Ištisai bulvės pradedamos kasti tik visiškai subrendusios — rugsėjo mėnesį. Geriausia kasti sausu oru. Jei bulvės nukastos drėgnos ir žemėtos, susidaro palankios sąlygos ligų sukėlėjams – grybams ir bakterijoms – vystytis. Ekspertas dalinasi naudingais patarimais apie bulvių kasimą ir teisingą jų laikymą bei vartojimą.
bulvės
Maloniai saldžios, šviežios bulvytės ir krapai – vasarą simbolizuojantis derinys, kuris nuo seno įaugęs į lietuvių racioną. Kai jų skanumas pačiame pike, šviežiomis bulvėmis norisi mėgautis kuo dažniau – o kai pabos krapai, išbandykite ir kitą žalumyną. Įsitikinkite patys – su šviežiomis mėtomis atsivers visai naujas kulinarinių atradimų pasaulis....
Kiekvieną vasarą bulvės yra puolamos ligų ir kenkėjų. Kaip vėsūs arba, atvirkščiai, labai šilti birželio orai paveikia bulvių ligų ir kenkėjų tikimybę bei kaip atpažinti, kovoti su bulvių maru ir Kolorado vabalais pasakoja Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto Augalų apsaugos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Elena Survilienė....
Svarstote, kur gi toji gausaus derliaus ir gražaus sodo paslaptis? Pirmiausia, būtent nuo tinkamai paruoštų sėklų priklauso derlius. Gerai paruoštos sėklos greičiau dygsta, jų sudygsta daugiau ir vienodžiau, daigai būna gerokai stipresni bei turi daugiau galimybių išlikti. Dalinamės ekspertų įžvalgomis, kaip paruošti sėklas ir daigus sodinimui....
Ruduo yra bulvės – tikros lietuviškos daržo karalienės – laikas. Jų auginama visokių rūšių – tinkamų košėms ar cepelinams, sriuboms ar mišrainėms. Bulvių rūšys skiriasi skoniu, spalva, krakmolingumu. Visgi, norint šią daržovę pažinti geriau, verta išbandyti ne tokius tradicinius receptus....
Dažnai pamirštame, kad kai kuriuos produktus kur kas geriau laikyti kambario temperatūroje nei šaldytuve....
Traškūs bulviniai blynai traukia taip, kad nuo jų atsispirti dažnam reikėtų kone antgamtinių galių. Patiekti su sezoninių grybų padažu, pabarstyti šviežiais krapais, jie džiugina tiek gurmanus, tiek taupuolius. Žinant kelias gudrybes virtuvėje, ypač traškūs bulviniai blynai pavyks visuomet ir nebus prisigėrę daug aliejaus.
Tikra vasara prasideda tada, kai pasirodo pirmosios šviežio derliaus lietuviškos bulvės. Tikriausiai kiekvienas jas pirmiausiai patieks prie pagrindinės šio metų laiko sriubos – šaltibarščių. O tuomet verta pasinaudoti naujomis idėjomis nebrangiems, greitiems ir labai skaniems receptams. Štai, keletas idėjų....
Kolorado vabalai kilę iš Šiaurės Amerikos. Ten jie tyliai ramiai gyvavo, kol 18 a. pabaigoje Kolorado valstijoje nesunaikino viso bulvių derliaus. Štai tada kenkėjai ir buvo pavadinti Kolorado vabalais. Į Europą vabalai kelis kartus buvo atkeliavę laivai skartu su bulvėmis, bet juos sėkmingai sunaikino. Galiausiai, po Antrojo pasaulinio karo vabalai išplito, šiuo metu jų visur yra, jų taikinys – bulvės, baklažanai, pomidorai, paprikos ir kt. augalai. Taigi, kodėl juos taip s...
Bulvių sėja Lietuvoje – jau prasidėjo. Nors šiemet pirmosios bulvės pasodintos anksčiau nei pernai, pirmojo šviežių lietuviškų bulvių derliaus ūkininkai tikisi sulaukti kaip ir kasmet – liepos pradžioje, maždaug per Mindaugines. Visgi, ar derlius bus gausus, ar kiek kuklesnis – numatyti sunku. Pasak ūkininkų, viskas priklausys nuo oro sąlygų, kurias sunku nuspėti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviškos bulvės yra bene l...
Visas pasaulis gamina patiekalus iš bulvių. Kiekviena tauta turi bulvių patiekalų, kurie tokie gardūs, kad išplito toli už savo šalies sienų ir keliauja iš vienos pasaulio virtuvės į kitą, kaip kadaise pasaulį apkeliavo puikioji daržovė – bulvė....
Štai ir rugpjūtis pamažu ritasi į antrąją ousę – artėja metas kasti bulves. Atrodytų, nieko čia sudėtinga, nors ir reikalauja pastangų. Pasirodo, ir bulviakasis turi įvairiausių niuansų, kurie gali turėti įtakos jūsų derliaus kokybei ir tam, kaip jis išsilaikys....