Artėjančios šventės – puiki proga palepinti savo artimuosius ypatingais patiekalais. Daugelis Kalėdoms renkasi šventinius anties patiekalus. „Michelin“ gide įvertinto restorano šefas, laidos „Šviežios idėjos su „Lidl“ vedėjas Justinas Kapkovičius dalinasi patarimais, kaip išsirinkti bei paruošti antį, kad ji taptų tikra šventinio stalo pažiba.
Pasak J. Kapkovičiaus, kepta višta šventiniam stalui daugeliui jau tapo įprasta, tačiau norint nustebinti namiškius, anot jo, vertėtų išbandyti įdomesnę paukštieną pavyzdžiui, antį.
„Šventėms tai – puikus pasirinkimas. Anties svorį rekomenduoju apskaičiuoti pagal svečių skaičių. Dviejų kilogramų anties užteks maždaug šešiems žmonėms. Jei svečių daugiau, galite kepti dvi antis“, – pataria virtuvės šefas.
Išskirtinė šefo paslaptis – sūrymas
Šefas siūlo vietoje tradicinio sauso mėsos marinavimo pasitelkti sūrymą – tai vandens ir druskos mišinys, praturtintas įvairiais prieskoniais, tokiu būdu paukštis bus sultingas ir išsiskirs ryškiu aromatu.
„Viename litre vandens ištirpinkite 50 gramų druskos. Dviejų kilogramų ančiai reikės 3 litrų vandens ir 150 gramų druskos bei tokių priedų kaip citrina, rozmarinas, kvapieji pipirai.
Paukštį sūryme laikykite 24 valandas – taip jis pasimarinuos tolygiai, o mėsa bus minkšta ir nepriekaištingo skonio“, – dalijasi patarimais J. Kapkovičius.
Gardžiausi priedai ir tobulas kepimo laikas
Dėl natūraliai intensyvaus skonio, šiai paukštienai nereikia itin daug prieskonių: pakanka vos kelių žiupsnelių druskos, pipirų bei česnako. Be to, antis puikiai dera su įvairiais pagardais: citrusiniais vaisiais, obuoliais ir bulvėmis. Įdarui galima rinktis džiovintus vaisius, o padažui – bruknių ar spanguolių uogienes.
„Mėgstantys eksperimentuoti gali išbandyti įvairias kruopas. Jas galima dėti tiek į paukščio vidų, tiek patiekti šalia. Žinoma, reikėtų nepamiršti ir padažų. Rūgštelė patiekalui suteikia ypatingą skonį.
Mano mėgstamiausias pasirinkimas šalia antienos – spanguolių čatnis. Jeigu neturite spanguolių, puikiai tiks ir kitų šaldytų uogų, kurias rasite savo šaldiklyje, padažas“, – rekomenduoja pašnekovas.
Norintiems per šventes pradžiuginti savo artimuosius, kulinarinės laidos vedėjas J. Kapkovičius šiemet siūlo paprastą, bet gardų derinį: kepti antį kartu su bulvėmis ir morkomis.
„Atkreipkite dėmesį, jog kepimo laikas skirtas 2 kg ančiai kepti. Reikėtų vadovautis proporcija, kad 500 g – prideda 15 minučių kepimo. Tai reiškia, kad 2.5 kg ančiai iškepti reikės 1 valandos 15 minučių; 3 kg – 1 valandos ir 30 minučių“, – pažymi virtuvės šefas.
Tobulai iškeptos anties receptas 4 asmenims
Sūrymui pasigaminti reikės:
2 l vandens
100 g druskos
Pusės citrinos
6 lauro lapų
Patiekalui reikės:
2 kg anties
80 g (kambario temperatūros) sviesto
Pusės citrinos
3 skiltelių česnako
Pipirų
Druskos ir jūros druskos dribsnių
400 g bulvių
150 g morkų
Balto vyno acto
Alyvuogių aliejaus
Pradžioje pasigaminkite sūrymą. Į puodą pilkite vandenį, druską ir kitus, pasirinktus prieskonius. Užkaiskite ant vidutinės ugnies ir maišykite, kol druska visiškai ištirps. Nukelkite nuo ugnies, leiskite sūrymui visiškai atvėsti.
Įdėkite antį į didelį indą ar puodą. Kai sūrymas atvės, užpilkite juo antį taip, kad ji būtų pilnai panirusi. Indą uždenkite ir palikite šaldytuve marinuotis 24 valandas.
Ištraukę antį iš sūrymo, kruopščiai ją nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Leiskite jai „pailsėti“ kambario temperatūroje apie 30 minučių.
Tuo metu paruoškite sviestinį pagardą kepimui: sutarkuokite česnaką, citrinos žievelę ir sumaišykite su pasirinktais prieskoniais, pipirais, druska bei minkštu sviestu.
Pagaminta sviesto mase įtrinkite antį tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Kad antis gražiai išlaikytų formą kepdama, kojas suriškite.
Nulupkite bulves ir morkas, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska ir pipirais. Viską išdėliokite aplink antį. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių ir kepkite antį 1 valandą.
Ištraukę antį iš orkaitės, leiskite jai šiek tiek „pailsėti“ prieš pjaustydami, kad išsaugotumėte mėsos sultingumą. Patiekite kartu su paruoštomis daržovėmis. Skanaus!