duona
Pateikiame idėjas savaitgalio idėjoms. Ne tik su juoda duona ar batonu skanūs sumuštiniai. Yra įvairių duoniukų, paplotėlių. Be to, batoną, baltą duoną galima paskrudinti, apkepti su trupučiu sviesto, paskaninti įvairiais pagardais ir žalumynais....
Turbūt visi yra valgę mišrainės su juodos duonos kubeliais. Šį kartą siūlau variaciją šia tema - kai kuriuos produktus pakeičiau, o kai kuriuos paruošiau ne taip, kaip įprasta....
Šviežia ir kvapni duona – būtina gardaus sumuštinio „sąlyga“. Visagrūdė ar plikyta, su raugu ar mielėmis, ruginė ar kvietinė – jos rūšių tiek daug. Duoną paprasta derinti su pačiais įvairiausiais produktais – šiuo požiūriu ji labai universali....
Dulkės nesirenka, ant kokio paviršiaus nusileisti – jos nugula viską, ką tik pasiekia. Net patys gražiausi meno kūrinai joms nėra kliūtis – dulkių susikaupia ir ant pačių kūrinių, ir ant jų rėmų. Kaip išlaisvinti meną nuo šios sunkios naštos?...
Kvapni naminė duona daugeliui skamba kaip sudėtinga užduotis. Tačiau iš tiesų vos su 10 minučių darbo ir keliais nebrangiais ingredientais galėsite namiškius nustebinti gardžiu ir šviežiu kepiniu. Konditeris Thierry Lauvray dalijasi ypač paprastu duonos receptu be miltų, bet su daug baltymų, kurie labai svarbūs sveikai ir subalansuotai mitybai. Pagrindinis ingredientas nustebins ne vieną: tai nauda organizmui ir gera kaina pasižymintis Lietuvos turtas – varškė.
Tie nuostabūs vaikystės prisiminimai, kuomet tėveliai iš kepyklos pirkdavo didžiausią kepalą juodos ruginės, dar šiltos duonos, kuri užimdavo garbingą vietą mašinos gale ant palangės ir viliojo savo aromatu... Sunku būdavo susilaikyti nenulaužus pačio skaniausio galiuko. Gal dėl to, duonos kvapas taip traukia iki šiol. Siūlau išbandyti ir Jums. Neišsigąskite, net jeigu niekada nieko nekepėte, šią duoną išsikepti lengviau nei lengva....
Kai šaldytuve nieko nėra (beveik nieko), o norisi ko nors prie alaus ar vyno, arba pavaišinti draugus, kurie nevalgo mėsos, arba šiaip patriauškinti ką nors žiūrint filmą, tokiais atvejais galima labai lengvai prasisukti su česnakine duona. Skanu ir labai greit pagaminama....
Pita – plona mielinė graikiška duona. Ji labai populiari greito maisto užkandinėse, nes į ją galima prikimšti, ko tik nori. Pita įdomi tuo, kad ji neiškepta yra viensluoksnė, o iškepusi pasidaro dvisluoksnė, t.y. iškepta viduje turi tarpą – kišenę, į kurią ir dedami priedai bei padažai. Taigi siūlome išbandyti!...
Taigi šiandien dalinamės pačio skaniausio sumuštinio receptu - su sūriu, džiovintais pomidorais ir paprikomis....
Suvožtiniams gaminti tinka ne tik duona!...