ŽURNALAS MANO NAMAI JAU 30 METŲ SU JUMIS
Burnoje tirpstančių patiekalų idėjos savaitgaliui

Burnoje tirpstančių patiekalų idėjos savaitgaliui

Pateikiame idėjas savaitgalio idėjoms. Ne tik su juoda duona ar batonu skanūs sumuštiniai. Yra įvairių duoniukų, paplotėlių. Be to, batoną, baltą duoną galima paskrudinti, apkepti su trupučiu sviesto, paskaninti įvairiais pagardais ir žalumynais.

Kukuliukai paplotėliuose (4 porcijos)

Reikės:

4 duonos paplotėlių pita,
0,5 kg maltos mėsos (kiaulienos ir veršienos),
1 morkos,
1 kiaušinio,
80 g sviesto,
druskos,
šviežiai maltų pipirų,
1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių,
saujos žalumynų (sultenių, gražgarsčių, salotų lapų),
4 šaukštų natūralaus jogurto,
1 šaukšto garstyčių.
12 vyšninių pomidorų. 

Morką nuskuskite, nuplaukite, smulkiai sutarkuokite ir sukratykite į maltą mėsą, užpilkite išplaktą kiaušinį, užberkite druskos bei pipirų ir viską gerai suminkykite. Formuokite nedidelius kukuliukus ir pavartydami kepkite įkaitintame svieste (arba aliejuje) ant nedidelės ugnies.

Jogurtą išmaišykite su garstyčiomis ir trupučiu druskos. Galite įmaišyti mėgstamų prieskoninių žolelių – petražolių, čiobrelių, raudonėlio, baziliko.

Pitose įpjaukite „kišenėles“, įdėkite jogurto ir garstyčių padažo, žalumynų, mėsos kukuliukų ir pomidorų.

Taip paruoštą užkandį galite šildyti mikrobangų krosnelėje nuo 10 iki 20 sekundžių labai karštu režimu.

Lašiša, avokadas ir duoniukai (4 porcijos)

Reikės:

8 duoniukų,
150–200 g silpnai sūdytos lašišos,
2 minkštų avokadų,
1 citrinos,
saujelės krapų. 

Avokadus nuplaukite, nulupkite, išimkite kauliukus ir sutrinkite minkštimą šakute. Citriną gerai nuplaukite ir kombainu supjaustykite labai plonais griežinėliais. Lašišą supjaustykite gabaliukais, pavyzdžiui, juostelėmis.

Ant duoniuko užtepkite avokadų, pašlakstykite citrinos sultimis, uždėkite keletą citrinos griežinėlių, ant jų – lašišos gabaliukus ir suplėšytų krapų. Ant viršaus uždėkite kitą duoniuką. Labai skanu – šiek tiek rūgštu, truputį kartu, salsva ir dar traškus duoniukas.

Tuno salotos ir ruginė duonelė (2–3 porcijos)

Reikės:
4–6 gabalėlių (apvalių, kvadratinių) traškios ruginės duonos,
240 g tuno savo sultyse,
2 kiaušinių,
saujelės krapų,
2–3 šaukštų majonezo,
šviežiai maltų pipirų,
druskos. 

Kiaušinius sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 10–12 minučių. Atvėsinkite, nulupkite ir susmulkintus suberkite į dubenį.

Tuną kiek nusunkite ir iš skardinių suberkite ant kiaušinių. Užberkite susmulkintus krapus, pipirų, druskos ir viską išmaišykite su majonezu.

Šaukštu salotų dėkite ant duonelės ir ant viršaus užklokite kitą duonelės gabaliuką. Ilgiau prispausta prie salotų duonelė tampa minkšta.

Vegetariški sumuštiniai su pomidorais (6 porcijos)

Reikės:

6 riekelių batono,
80 g sviesto,
1–2 pomidorų,
6–12 juodųjų alyvuogių be kauliukų,
šaukšto kedrų riešutų (arba saulėgrąžų),
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
bazilikų lapelių. 

Batono riekeles iš abiejų pusių apkepkite svieste ant nedidelės ugnies. Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais, sudėkite ant apkepto batono. Alyvuoges supjaustykite griežinėliais, sudėkite ant pomidorų, užberkite kedrų riešutų (jeigu prieš tai juos paskrudinsite keptuvėje ant mažos ugnies, bus dar skaniau). Užberkite druskos, pipirų, bazilikų lapelių. Ant viršaus užklokite kitą apkepto batono riekelę. Paruošta!

Sumuštiniai su kepsniu ir pomidorų pagardu (3 porcijos)

Reikės:

mėgstamos duonos,
300 g jautienos,
šaukšto aliejaus kepti,
2 šaukštelių balzaminio acto,
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
aitriosios paprikos ankštelės,
žalumynų (salotų lapų, gražgarsčių, sultenių, trūkažolių, špinatų),
3–4 šaukštų naminio pomidorų pagardo,
šakelės petražolių. 

Jautienos gabalėlius (3 cm storio) įtrinkite balzaminiu actu ir 1–2 val. palikite šaldytuve arba kepkite iš karto. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite druska pabarstytą mėsą iš abiejų pusių maždaug po 3–5 minutes. Iškeptą supjaustykite, užberkite sukapotų petražolių.

Duoną įpjaukite išilgai pusiau, įklokite žalumynų, uždėkite žalumynų, užberkite susmulkintos aitriosios paprikos gabalėlių, uždėkite mėsos, ant jos – naminio pomidorų pagardo ir prispauskite duona – suvožtinis paruoštas! Jeigu mėgstate majonezą (pirktinį ar savo paruoštą), šaukštelį užtepkite ant duonos.

Naminis pomidorų pagardas

Reikės:

0,5 kg pomidorų,
1 didelio svogūno,
2 skiltelių česnako,
trupučio aitriosios paprikos,
1 šaukštelio rudojo cukraus,
saujos bazilikų lapų,
1–2 šakelių čiobrelių,
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
3 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Pagardui pomidorus nuplaukite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, smulkiai supjaustykite ir keptuvėje aukštais kraštais pakepinkite aliejuje ant nedidelės ugnies. Tada suberkite pomidorus, įpilkite 300–400 ml vandens, sudėkite sukapotus bazilikus ir čiobrelius, cukrų, druskos ir pipirų, aitriosios paprikos. Kai viskas ims burbuliuoti, karštį sumažinkite ir dar apie 20–30 minučių pamaišydami troškinkite.

G. Barauskienės nuotr.

Mano išsaugoti straipsniai