Pirmasis žingsnis sėkmingo obuolių pyrago link – skanūs vaisiai. Rudens obuoliai yra tikras gamtos lobis: jie sodrūs, sultingi ir pakankamai rūgštūs, kad suteiktų pyragams reikiamą charakterį. Taigi, kaip teisingai obuolius laikyti namuose?
obuoliai
Ankstyvas ruduo – geriausias metas mėgautis šviežiais, ką tik sunokusiais obuoliais. Obuolius lietuviai mėgsta nuo seno. Jie mūsų šalyje tokie populiarūs, kad obuolius galime pavadinti tradiciniu lietuvišku vaisiumi. Dalinamės įdomiais tinklaraščio „Pusryčiams“ autorės deriniais su obuoliais, kuriuos gaminsite ne tik pusryčiams.
Obuolius žiemai jau ruošti pradeda dažnas sodo savininkas. Prasideda derliaus metas, kai raudoni, žali, geltoni, ir saulės nubučiuoti dryžuoti obuoliai renkami į krepšius, krepšelius ir dėžes, keliauja įvairiausiomis transporto rūšimis į namus ir butus. Reta šeimininkė tokiu metu nesigriebia už galvos, nežinodama, kur dėti visą šią gausybę rausvaskruosčių, šviežiomis sultimis besitaškančių vaisių. Ką su jais daryti?
Obuoliai – vieni iš skaniausių vaisių, jie sultingi, kvapnūs. Ką daryti, kad turėtumėte gausų obuolių derlių?...
Vaismedžiai – ne tik sodo puošmena, norime turėti ir garžių, vitaminais gausių vaisių. Todėl labai svarbu parinkti tinkamą metą jų sodinimui ir teisingai juos prižiūrėti. Štai, trumpa trešnių ir kitų vaismedžių auginimo atmintinė....
Kontrastai visada žavi. Net kai kalbame apie valgių skonį: tiek gerbėjų štrudelis turi todėl, kad jo tešla plonytė ir traški, o įdaras sultingas ir gaivus....
Tarp rudens gėrybių kasmet populiarumo viršūnės neužleidžia obuoliai. Ir ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų praturtinti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių mėsos patiekalų. Kulinarijos meistrai dalijasi net keturiomis idėjomis, ką šį rudenį pasigaminti iš obuolių.
30 idėjų, kaip panaudoti obuolius: nuo klasikinio pyrago iki sidro ir džiovintų obuolių. Sužinokite, kaip kūrybingai išnaudoti gausų derlių!
Rugpjūčio mėnesį vis dar galite genėti vyšnias ir trešnes. Ypač svarbu nepamiršti genėti obelis ir sodinti braškes. Ką daryti, norint sulaukti didelio moliūgų derliaus ir gėrėtis jurginais? Daugiau naudingų ir aktualių patarimų, kaip šį mėnesį puoselėti ir prižiūrėti sodą, daržą ir gėlyną skaitykite specialistės Rūtos Antanaitienės paruoštame straipsnyje.
Pastaraisiais metais daugėja verslinių ekologinių sodų, kuriuose opiausia problema – apsauga nuo ligų ir kenkėjų. Tai aktualu ir sodininkų mėgėjų sodams. Parinkus pagrindinėms grybinėms ligoms atsparias vaismedžių veisles, galima sumažinti jų apsaugai reikalingas priemones. LAMMC SDI sodininkystės skyriaus vedėjas Česlovas Paulauskas ir Algirdo Amšiejaus ūkį atstovaujantis Rokas Amšiejus pataria, kokias obelų veisles rinktis sodininkams-mėgėjams....
Po žiemos sezono, atsivalgę citrusinių vaisių šalies gyventojai vis labiau išsiilgsta sveikų, gardžių obuolių. Pastebima, kad sandėliukuose pasibaigus obuolių atsargoms, lietuviai šiuos vaisius į krepšelius ėmė krauti dideliais kiekiais. Dietistė Indrė Trusovė primena, kuo obuoliai yra naudingi žmogaus organizmui ir atsako į amžiną klausimą – kiek jų galime suvalgyti per dieną?...
Mažose sodybose ar sodeliuose daugybės sodo augalų nepakanka vietos pasisodinti, todėl sodininkai ieško naujų galimybių ir idėjų, svajoja apie vaismedžius, kurių vaisių skonis patiktų kiekvienam šeimos nariui, o tuo pačiu augalai būtų ir dekoratyvūs – puoštų sodybą, sodą ar nedidelį plotelį prie namo. Norima, kad gėrybių nebūtų per mažai ir niekada per daug. Skaudu yra kibirais išmetinėti obuolių, slyvų perteklių, juolab kai po poros savaičių vėl kyla noras...