Obuoliai – vieni iš skaniausių vaisių, jie sultingi, kvapnūs. Ką daryti, kad turėtumėte gausų obuolių derlių?...
obuoliai
Nuo A iki Z
Obuolius žiemai jau ruošti pradeda dažnas sodo savininkas. Prasideda derliaus metas, kai raudoni, žali, geltoni, ir saulės nubučiuoti dryžuoti obuoliai renkami į krepšius, krepšelius ir dėžes, keliauja įvairiausiomis transporto rūšimis į namus ir butus. Reta šeimininkė tokiu metu nesigriebia už galvos, nežinodama, kur dėti visą šią gausybę rausvaskruosčių, šviežiomis sultimis besitaškančių vaisių. Ką su jais daryti?
Tarp rudens gėrybių kasmet populiarumo viršūnės neužleidžia obuoliai. Ir ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų praturtinti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių mėsos patiekalų. Kulinarijos meistrai dalijasi net keturiomis idėjomis, ką šį rudenį pasigaminti iš obuolių.
Pirmasis žingsnis sėkmingo obuolių pyrago link – skanūs vaisiai. Rudens obuoliai yra tikras gamtos lobis: jie sodrūs, sultingi ir pakankamai rūgštūs, kad suteiktų pyragams reikiamą charakterį. Taigi, kaip teisingai obuolius laikyti namuose?
Vėsiais rytais su kylančia migla, besidraikiančiais sidabro voratinkliais ir gražiomis, dar saulėtomis dienomis prasideda rudens metas. Sode svyra šakos nuo nokstančių sviestinių kriaušių obuolių, slyvų, svarainių, geltonžiedžių sedulų, riešutų gausos. Saulėgrąžos gręžiasi į saulę, nokindamos savo dideles galvas, kasame bulves, džiaugiamės nokstančiu derliumi....
Galbūt šiemet metas išbandyti kitokią silkę?...
Obuoliai – vieni iš skaniausių vaisių, jie sultingi, kvapnūs. Ką daryti, kad turėtumėte gausų obuolių derlių?...
Ankstyvas ruduo – geriausias metas mėgautis šviežiais, ką tik sunokusiais obuoliais. Obuolius lietuviai mėgsta nuo seno. Jie mūsų šalyje tokie populiarūs, kad obuolius galime pavadinti tradiciniu lietuvišku vaisiumi. Dalinamės įdomiais tinklaraščio „Pusryčiams“ autorės deriniais su obuoliais, kuriuos gaminsite ne tik pusryčiams.
Dabar soduose renkame pačius skaniausius – rudeninius, sunokusius, kvepiančius... Šis apvalutis, gražutis, aromatingas biblinis „personažas“, kurį sumenkinti stengėsi daugybė rinkoje pasirodžiusių egzotinių gardumynų, vis tiek liko mums skaniausias vaisius, mūsų krašto vitaminų šaltinis ir nepamainomas įvairių patiekalų priedas....
Rugpjūčio mėnesį vis dar galite genėti vyšnias ir trešnes. Ypač svarbu nepamiršti genėti obelis ir sodinti braškes. Ką daryti, norint sulaukti didelio moliūgų derliaus ir gėrėtis jurginais? Daugiau naudingų ir aktualių patarimų, kaip šį mėnesį puoselėti ir prižiūrėti sodą, daržą ir gėlyną skaitykite specialistės Rūtos Antanaitienės paruoštame straipsnyje.
Po žiemos sezono, atsivalgę citrusinių vaisių šalies gyventojai vis labiau išsiilgsta sveikų, gardžių obuolių. Pastebima, kad sandėliukuose pasibaigus obuolių atsargoms, lietuviai šiuos vaisius į krepšelius ėmė krauti dideliais kiekiais. Dietistė Indrė Trusovė primena, kuo obuoliai yra naudingi žmogaus organizmui ir atsako į amžiną klausimą – kiek jų galime suvalgyti per dieną?...
Pirmą rudeniškai šaltą dieną išsikepkite obuolių – desertai (ir įkaitusi orkaitė) sušildo ne tik kūną, bet ir sielą......