53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Bulvių virimas
Bulvių virimas / Shutterstock

Dienos patarimas: kaip teisingai išvirti bulves ir kiek laiko jas galima laikyti šaldytuve?

Nors, regis, nėra nieko paprasčiau nei išvirti bulves, daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė dalijasi keliais patarimais, kurie neabejotinai pravers tiek studentiškoje, tiek bet kurioje kitoje virtuvėje. Bus ir skaniau, ir greičiau, ir taupiau.

Bulves dėkite į verdantį, o ne šaltą vandenį

Dažna klaida yra ta, kad pirmiausia bulves užpilame šaltu vandeniu. Dėl to jose stipriai sumažėja visų vertingų maistinių medžiagų, o krakmolo lieka labai daug.

Nepadauginkite vandens

Bulves dėkite į nedidelį kiekį verdančio vandens. Jo pilkite tiek, kad bulves vos apsemtų – visai nereikia be reikalo gaišti verdant žymiai daugiau skysčio.

Bulvių košė
Bulvių košė / Shutterstock nuotr.

Pabadykite arba supjaustykite

Kita naudinga gudrybė, ypač bulvėms su lupena, yra prieš dedant į vandenį jas subadyti šakute. Taip skystis greičiau patenka į daržoves, ir jos išverda daug greičiau nei įprastai.

Paprastai bulvės verda apie 20 minučių, tačiau tai priklausys nuo jų rūšies ir dydžio. Kad bulvės išvirtų tolygiai, jas galite supjaustyti vienodo dydžio mažesniais gabalėliais.

Druskos neįdėkite per anksti

„Jei užkaitę puodą su vandeniu iš karto dedate druskos, darote klaidą dėl dviejų priežasčių. Vanduo su įdėta druska verda daug ilgiau, o tai turi tiesioginės įtakos ne tik bulvių paruošimo laikui, bet ir sąskaitoms.

Be to, druskos dėjimas į šaltą vandenį gali pažeisti nerūdijančio plieno puodų vidinę dangą. Todėl bulvių vandenį reikėtų sūdyti tik tada, kai jis pradeda virti ir burbuliuoti“, – pataria J. Sabaitienė.

Uždenkite puodą

Kiekvieną kartą nepamirškite naudoti dangčio – garai taip pat pagreitina virimą. 

Kiek laiko paruoštas bulves galima laikyti šaldytuve?

Taupant laiką, gera idėja yra vieną dieną išsivirti ar išsikepti didesnį kiekį bulvių, kad liktų ir kitam patiekalui. Dažnai jos atsiduria keptuvėje antrą ar trečią dieną, nes apkeptos būna dar skanesnės.

Tačiau reikia prisiminti, kad daržovės turi tam tikrą galiojimo laiką, ir jo nereikėtų viršyti. Virtų bulvių laikymo šaldytuve laikas priklauso nuo kelių veiksnių, lemiančių jų šviežumą.

„Tinkamai laikomos šaldytuve, sandariuose induose, jos nesunkiai gali palaukti kelias dienas, kol bus suvalgytos. Tačiau kiek ilgai jos išliks šviežios, priklauso nuo to, kokiu pavidalu jos laikomos.

Kiekvienai iš keturių rūšių – žaliai, virtai, keptai ar trintai – reikia atsiminti šiek tiek skirtingus dalykus“, – sako „Iki“ šviežių daržovių žinovė.

Pasak J. Sabaitienės, ir žalios, nuluptos bulvės gali išlaukti kitos dienos. Tokias jas reikia laikyti dubenyje su šaltu vandeniu ir suvartoti per daugiausiai 24 valandas, tačiau geriausia – kuo greičiau, nes ilgiau laikomos jos praranda tvirtumą ir skonį. 

Tuo tarpu bulvių košė šaldytuve išsilaikys 3-4 dienas, jei bus laikoma sandariai uždarytame inde – geriausia stikliniame.

Verta prisiminti, kad bulvių košė laikui bėgant gali šiek tiek sutirštėti, tačiau ją galima lengvai atnaujinti. Tereikia kaitinant įdėti šiek tiek sviesto arba pieno, ir ji vėl taps kreminė.

„Išvirtos bulvės šaldytuve lengvai išsilaiko iki 4 dienų. Svarbu jas laikyti inde, kuris neleistų joms išdžiūti ir sugerti kvapų iš išorės.

Norėdami prailginti jų galiojimo laiką, kuo greičiau po virimo padėkite į šaldytuvą, nepalikite ilgam ant spintelės – tik tiek, kad atvėstų. Keptos bulvės taip pat gerai laikosi šaldytuve. Kaip ir virtas, jas geriausia laikyti sandariame inde. Jos gali išlikti šviežios iki 3 dienų, nors laikui bėgant praranda traškumą“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Mano išsaugoti straipsniai