53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
3 netikėti tinklaraštininkės „Pusryčiams“ receptai iš obuolių

3 netikėti tinklaraštininkės receptai iš obuolių, kuriuos būtina išbandyti šį rudenį: ir saldiems ir sūriems patiekalams

Ankstyvas ruduo – geriausias metas mėgautis šviežiais, ką tik sunokusiais obuoliais. Obuolius lietuviai mėgsta nuo seno. Jie mūsų šalyje tokie populiarūs, kad juos galime pavadinti tradiciniu lietuvišku vaisiumi. Dalinamės įdomiais tinklaraščio „Pusryčiams“ autorės deriniais su obuoliais, kuriuos gaminsite ne tik pusryčiams. 

Ir į pyragus, ir prie mėsos patiekalų

Obuoliai – ne tik skanus ir maistingas užkandis. Šie vaisiai puikiai tinka ir mūsų šalyje taip pamėgtoms obuolienėms ar pyragams gaminti. Be to, jie puikiai dera ir su mėsos patiekalais bei sūriais.

„Obuolius kulinarijoje panaudoti galime pačiais įvairiausiais būdais. Obuoliai mums asocijuojasi su desertais: pyragaičiais, tartaletėmis ir bandelėmis, tačiau iš jų galima pasigaminti ir gardų obuolių padažą.

Šie vaisiai yra saldžiarūgščiai, todėl puikiai dera ir prie daržovių patiekalų. Obuolius galima derinti su kopūstais, moliūgais ar saldžiomis bulvėmis“, – teigia parduotuvės atstovė J. Sabaitienė.

Anot jos, obuoliai yra valgomi ir su įvairiausios rūšies mėsa. Vienas populiariausių derinių – kiauliena su obuoliais arba obuolių padažu. Be kiaulienos, prie obuolių puikiai tinka ir vištiena ar kepenėlės bei iš jų pagaminti paštetai.

„Ruošiant kepenėles jas ypatingai skanu pakepti ne tik su svogūnais, bet ir smulkiai supjaustytais obuoliais. O vištiena gardu derinti su obuoliais ir baltuoju pelėsiniu sūriu.

Obuoliai dera net ir su tokiais ingredientais kaip makaronai: tereikia obuolius pakepinti kartu su brokoliais, viską aplieti sūrio padažu ir taip gausite nuostabaus skonio vegetarišką patiekalą“, – pasakoja ekspertė.

Pikantiško skonio sriubos su obuoliais

Tai yra dar vienas obuolių panaudojimo būdas. Obuoliai labai dera ne tik su moliūgais, bet ir įvairiausiais šakniavaisiais.

Be to, prie obuolių dažnai derinami ir maistingieji lęšiai. O, pavyzdžiui, Airijoje šie vaisiai maišomi su pastarnokais ir taip gaunama nuostabaus skonio sriuba.

Obuoliai dažnai naudojami ir salotų gamyboje. Klasikinės Valdorfo salotos yra gaminamos iš obuolių, salierų ir majonezo. Vėliau į šias salotas buvo pridėti dar ir graikiniai riešutai, o norintys sočiau į šias salotas dar įmaišo vištienos krūtinėlę.

Šie lietuvių pamėgti vaisiai labai dera su bri, mėlynojo pelėsinio arba čederio sūriais: pabandykite paruošti salotas iš šviežių špinatų, obuolių, skrudintų graikinių riešutų, gorgonzolos sūrio ir medaus, citrinos bei acto padažu.

Išbandykite tris tinklaraštininkės receptus

Gaminti su obuoliais mėgsta ir tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė. Anot jos, sezoniškumas jos virtuvėje – svarbu, todėl ruošdama maistą namuose arba ieškodama naujų receptų ji dėmesį kreipia ir į tai, kokios gėrybės šiuo metu auga soduose ir daržuose.

„Skirtingi sezonai dovanoja skirtingus malonumus ir gėrybes. Vasarą galime mėgautis raudonskruostėmis braškėmis su pienu, prisirpusiomis vyšniomis ir trešnėmis, o rudenį – pilnomis pintinėmis obuolių.

Todėl rudenį mano valgiaraštyje tikrai karaliauja obuoliai. Jų receptų variacijų̨ yra ir saldžių, ir sūrių. Skamba įdomiai? Tuomet siūlau išbandyti gardžius obuolinius receptus“, – ragauti kviečia žinoma tinklaraštininkė ir dalijasi trimis burnoje tirpstančiais receptais, kuriuose išradingai panaudosite obuolius.

1. Obuolinė avižų košė

Obuolinė avižų košė
Obuolinė avižų košė
Organizatorių archyvas

Jums reikės:

1 vidutinio dydžio obuolio (200–250 g)

1 v. š. sviesto

50 g visų grūdo dalių avižų

1⁄2 a. š. cinamono

Žiupsnelio druskos

250 ml augalinio pieno

Mėgstamo riešutų sviesto arba

Sezamų pastos

Gaminimas:

Nulupkite obuolio odelę, išdarinėkite sėklas ir maždaug 2⁄3 obuolio sutarkuokite burokine tarka.

Puode ištirpinkite sviestą, suberkite tarkuotą obuolį, cinamoną, žiupsnį druskos. Nuolat maišydami, tarkius kepkite apie 2 minutes, kol šie suminkštės ir ištiš.

Į puodą suberkite avižinius dribsnius, supilkite augalinį pieną, uždenkite dangčiu ir stebėkite, kada užvirs pienas. Jam užvirus, dangtį nuimkite ir košę virkite apie 4–5 minutes. Išjunkite kaitrą, puodą vėl uždenkite ir leiskite košei pastovėti dar porą minučių.

Per tą laiką pasiruoškite serviravimui – supjaustykite likusį obuolį.

Košę serviruokite dubenėlyje: pirmiausia į jį sukrėskite košę, tuomet dėliokite pjaustytus obuolius, viską šlakstykite mėgstamu riešutų sviestu ar sezamų pasta.

2. Amerikietiškas čederio ir obuolių pyragas

Amerikietiškas čederio ir obuolių pyragas
Amerikietiškas čederio ir obuolių pyragas
Organizatorių archyvas

Jums reikės:

300 g miltų

1 a. š. druskos

2 v. š. cukraus

100 g smulkiai tarkuoto čederio

220 g šalto ekologiško sviesto

2–4 v. š. ledinio vandens

Įdarui:

750 g nuluptų, plonai pjaustytų obuolių

100 g cukraus

1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės

2 v. š. citrinos sulčių

1⁄2 a. š. maltų kvapiųjų pipirų

1 a. š. cinamono

1⁄2 a. š. džiovintų gvazdikėlių

1 v. š. kukurūzų krakmolo

30 g smulkiai tarkuoto čederio

1 kiaušinio plakinio

Gaminimas:

Į didelį dubenį suberkite miltus, druską, cukrų bei čederio sūrį ir viską gerai išmaišykite. Burokine tarka į birius ingredientus įtarkuokite šaltą sviestą.

Pirštų galiukais sviesto gabalėlius įtrinkite į miltus, kol masė taps lyg šlapias smėlis. Į tešlą įpilkite kelis šaukštus ledinio vandens, išmaišykite ir rankomis formuokite vientisą tešlą ją slėgdami. Paruoštą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ar kepimo popierių ir šaldykite šaldytuve ne trumpiau nei pusvalandį.

Į dubenį sudėkite pjaustytus obuolius, cukrų, citrinos žievelę, sultis, prieskonius, krakmolą ir tarkuotą sūrį. Viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.

Iš šaldytuvo ištrauktą tešlą padalinkite į dvi nelygias dalis: trečdalį ir du trečdalius tešlos. Du trečdalius tešlos dėkite ant miltais pabarstyto stalviršio.

Kočiokite tešlą iki 1–2 mm storio blyno ir juo tolygiai išklokite apvalią 20 cm skardą, kad padengtų ir dugną, ir kraštus. Į paruoštą formą berkite obuolius.

Likusį trečdalį tešlos iškočiokite į tokio paties storio stačiakampį, jį supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis.

Juosteles išklokite ant obuolių įstrižai arba supinkite dėdami jas skersai viena kitos. Pyragą kepkite 50–60 minučių.

Likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos, pyragą ištraukite, tešlos kraštelius aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite likusias kelias minutes. Pjaukite tik gerai atvėsintą.

3. Lapinio kopūsto ir obuolių salotos su Serano kumpio traškučiais

Lapinio kopūsto ir obuolių salotos su Serano kumpio traškučiais
Lapinio kopūsto ir obuolių salotos su Serano kumpio traškučiais
Organizatorių archyvas

Jums reikės:

130 g lapinių kopūstų

1 didelio arba 2 mažesnių pjaustytų obuolių (apie 300 g)

1⁄2 a. š. druskos

1 a. š. obuolių acto

1 v. š. alyvuogių aliejaus

2–3 gabalėlių Serano kumpio

Saujos mėgstamų riešutų ir sėklų

Padažui:

2 ančiuvių filė gabalėlių

1 skiltelės česnako

3 v. š. alyvuogių aliejaus

2 a. š. garstyčių su grūdeliais

1 a. š. citrinos sulčių

1 a. š. medaus ar saldaus sirupo

Gaminimas:

Išpjaukite lapinių kopūstų stiebus, o lapus susmulkinkite valgymui patogaus dydžio gabalėliais ir suberkite į salotų indą.

Kopūstus apšlakstykite alyvuogių aliejumi, obuolių actu, apibarstykite druska ir įmasažuokite rankomis, kad kopūstai ryškiai pažaliuotų ir suminkštėtų.

Paruoškite padažą. Smulkintuvu, grūstuve arba peiliu sutrinkite česnako skiltelę bei ančiuvius. Juos sudėkite į dubenėlį kartu su alyvuogių aliejumi, garstyčiomis, citrinos sultimis ir medumi ar mėgstamu sirupu. Gerai išmaišykite.

Įkaitintoje keptuvėje be jokių papildomų riebalų iš abiejų pusių apskrudinkite Serano kumpio gabalėlius.

Iškeptus nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir susmulkinkite iki traškių trupinių. Į salotų indą sudėkite pjaustytus obuolius, supilkite padažą ir viską gerai išmaišykite.

Salotas patiekite, apibarstę Serano kumpio traškučiais bei riešutais.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai