53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Pats tikriausias štrudelis

Pats tikriausias štrudelis

Kontrastai visada žavi. Net kai kalbame apie valgių skonį: tiek gerbėjų štrudelis turi todėl, kad jo tešla plonytė ir traški, o įdaras sultingas ir gaivus.

Iš šio produktų kiekio pagaminsite 2 štrudelius (kiekvienas jų – maždaug 8 porcijos).

Reikės:

200 g (360 ml) miltų,

1 kiaušinio,

1 šaukšto aliejaus,

½ šaukštelio druskos,

200–250 ml šalto vandens.

Įdarui:

100 g sviesto,

1 šaukštelio vanilės ekstrakto,

100 g (200 ml) džiūvėsėlių,

10 obuolių,

100 g džiovintų obuolių,

100 g razinų,

100 g migdolų drožlių,

1 citrinos žievelės,

200 g cukraus,

sviesto kepimo skardai patepti,

cukraus pudros.

Pagaminkite tešlą: sumaišykite miltus, kiaušinį, sviestą, aliejų ir druską. Įpilkite tiek šalto vandens, kad suminkytumėte minkštą, tamprią tešlą. Suformuokite iš jos rutulį, apiberkite miltais, susukite į maisto plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą. Išimkite iš šaldytuvo mažiausiai prieš valandą iki jos prireiks. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su vanilės ekstraktu.

Ant miltais pabarstyto stalviršio labai plonai iškočiokite ir ištampykite tešlos stačiakampį – jis turi būti popieriaus plonumo. Išskyrus kraštus, aptepkite tešlą ištirpintu sviestu, ant viršaus užberkite džiūvėsėlių.

Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius, supjaustykite plonomis riekelėmis. Suberkite jas ant džiūvėsėlių sluoksnio, tada – mažais gabaliukais supjaustytus džiovintus obuolius, razinas ir migdolų drožles. Užtarkuokite citrinos žievelės ir tolygiai suberkite cukrų. Tampriai suvyniokite štrudelį, perpjaukite per pusę, kraštus užlenkite, kad įdaras neišbėgtų.

Atsargiai perkelkite į tirpintu sviestu pateptą kepimo skardą taip, kad „sujungimo siūlė“ būtų apačioje, iš viršaus dar apšlakstykite sviestu. Kepkite iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje 30 minučių, prieš patiekdami gausiai apibarstykite cukraus pudra.

Patarimas! Tešlą pagaminkite diena anksčiau, nei kepsite štrudelį, o išimkite iš šaldytuvo likus valandai iki pašovimo į orkaitę. Kočiojant ir tampant ploną tešlą įrankiai ir rankos turėtų būti miltuoti, kad ji nekibtų ir nesuplyštų.

Mano išsaugoti straipsniai