Nors Lietuvoje visų šventųjų naktis minima aplankant artimųjų kapus ir deginant žvakutes, anapus Atlanto vandenyno ši šventė minima tikrai ne taip ramiai. Spalio paskutinę naktį Amerikoje švenčiamas Helovinas vis labiau braunasi ir į kitas šalis. Senųjų papročių atsisakyti nesiūlome, tačiau dekoruoti namus visada smagu. Svarbiausias Helovino akcento – paprasčiausio moliūgo skobimas visai šeimai gali suteikti daug džiaugsmo, suvienyti bendrai veiklai ir jaukiai papuošti jūsų namus. Tam, kad jis trauktų akį, pirmiausia moliūgą reikia dekoruoti. Taigi, kaip tai padaryti?
Helovinas yra amerikietiška šventė, kurią savaip perėmė ir mūsų šalis – jai artėjant parduotuvėse atsiranda nemažai šios šventės atributikos, spalio 31 d. vyksta įvairūs renginiai. Vienas geriausiai atpažįstamų šios dienos simbolių – iš moliūgo išskaptuotas žibintas. Tačiau, nors iki šios šventės dar tikrai daug laiko, jos tikrai nebūtina laukti, o moliūgais originaliai galima papuošti kiekvienus namus ir be progos....
Kai visas derlius iš sodų ir daržų jau namuose, telieka virti, kepti, ragauti, dalytis išbandytais receptais ir mėgautis....
Nepakartojamai skani sriuba!...
Moliūgai – žmogui naudingi augalai, iš kurių galima pagaminti daugybę įvairiausių patiekalų, o maistinėmis savybėmis šios auginimo sąlygoms nereiklios daržovės užima vieną aukščiausių dietinių daržovių sąrašo vietų. Apie moliūgų įvairovę, vertingąsias savybes, jų panaudojimo galimybes maistui bei auginimo subtilybes, patirtimi sutiko pasidalinti ASU Agronomijos fakulteto Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto prof. Honorata Danilčenko....
Užderėjusį moliūgų derlių galima ne tik suvartoti maistui – šiomis ryškiaspalvėmis daržovėmis galima dekoruoti namus. Kaip interjero elementas moliūgas tarnaus ilgą laiką, iki pat Kalėdų....
Spalį kur bepažvelgsi – ten pūpso gražuoliai oranžiniai moliūgai. Artėjant ir Lietuvoje jau išpopuliarėjusiam Helovinui, kilogramas jų tekainuoja keliasdešimt centų, tad verta moliūgus ne tik skaptuoti, bet ir skanauti. Kulinarijos meistrai dalinasi neįtikėtinai universaliu moliūgo panaudojimo būdu – amerikietiškosios moliūgų tyrės paruošimu, ir dar keliais receptais su šiuo paruoštuku.
Vasara dar spirgina termometro stulpelius, bet rankos jau savaime tiesiasi prie rudeniškų gėrybių. Neabejotinas šio sezono simbolis – moliūgas, kurio populiarumą įkvėpė ne tik Helovinas. Pasak parduotuvės atstovės, kasmet ši daržovė mėgaujasi savo šlovės valanda, nes yra nebrangi, vienos jos pakanka sočiam patiekalui, o ji dar ir neįtikėtinai universali. Per karščius dar negalvojant apie šildančią moliūginę sriubą, išnaudokite gerą orą – šviežią moliūgą dėkite ant grotelių.
Artėja Helovinas, o tai reiškia, kad pats laikas sugalvoti, kaip reikės puošti šventinį stalą. Egzistuoja daug dekoro variantų – nuo kuklių ir lakoniškų iki gana dramatiškų....
Dažniausiai iš moliūgų verdame sriubą, tačiau galite pagaminti ir dieviškus keksiukus....
Vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje beveik nėra jokių švenčių, nors tokį niūrų metą taip norėtųsi kažko, kas praskaidrintų tamsą. Lapkričio pradžioje minimos Vėlinės ir Visų šventųjų dienos, bet tai ne šventės, o rimties metas. Tad Lietuvoje jau keletas dešimtmečių, kai vis labiau populiarėja Helovinas, kuris nuo senų laikų švenčiamas anglakalbėse šalyse. Lietuvoje Heloviną dažniausiai mini jaunimas bei tie, kas nemažai keliavo ar gyveno užsienyje....
Šis receptas tikrai patiks tiems, kas ieško įdomesnių moliūgų sriubos receptų!...