Nuėmus derlių, lapai pjaunami tik ligotuose, kenkėjų apniktuose ir piktžolėtuose braškynuose. Pjaunama tuoj po derliaus nuėmimo, ne žemiau 5 cm virš ragelių. Nupjovus lapus, purenami tarpueiliai ir purškiami herbicidai. Ataugusi nauja lapija profilaktiškai gali būti apdorota ligų plitimą stabdančiais produktais (fungicidais, atsparumą ligoms didinančiomis trąšomis)....
braškės
Nuo A iki Z
Vėsiais rytais su kylančia migla, besidraikiančiais sidabro voratinkliais ir gražiomis, dar saulėtomis dienomis prasideda rudens metas. Sode svyra šakos nuo nokstančių sviestinių kriaušių obuolių, slyvų, svarainių, geltonžiedžių sedulų, riešutų gausos. Saulėgrąžos gręžiasi į saulę, nokindamos savo dideles galvas, kasame bulves, džiaugiamės nokstančiu derliumi....
Pagaliau galime džiaugtis ir derliaus malonumais. Tačiau, neužmikime ant laurų – darbų sode, darže ir gėlyne nemažėja!...
Pats metas susiplanuoti šį svarbų rugpjūčio mėnesio darbą!...
Uogakrūmių daržas... Retai išgirsi tokią frazę. Daržas mums paprastai asocijuojasi su lygiomis lysvėmis, kur estetikos – nedaug. O uogakrūmiai veši soduose, ten, kur žydi gėlynai, dekoratyviniai krūmai ir vaismedžiai. Uogakrūmių derlius – tai ne tik gardumynas, bet ir dalis sodo estetikos....
Lietuviškos braškės jau puikuojasi parduotuvių lentynose. Anykščių rajone braškes penkerius metus auginantis ūkininkas sako, kad braškių derlius priklauso nuo kelių veiksnių: pirmiausia oro sąlygų ir šiltnamio, kuriame auga braškės, dangos....
Nuėmus derlių, lapai pjaunami tik ligotuose, kenkėjų apniktuose ir piktžolėtuose braškynuose. Pjaunama tuoj po derliaus nuėmimo, ne žemiau 5 cm virš ragelių. Nupjovus lapus, purenami tarpueiliai ir purškiami herbicidai. Ataugusi nauja lapija profilaktiškai gali būti apdorota ligų plitimą stabdančiais produktais (fungicidais, atsparumą ligoms didinančiomis trąšomis)....
Vietiniuose ūkiuose pagaliau sirpsta didžiausios ir bene kvapniausios uogos – pirmasis lietuviškų braškių derlius jau puikuojasi ir parduotuvėse. Ar žinojote, kad šioje, daugumos gyventojų pamėgtoje, uogoje vitamino C kur kas daugiau nei citrusiniuose vaisiuose? Dietistė Indrė Trusovė pažymi, kad braškės taip pat yra vitaminų šaltinis ir galingas antioksidantas bei dalinasi mėgstamais receptais, kuriais jau dabar galite paįvairinti prasidėjusią šviežio braškių derlia...
Paeksperimentavęs su hidroponika šiltnamyje, Petras Dargis nutarė pasidaryti plūduriojančią konstrukciją ir paleisti ją laisvai plaukioti tvenkinyje....
Kad visą sezoną valgytumėte braškių, reikia turėti penkių–septynių rūšių jų kelmelių....
Braškės – vertingos ir vienos mėgstamiausių, skaniausių uogų, jų tikrą skonį pajunta tik tie, kurie gali jas skanauti ką tik nuskintas. Jų pavadinimas nėra tikslus, jas reikėtų vadinti sodo žemuogėmis. Tačiau dabartinis uogų vardas nuo seno vartojamas, tad visi taip jas ir vadina....
Braškės yra dauginamos atžalomis, kurios kitaip vadinamos ūsais. Paprastai atžalos išauga vasaros pabaigoje (rugpjūčio mėnesį), o po kurio laiko išleidžia ir šaknis. Tada galima imti jas sodinti. Tiesa, jeigu ankstyvą rudenį braškėms auginti numatytas plotas dar būna užimtas kitomis kultūromis, braškes galima sodinti ir pavasarį....