Vietiniuose ūkiuose pagaliau sirpsta didžiausios ir bene kvapniausios uogos – pirmasis lietuviškų braškių derlius jau puikuojasi ir parduotuvėse. Ar žinojote, kad šioje, daugumos gyventojų pamėgtoje, uogoje vitamino C kur kas daugiau nei citrusiniuose vaisiuose? Dietistė Indrė Trusovė pažymi, kad braškės taip pat yra vitaminų šaltinis ir galingas antioksidantas bei dalinasi mėgstamais receptais, kuriais jau dabar galite paįvairinti prasidėjusią šviežio braškių derliaus puotą.
Dietistė Indrė Trusovė dalinasi, kad iš tiesų retas susimąsto apie vietiniuose ūkiuose augančių produktų vertes.
„Vasaros simboliu įvardijamos braškės – turtingos ne tik gausia vitamino C doze, bet ir vitaminais B2, B5, B6, K. Jose yra magnio ir vario, padedančio įsisavinti geležį. Be to, braškės gali būti naudingos širdies sveikatai dėl jose esančių daugiau nei 25 skirtingų antocianinų. Visgi moksliniai tyrimai daugiausiai pabrėžia antioksidacinį braškių poveikį – jose net 4 kartus daugiau antioksidantų, nei daugelyje kitų vaisių. Tad, norintys kuo ilgiau išsaugoti jaunystę, būtinai turėtų įtraukti braškes į savo mitybos racioną“, – pasakoja dietistė.
Kiek per dieną rekomenduojama suvalgyti braškių?
Dietistė I. Trusovė atkreipia dėmesį, kad braškėmis drąsiai gali mėgautis net ir tie, kurie nori optimizuoti savo kūno svorį, mat 100 g braškių yra 2 g skaidulų, o angliavandenių – vos 7 g. Tačiau mitybos specialistė primena, kad vadovaujantis bendromis rekomendacijomis, suaugusiam žmogui nereikėtų valgyti daugiau nei 400 g uogų per dieną, o vaikams jų skanauti galima dvigubai mažiau. Be to, svarbu šių uogų nepadauginti sergantiems gastritu, opalige bei turintiems alergijų.
„Beje, braškes geriausia suvalgyti šviežias, tą pačią dieną parsinešus iš parduotuvės – tuomet jos skaniausios ir sveikiausios. Norint išsaugoti uogas kitai dienai – šaldytuve jas geriau laikyti uždengtas sudrėkinta medžiagos skiaute ar popieriniu rankšluosčiu, o plauti geriausia jas prieš pat dedant į burną“, – kalba I. Trusovė ir dalijasi savo šeimos pamėgtais receptais su uogų karalienėmis – braškėmis.
Ispaninio šalavijo sėklų pudingas su trintomis braškėmis
2 porcijoms paruošti reikės:
· 350 g graikiško jogurto arba kokosų kremo;
· 4 šaukštų ispaninio šalavijo sėklų;
· poros šaukštų medaus;
· braškių, kiek norisi.
Gaminimas
Jogurtą arba kokosų kremą sumaišykite su šaukštu medaus bei ispaninio šalavijo sėklomis ir sandariai uždengę palikite nakčiai šaldytuve, kad sėklos išbrinktų. Prieš patiekdami, užpilkite ant viršaus šviežias braškes sutrintas su medumi.
Braškinis kokteilis
Suplakti skaniausią kokteilį reikės (2 porcijos):
· banano;
· saujos braškių;
· kefyro;
· šaukšto linų sėmenų.
Gaminimas
Visus ingredientus sutrinkite maisto smulkintuvu.
Keksiukai su braškiniu kremu
Keksiukams reikės:
· 2 kiaušinių;
· 150 g graikiško jogurto;
· 150 g avižinių miltų;
· 100 g sviesto arba kokosų aliejaus;
· 50 g medaus ar klevų sirupo;
· šaukštelio kepimo miltelių.
Braškiniam kremui reikės:
· 100 g šviežio, natūralaus skonio tepamo sūrio ar sūrio gaminio;
· 5 braškių;
· šaukšto citrinos sulčių;
· šaukšto cukraus pudros.
Gaminimas
Išplakite kiaušinius, sudėkite į vieną indą visus keksiukų ingredientus ir gerai išmaišykite. Masę išpilstykite į keksiukų formeles ir kepkite orkaitėje apie 25 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
Kol keksiukai vės, gaminkite kremą: gerai išsukite visus ingredientus elektriniame maišytuve – aptepkite keksiukus šiuo kremu ir skanaukite sveiką desertą.