53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Gaivus skonis vasarą: agurkų užtepėlė dzadzikis

Gaivus skonis vasarą: agurkų užtepėlė dzadzikis

Sunku įsivaizduoti Lietuvą be agurkų, kurie aprūpina organizmą vandeniu, gydo saulės nudegimus, šalina toksinus, gerina virškinimą ir netgi lieknina. Ši daržovė itin dera su citrinomis, kurios taip pat pasižymi dešimtimis sveikatai naudingų savybių. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi keliais itin skaniais ir sveikais receptais, kuriuose citrina ir agurkas puikiai derės kartu.

„Agurkų pardavimai pradeda augti nuo kovo mėnesio, o liepos mėnesį pardavimų dinamika pradeda normalizuotis. Pernai mūsų prekybos tinkle daugiausiai buvo nusipirkta lietuviškų trumpavaisių agurkų, šių pardavimai 2019 m. viršijo 3,3 mln. vienetų. Nuo jų vos atsilieka ilgavaisiai agurkai“, – dalijasi minėto prekybos tinklo komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Šią daržovę valgome labai įvairiai – šviežią traškančią, keletą dienų paraugintą, marinuotą ir užraugtą žiemai. Tačiau taip buvo ne visada. Į Europą agurkai atkeliavo iš pietvakarių Azijos, į Lietuvą juos atvežė Vytautas Didysis drauge su belaisviais karaimais.

Ar girdėjote apie citrininius agurkus? Nors skonis nieko bendra su citrina neturi, prinokę jie labai primena citrinas. Augintojai teigia, kad tokie agurkai itin vertingi: gerina apetitą, reguliuoja skrandžio, kepenų ir inkstų veiklą, juose labai daug vitamino C.

Agurkų užtepėlė dzadzikis

Jums reikės:

2 agurkų;

druskos pagal skonį;

5 išspaustų česnako skiltelių;

1 šaukštelio citrinos sulčių;

500 ml graikiško jogurto;

pipirų pagal skonį;

1 nedidelio marinuoto agurkėlio;

alyvuogių aliejaus.

Agurkus sutarkuokite stambia tarka, sukrėskite į dubenį, užberkite šiek tiek druskos, išmaišykite ir palikite pastovėti maždaug 5 minutes, kol išsiskirs sulčių.

Rankomis ar per marlę kuo stipriau išspauskite agurkų sultis, jas išpilkite, o agurkus sukrėskite į dubenėlį. Įpilkite šiek tiek aliejaus, supilkite citrinos sultis, pabarstykite druskos, pipirų, sutarkuokite marinuotą agurkėlį, sudėkite graikišką jogurtą, išspaustas česnako skilteles ir viską gerai

Mano išsaugoti straipsniai