Lietuvoje dar gyvos tradicijos ne tik iki soties pasimėgauti šviežiomis daržo, sodo bei miško gėrybėmis, bet ir pasirūpinti jų atsargomis žiemai. Vieni iš populiariausių konservavimo būdų – marinavimas ir rauginimas. Tačiau vartojant naminius konservus vertėtų nepamiršti atsargumo. „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas Kęstutis Beržinis pabrėžia – netinkamai apdoroti konservai gali sukelti daugiau žalos nei naudos.
Konservavimas
Paprikų ir pomidorų sezonas – pačiame įkarštyje, kai šios daržovės yra ir skaniausios, ir pigiausios. Jos kasdien keliauja į įvairius patiekalus, tačiau verta nepamiršti – nieko nėra geriau nei atvėsus orams iš sandėliuko ištraukti savo ruoštą stiklainį, kurį atsidarę prisiminsite vasaros skonius.
Vasara dar tik prasideda, tačiau besimėgaujant šiltais orais ir vis gausesniu šviežiu derliumi verta nepamiršti – rudenį įvairių lietuviškų gėrybių norėsis ne ką mažiau. Todėl bent dalis kvapnių ir naudingų uogų ar mėgstamų daržovių jau turėtų keliauti į stiklainius....
„Roges ruošk vasarą“ – puikiai į sąmonę įstrigęs posakis, pritaikomas daugelyje gyvenimiškų situacijų. Kai kalba pasisuka apie maisto ruošą, ši taisyklė – ne išimtis....
Kas nenori rudens derliaus gėrybėmis džiaugtis kuo ilgiau? Deja, konservavimas, džiovinimas ar šaldymas, nors ir dažnai praktikuojamas šeimininkių, tinka ne visoms daržovėms. Tam, kad išsaugotume geriausias bulvių, morkų, svogūnų, moliūgų savybes, reikia specialios priežiūros ir laikymo sąlygų. Tad kaip geriausia laikyti mūsų pamėgtas daržoves žiemai?...
Jau nuo seno vasarą ir rudenį šeimininkės stengdavosi sukaupti kuo daugiau ir įvairesnių atsargų žiemai. Vienas iš labiausiai paplitusių konservavimo būdų yra džiovinimas, kadangi žiemą turėti džiovintų vaisių, daržovių, uogų yra labai pravartu. Vakarais patys galite pasiruošti džiovintų vaisių ar daržovių mišinių, kuriuos teliks įberti į makaronus, sultinius ar kitokį jūsų mėgstamą patiekalą....
Šiandien konservuoti galimą bet kokį maisto produktą. Būdą dažniausiai lemia norimas skonis ar išvaizda. Tačiau dažnai ruošdami atsargas žiemai net nesusimąstome, kad naudojame metodus, kurie šeimininkių virtuvėse „gimė“ dar gūdžiais viduramžiais....
Vidurvasarį piką pasiekęs šviežių daržo ir sodo gėrybių derlius mena konservavimo sezono pradžią. Jau dabar tautiečiai ruošia atsargas rudeniui ar žiemai, o tradiciniai agurkų rauginimo receptai keliauja iš lūpų į lūpas. Kulinarijos eksperatai dalijasi patarimais, kaip nesudėtingai užraugti agurkus bei ką daryti norint, kad šie būtų traškūs.
Šis derinys tikrai dieviško skonio, o prisiminus šokoladinius tortus su vyšniomis, tikrai norėsis šį skanėstą užkonservuoti žiemai. ...
Pasidžiaugus gausiu rudens gėrybių derliumi kasmet iškyla klausimas: ką daryti su daržovių, vaisių, uogų ir grybų pertekliumi, idant vėliau netektų jo išmesti? Idėjinis „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis Alfas Ivanauskas sako, kad gyventojai iš naujo atranda daržovių ir vaisių konservavimą namuose. Jis ir kiti maisto gaminimo bei mitybos specialistai pasidalijo rekomendacijomis, kaip greitai ir paprastai konservuoti maisto produktus....
Konservavimas yra statinio paruošimas, kai dėl tam tikrų priežasčių statybų neįmanoma tęsti. Šis procesas skirtas apsaugoti statinį nuo drėgmės bei vagysčių. Tiesa, tai dažniausiai nėra pirminis pasirinkimas, o greičiau planas B – statybos ekspertai rekomenduoja šios procedūros vengti. Vis dėlto, jei tokia situacija nutiko jums, kalbinti specialistai pateikia keletą patarimų ir pastebėjimų....
Tikriausiai jau ne vienas išsaugojote savo mėgstamas daržoves ir uogas. Tačiau, kad konservavimas nebūtų vien tik naudingas, bet ir estetiškas, pateikiame kelias idėjas....