Cukinija – vienmetė šilumamėgė daržovė, priskiriama moliūginių šeimos vaisinių daržovių grupei. Tai žoliniai augalai, auginami sodinant daigais arba sėjant tiesiai į dirvą. Jos nekaloringos, gerina medžiagų apykaitą ir kaupia mažai nitratų. Nuo ko priklauso jos derlius ir kaip jas auginti, kad kitais metais sulaukti dar didesnio derliaus, pataria LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė....
daržovė
Ridikėliai – šalčiui atspari vienmetė daržovė. Jo šakniavaisius mėgsta daugelis, nes jie pasižymi kiek pikantišku, tačiau maloniu skoniu. Išsamiai apie ridikėlių sėjimą ir jų priežiūrą pasakojame šiame straipsnyje....
Visas pasaulis gamina patiekalus iš bulvių. Kiekviena tauta turi bulvių patiekalų, kurie tokie gardūs, kad išplito toli už savo šalies sienų ir keliauja iš vienos pasaulio virtuvės į kitą, kaip kadaise pasaulį apkeliavo puikioji daržovė – bulvė....
Patisonai – viena iš moliūgo atmainų, kuri išsiskiria savo vaisių forma. Priklausomai nuo veislės, jie gali būti lėkštės arba varpo formos. Ši daržovė yra vertinama dėl savo dietinių savybių. Patisonai yra nesudėtingai virškinami, o juose esančios medžiagos skatina vandens išsiskyrimą....
Dažniausiai iš visų kopūstų veislių – žiedinis kopūstas, Briuselio kopūstas, ropinis kopūstas, garbanotasis kopūstas ir kiti – mūsų lysvėse ir ant stalų galima išvysti įprastą baltąjį gūžinį kopūstą. Kaip jį išsaugoti šviežią iki pavasario, kokios jo veislės geriausiai tam tinka ir į ką atkreipti dėmesį....
Daržo žirniai – tai viena ankstyviausia, maistingiausia, mėgstamiausia vaikų daržovė, kuri savo kaloringumu mažai nusileidžia mėsai. Žirniai ne tik tinka sriuboms, mišrainėms ir padažams, taip pat jas galima konservuoti. Konservuotose ankštinėse daržovėse gerai išsilaiko maistingosios medžiagos ir vitaminai. Žirniai auginami daržuose, sėjami laukuose kaip maistiniai ir pašariniai augalai....
Turbūt daugeliui lietuvių žirniai primena nerūpestingą vaikystę pas močiutę kaime. Tačiau tik retas žino, kad šis skanumynas yra nepaprastai naudingas baltymų šaltinis. Be to, agronominiu požiūriu, žirnis – vienas iš geriausių natūralių dirvos kokybės gerintojų. Apie žirnių auginimą sutiko papasakoti Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo žemdirbystės instituto javų selekcijos skyriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja Kristina Razbadauskienė, ilgus metu...
Dabartiniu metu agurkai dėl ypač mažo kaloringumo ir didžiulės maistinės ir gydomosios vertės yra vieni populiariausių, labiausiai paplitusių daržovių. Jų vaisiai malonaus aromato, švelnaus skonio, valgomi švieži, skanūs rauginti ir marinuoti. Taigi, kviečiame sužinoti daugiau apie gerąsias agurkų savybes ir patikrintas veisles, tinkamas auginti tiek šiltnamyje, tiek darže....
Ankstyvasis pavasaris šioms daržovėms yra pats pikas, todėl nepasinaudoti jų nauda būtų tikra nuodėmė. Ridikėliai – nuo seno pažįstama, lietuvių mėgstama, pilna vitaminų ir skoninių savybių daržovė, kuri lengvai pasiduoda įvairiems kulinariniams eksperimentams....
Pomidorai yra ta daržovė (tiesą sakant, botanikos prasme – uoga), be kurios daugelis gamindami maistą neišsiverstume nė dienos. Švieži ir kepti, džiovinti ir sutrinti, kaip pagrindinis patiekalo ingredientas ir kaip pagardas jie tinka visur ir visada....
Apie agurkų sėją, daigų sodinimą lauke bei šiltnamyje ir pasakoja lietuviškų agurkų veislių bei hibridų autorius, selekcininkas, LAMMC SDI Daržo augalų selekcijos sektoriaus jaunesnysis mokslo darbuotojas dr. Eugenijus Dambrauskas....
Pekininiai kopūstai (pekininiai bastučiai) laikomi nelepiu augalu: tarpsta greitai, per sezoną galima sulaukti kelių derlių, gerai laikosi, yra gardūs ir naudingi. Šie kopūstai sudaro standžiai susuktas cilindro formas, tankias 1,2-1,5 kg svorio, gero skonio gūželes iš šviesiai žalių su beveik baltomis gyslomis lapų. Apie jų auginimą pasakoja LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržininkystės technologijų sektoriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja Roma Starkutė...