Visas pasaulis gamina patiekalus iš bulvių. Kiekviena tauta turi bulvių patiekalų, kurie tokie gardūs, kad išplito toli už savo šalies sienų ir keliauja iš vienos pasaulio virtuvės į kitą, kaip kadaise pasaulį apkeliavo puikioji daržovė – bulvė....
daržovė
Nuo A iki Z
Dabartiniu metu agurkai dėl ypač mažo kaloringumo ir didžiulės maistinės ir gydomosios vertės yra vieni populiariausių, labiausiai paplitusių daržovių. Jų vaisiai malonaus aromato, švelnaus skonio, valgomi švieži, skanūs rauginti ir marinuoti. Taigi, kviečiame sužinoti daugiau apie gerąsias agurkų savybes ir patikrintas veisles, tinkamas auginti tiek šiltnamyje, tiek darže....
Daržo žirniai – tai viena ankstyviausia, maistingiausia, mėgstamiausia vaikų daržovė, kuri savo kaloringumu mažai nusileidžia mėsai. Žirniai ne tik tinka sriuboms, mišrainėms ir padažams, taip pat jas galima konservuoti. Konservuotose ankštinėse daržovėse gerai išsilaiko maistingosios medžiagos ir vitaminai. Žirniai auginami daržuose, sėjami laukuose kaip maistiniai ir pašariniai augalai....
Ridikėliai – šalčiui atspari vienmetė daržovė. Jo šakniavaisius mėgsta daugelis, nes jie pasižymi kiek pikantišku, tačiau maloniu skoniu. Išsamiai apie ridikėlių sėjimą ir jų priežiūrą pasakojame šiame straipsnyje....
Cukinija – vienmetė šilumamėgė daržovė, priskiriama moliūginių šeimos vaisinių daržovių grupei. Tai žoliniai augalai, auginami sodinant daigais arba sėjant tiesiai į dirvą. Jos nekaloringos, gerina medžiagų apykaitą ir kaupia mažai nitratų. Nuo ko priklauso jos derlius ir kaip jas auginti, kad kitais metais sulaukti dar didesnio derliaus, pataria LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė....
Apie agurkų sėją, daigų sodinimą lauke bei šiltnamyje ir pasakoja lietuviškų agurkų veislių bei hibridų autorius, selekcininkas, LAMMC SDI Daržo augalų selekcijos sektoriaus jaunesnysis mokslo darbuotojas dr. Eugenijus Dambrauskas....
Ketinate šiemet auginti baklažanus? Šiai daržovei reikia ypač daug drėgmės – šaltas vandentiekio vanduo veikia kaip nuodas. Daugiau subtilybių apie baklažanų auginimą – šiame straipsnyje....
Turbūt daugeliui lietuvių žirniai primena nerūpestingą vaikystę pas močiutę kaime. Tačiau tik retas žino, kad šis skanumynas yra nepaprastai naudingas baltymų šaltinis. Be to, agronominiu požiūriu, žirnis – vienas iš geriausių natūralių dirvos kokybės gerintojų. Apie žirnių auginimą sutiko papasakoti Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo žemdirbystės instituto javų selekcijos skyriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja Kristina Razbadauskienė, ilgus metu...
Gegužės mėnuo visame pasaulyje ypatingas tuo, kad žmonės valgo smidrus. Skamba juokingai, bet mes žvelgiame iš kulinarijos pasaulio. Smidrai – daugeliui lietuvių dar nėra įprastas maistas, tačiau be reikalo....
Dažniausiai iš visų kopūstų veislių – žiedinis kopūstas, Briuselio kopūstas, ropinis kopūstas, garbanotasis kopūstas ir kiti – mūsų lysvėse ir ant stalų galima išvysti įprastą baltąjį gūžinį kopūstą. Kaip jį išsaugoti šviežią iki pavasario, kokios jo veislės geriausiai tam tinka ir į ką atkreipti dėmesį....
Cukinija – vienmetė šilumamėgė daržovė, priskiriama moliūginių šeimos vaisinių daržovių grupei. Tai žoliniai augalai, auginami sodinant daigais arba sėjant tiesiai į dirvą. Jos nekaloringos, gerina medžiagų apykaitą ir kaupia mažai nitratų. Nuo ko priklauso jos derlius ir kaip jas auginti, kad kitais metais sulaukti dar didesnio derliaus, pataria LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė....
Tai visiems puikiai pažįstama daržovė, gausiai naudojama lietuviškoje virtuvėje. Gana tradiciškai – virti burokėliai ant silkės su majonezu, šaltibarščiai, barščiai, marinuoti burokėliai, burokėliai su žirneliais ir keli kiti receptai iš gausios burokėlių armijos. Rodos, nieko naujo nesugalvosi, viskas jau seniai išragauta. Bet... netikėtai iš lūpų į lūpas keliauja nauji gaminimo būdai, ir štai, vietoj virtų burokėlių galime išbandyti keptus burokėlius, o gali...