53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Kiaulienos wok receptas
Aštrus kiaulienos „wok“

Kodėl Azijos šalių gyventojai mėgsta aštrų maistą? (+ „wok“ kiaulienos receptas)

Prieskoniai yra esminė daugelio Azijos šalių kultūros ir virtuvės dalis. Jie dažnai pasižymi savo burną deginančiu aštrumu, kurį toleruoja toli gražu ne kiekvienas. Tačiau įvairaus aštrumo prieskoniai,  žolelės ir pagardai išlieka svarbi regiono gyventojų mitybos dalis. O aštrumas ne tik  suteikia patiekalams įvairių skonių, bet ir padeda ištverti karščius.

Prieskoniai, paremti kulinarine filosofija

Gausus prieskonių vartojimas Azijoje paplito dėl lengvo jų pasiekiamumo. Šio regiono šalyse, kuriose prieskoniai buvo lengvai prieinami – Indija, Indonezija, Malaizija ir kt., juos gausiai naudojo maistui gaminti.

Dauguma prieskonių naudojami dėl egzistavusios jų prekybos, kuri leido pagardams judėti per Pietryčių Aziją, Indiją ir Artimuosius Rytus. Kai kuriose Azijos virtuvėse, pavyzdžiui, Kantono ar japonų, prieskonių kiekis – ribotas, nes istoriškai šios vietovės nepateko į prekybos prieskoniais kelius.

Tolimųjų Rytų gyventojai prieskonius pradėjo naudoti ne tik dėl išvystytos prekybos, bet ir dėl to, kad tokie prieskoniai kaip svogūnai, juodieji ir baltieji pipirai, aitriosios paprikos, česnakai ir imbieras pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Tai leido jau pagamintus patiekalus ilgiau išlaikyti nesugedusius.

Dažnas prieskonių naudojimas patiekalams gardinti atsirado ir dėl visam Azijos regionui būdingos bendros kulinarinės filosofijos. Joje labai svarbus skaičius yra 5, susijęs su 5 pasaulio sandaros elementais, 5 planetomis. Dėl to ir išskiriamos 5 grūdinės kultūros, 5 rūšių mėsa, 5 kvapai, 5 skoniai: saldu, sūru, rūgštu, kartu, aštru.

Kulinarijoje didelis dėmesys atkreipiamas ir į patiekalo išvaizdą, todėl ir čia vyrauja 5 segmentų, arba spalvų – geltona, raudona, balta, juoda, žalia – filosofija.

Aštrūs valgymo įpročiai, kurie padeda atsivėsinti

Žiemą Tolimųjų Rytų gyventojai dažniausiai valgo mėsą, žuvį, karštus gėrimus ir sriubas, o per vasaros karščius – šaltas sriubas, jūros gėrybes, šaltus makaronus, salotas. Tačiau mėgstamas ir aštrus maistas, kuris, kaip bebūtų neįprasta, karštomis dienomis veikia vėsinančiai.

Aštrus maistas padeda sureguliuoti kūno temperatūrą. Kaip ir karšti gėrimai, prieskonių kupinas maistas įkaitusią vasaros dieną labiau vėsina nei šalti patiekalai. Taip yra todėl, kad valgant aštrų maistą daugiau prakaituojama, o prakaitavimas vėsina kūną ir mažina jo temperatūrą.

Todėl, pavyzdžiui, Tailando ar Pietų Indijos virtuvėje kartu su ryžiais ir kokosų pienu gausiai patiekiama imbiero, žaliųjų ir raudonųjų aitriųjų paprikų. Gaminant maistą Kinijoje taip pat plačiai naudojamas imbieras, aitriosios paprikos bei Sičuano pipirai.

Kulinarijos ekspertai siūlo pasigaminti azijietišką „wok“ tipo kiaulieną, kurią galėsite pasiruošti pagal savo toleruojamą aštrumą.

Gaminimas su „wok“ keptuve / ELTA

Saldžiarūgštė ir aštri Azijos „wok“ kiauliena pagal kiekvieno skonį

Patiekalui reikės:

  • 400 g šviežios kiaulienos išpjovos
  • 250 gramų kubeliais pjaustyto ananaso
  • 400 g mėgstamų azijietiškų makaronų arba ryžių
  • 1 raudonosios saldžiosios paprikos
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 75 g žaliųjų žirnelių
  • 50 g svogūnų laiškų
  • Mėgstamo azijietiško saldžiarūgščio padažo pagal skonį
  • Mėgstamų azijietiškų prieskonių
  • Žiupsnio druskos
  • Aliejaus kepimui

Gaminimas:

Nuskuskite morką ir supjaustykite ją plonais šiaudeliais. Perpjaukite papriką, išimkite jos sėklas ir taip pat supjaustykite plonais šiaudeliais. Tuomet smulkiai sukapokite svogūną.

Kiaulieną supjaustykite mažais, kąsnio dydžio gabaliukais ir apibarstykite azijietiškais prieskoniais.

Didesniame puode užvirinkite vandenį, įberkite žiupsnį druskos ir išvirkite makaronus arba ryžius.

Į keptuvę įpilkite šaukštą aliejaus ir apkepkite mėsos gabaliukus, kol jie gražiai apskrus. Jiems iškepus, sudėkite kiaulieną į dubenėlį.

Įkaitinkite „wok“ tipo arba paprastą keptuvę, įpilkite aliejaus ir sudėkite supjaustytas daržoves. Kepkite jas maždaug 1–2 minutes, kol suminkštės. Tuomet sudėkite apkeptus mėsos gabaliukus ir viską sumaišykite. Tai padarius, įpilkite saldžiarūgščio padažo ir dar kartą viską išmaišykite. 

Išvirtus makaronus arba ryžius sudėkite į lėkštes, o ant jų uždėkite kiaulieną su daržovėmis. Smulkiai sukapokite svogūnų laiškus ir papuoškite jais patiekalą.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai