53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Advento kalendorius
Advento kalendorius / ELTA

Kuo gali nustebinti šiuolaikinis Advento kalenorius ir kaip paprastai jį pasigaminti namuose?

Adventas – ypatingą reikšmę turintis laikotarpis. Jis žymi didžiausios metų šventės – Kalėdų – laukimą, o pradedamas skaičiuoti jau ketvirtąjį sekmadienį prieš Kalėdas. Jų laukimą itin palengvina pasaulyje populiarūs Advento kalendoriai, kurių forma per daugiau nei šimtmetį kardinaliai pasikeitė. Virtuvės meistrai siūlo šiam Adventui pasigaminti savo „skaniausią“ šiuolaikinį kalendorių.

Advento kalendoriaus konceptas sugalvotas Vokietijoje dar XIX amžiuje. Būtent vokiečiai pirmieji pradėjo skaičiuoti dienas iki Kalėdų, kreida ant durų išbraukdami praėjusias.

Kad atspindėtų laikotarpio šventiškumą vaikams buvo primenama apie tikėjimo svarbą, kabinant ant sienų šventųjų paveikslėlius. Įvairiuose rašytiniuose šaltiniuose pastebima, kad mažieji su nekantrumu laukdavo, kada pasirodys naujas šventojo atvaizdas: jie žinojo, kad kai jų bus 24, ateis Kalėdos.

Nuo sausainių dėžutės – iki mums įprastų kalendorių

Advento kalendoriaus prototipų būdavo kiekvienuose namuose: visi ieškojo originalių sprendimų nustebinti savo vaikus. Vienas dažniausiai pasitaikančių pavyzdžių – rankų darbo dėžutė, kurioje būdavo laikomi 24 sausainiai. Tokią dėžutę gavę vaikai žinojo, kad galės kasdien suvalgyti tik po vieną sausainį. 

Jau XX amžiaus pradžioje vokietis Gerhardas Langas sukūrė pirmąjį šiuolaikinį Advento kalendorių, pagamintą iš kartono. Atidarę šio kalendoriaus langelį vaikai galėjo rasti pasislėpusią citatą iš Biblijos, kalėdinę maldelę ar šventą paveikslėlį.

Tačiau daugeliui įprasti saldumynai Advento kalendoriuose atsirado tik 1926 m.: tais metais išleistame kalendoriuje po kiekvienos dienos lapeliu pirmą kartą paslėpti šokoladiniai saldainiai. 

Dabartiniais laikais Advento kalendoriai nebėra skirti vien tik vaikams – jų galima įsigyti ir suaugusiems bei augintiniams.

Šiuolaikiniuose kalendoriuose slepiami ne vien tik saldainiai ar kiti skanumynai: vietos čia atsiranda vis įdomesniems daiktams.

Garsiausios pasaulio kompanijos kuria savo linijos kvepalų, makiažo priemonių, papuošalų ar net žaislų Advento kalendorius, jų kainos gali svyruoti nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių eurų.

Brangiausiu istorijoje laikomas maždaug 10 mln. eurų vertės Advento kalendorius, specialiai sukurtas vienai šveicarų šeimai. Kalendoriuje galima rasti tokių prabangių prekių ženklų kaip „Ferrari“, „Cartier“ ir kitų dovanų.

Tuo metu Lietuvoje, ekspertų vertinimu, jau ne vienerius metus populiariausiais Advento kalendoriais išlieka savyje slepiantys šokoladinius ir kitus valgomus gardumynus.

Adventiškai mielas ir gardus kalendorius – su 24 skirtingais sausainiais

Advento sausainiai / Pexels
Advento sausainiai / Pexels

24 langeliai: tiek sudaro Advento kalendorių. Juos galima užpildyti puikiais ir gardžiais sausainiais, o kad jie būtų tikrai adventiški, virtuvės meistrai siūlo juos pagardinti net 24 skirtingais priedais. Kiekvienai Advento dienai – po unikalų sausainį.

Adventiškiems sausainiams reikės:

200 g sviesto

300 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų

100 g miltelinio cukraus

1 vnt. kiaušinių

1 a. š. vanilinio cukraus

Žiupsnelio druskos

Juodojo šokolado gabalėlių

Baltojo šokolado gabalėlių

Lazdyno riešutų

Migdolų

Žemės riešutų

Pekano riešutų

Graikinių riešutų

Kokoso drožlių

Razinų

Avižinių dribsnių

Džiovintų spanguolių

Riešutų sviesto

Cinamono

Moliūgų tyrės

Mažų zefyrų

Irisinių saldainių

Citrinos arba apelsino žievelės

Sūdytos karamelės gabalėlių

Tirpios kavos

Klevų sirupo

Stambios druskos

Smulkintų brecelių

Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Mediniu šaukštu arba elektriniu plakikliu išsukite sviestą su milteliniu cukrumi iki purios masės. Tuomet suberkite vanilinį cukrų, druską, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išsukite.

Suberkite miltus, išmaišykite ir užminkykite kietą tešlą.

Padalykite tešlą į kelias dalis ir suformuokite maždaug 6–7 cm storio ritinėlius. Suvyniokite kiekvieną jų į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldiklyje 10–15 minučių.

Supjaustykite tešlos ritinėlius maždaug 0,5–1 cm storio riekelėmis. Sausainius papuoškite turimais ingredientais: šokolado gabaliukais, riešutais ir kt. Sudėkite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros, kurioje sausainius kepkite apie 20 minučių. Sausainiams gražiai parudavus, išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Paruoškite juos Advento kalendoriui ir kiekvieną jo dieną skanaukite vis kitą sausainį.

Mano išsaugoti straipsniai