Pirkinių ir savaitės meniu planavimas yra veiksminga priemonė ne tik sutaupyti laiko, pinigų, bet ir sveikiau maitintis. Ir nors iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti, kad tam reikia nemažai pastangų, taip tikrai nėra. Tereikia vadovautis keliomis paprastomis taisyklėmis....
Salotos
Vasaros savaitgaliai skirti poilsiui, šeimai ir malonioms veikloms, tad artimuosius ir draugus norisi vaišinti lengvai bei greitai pagaminamais nebrangiais, bet ypač skaniais valgiais. Kulinarijos meistrai siūlo 4 patiekalų idėjas, kurios puikiai derės su Vilniaus šaltibarščių festivalio ir Tėvo dienos nuotaikomis....
Seniau mūsų salotinėse puikavosi tik žaliosios lapinės salotos, o dabar yra jau didžiulis pasirinkimas skirtingų tipų, spalvų, formų, skonių salotų. Dar jas paskaninus prieskoninėmis daržovėmis, galime sukurti maistingus salotų derinius. Beje, visi šie augalai yra ir dekoratyvūs – tad tai dar atgaiva ir akims sode, darže bei balkone. Dalinamės būtina atmintine auginantiems salotas....
Inspektuose greičiau auga ir geriau užauga daržovių daigai, ankstyvos daržovės, tokios kaip salotos, porai, ridikėliai, svogūnai, taip pat inspektuose auginamos ir gėlės. Inspekte augantys daigai patiria pilną dienos-nakties ciklą, todėl užauga tvirtesni....
Kai smelkia dargana ir norisi šilumos, maistas, tiksliau – kalorijos, dar tiksliau – iš jų gaunama energija tokia reikalinga, kad vien daržovėmis sotus nebūsi... Pagardinkite salotas avinžirniais – šis produktas dar nepabodęs, sveikas ir maistingas....
Net visai nedideliame darže salotų lysvė visada tilps. Salotos nėra kaprizingas augalas, o jų veislių yra įvairiausių, besiskiriančių forma, spalva ir, žinoma, skoniu. Kuris, beje, šiek tiek priklauso ir nuo mūsų pastangų....
Šilti saulės spinduliai ir jos sunokinti nektarinai – garantuotas receptas gerai nuotaikai. Vasara neatsiejama nuo kaulavaisių, iš kurių pirkėjų mėgstamiausi yra būtent nektarinai. Šių sultingų, gaiviai saldžių vaisių populiarumo priežasčių apstu – tai ne tik geras skonis bei kaina, naudingų medžiagų gausa, bet ir jų universalumas. Jau nemažai yra atradę grilintus nektarinus ar derina juos su sūriais, paukštienos patiekalais, o prasidedant vasarai tikrai pravers ir ...
Šviežių lietuviškų, šiltnamiuose užaugintų agurkų sezonas įsibėgėja, tad geros jų kainos vilioja vis dažniau gamintis salotas. Gaivios, traškios salotos tinka prie įvairių patiekalų, tačiau paruoštos kiek įdomiau gali tapti ir pagrindine stalo žvaigžde ar sveikais priešpiečiais. Ieškantiems naujų skonių kulinarijos technologė siūlo įkvėpimo pasidairyti Azijoje – patys paprasčiausi švieži agurkai maloniai nustebins....
Gamtoje dar tik prasideda atbudimas, tačiau parduotuvėse vis gausėjanti daržovių ir vaisių spalvų gama jau praneša apie įsibėgėjantį pavasarį. Pasikliaujant sezoniniais produktais ir jiems taikomomis akcijomis, savo mitybą galima paįvairinti labai palankiomis kainomis – štai, į kokias gėrybes verta atkreipti dėmesį balandį....
Rugpjūčio pabaigoje–rugsėjo pradžioje daržo lysvės ima tuštėti. Nurinktas aguročių ir cukinijų, baklažanų, pomidorų, svogūnų, morkų derlius, kamputyje vieniši tūno žieminiai kopūstai, o pilvoti moliūgai oranžiniais šonais godžiai gaudo kasdien vis labiau vėstančius saulės spindulius. Nors daržas plikas ir tuščias, nuleisti per vasarą nuo darbo sudiržusias rankas dar ankstoka. Daržininkystės naujokai dažnai pamiršta, kad net ir rudens pradžioje darže galim...
Sėja, sėklos paskleidimas ir įterpimas į dirvą tam tikru gyliu, dažnai kartu beriant ir mineralines trąšas turi daug įtakos būsimam derliui. Kaip ir sėjos laikas, gylis, sėklos norma priklauso nuo augalo rūšies, sėklos kokybės, sėjimo būdo, pasėlio paskirties, vietos ir dirvos sąlygų....
Žalumynus šiltnamiuose ir daržo lysvėse įprasta sėti pavasarį, bet tai galima daryti ir rudenį. Papasakosime, kokius augalus galite sėti, kad iki žiemos atsivalgytumėte šviežių žalėsių....