Česnakus valgyti sveika, jie stiprina organizmą, padeda apsiginti nuo virusų, su jais maistas skanesnis, pikantiškesnis, tačiau ne visi mėgsta jo specifinį aštrų skonį ir kvapą. Tad švelnesnio skonio mėgėjai gali rinktis kitą augalą „dramblinį“ česnaką – poro ir česnako giminaitį, pasižymintį žymiai švelnesniu skoniu, tačiau išlaikantį gerąsias česnakų savybes. Dabar dar kol kas apie mažai girdėtus dramblinius česnakus sutiko patirtimi pasidalinti žinomas...
Vidurvasarį piką pasiekęs šviežių daržo ir sodo gėrybių derlius mena konservavimo sezono pradžią. Jau dabar tautiečiai ruošia atsargas rudeniui ar žiemai, o tradiciniai agurkų rauginimo receptai keliauja iš lūpų į lūpas. Kulinarijos eksperatai dalijasi patarimais, kaip nesudėtingai užraugti agurkus bei ką daryti norint, kad šie būtų traškūs.
Česnakai – viena iš vertingiausių daržovių. Juose susikaupę palyginti daug eterinių aliejų (0,2-0,4 proc.), kurie suteikia būdingą skonį, kvapą. Dėl to jie dažniausiai vartojami kaip prieskoniai kulinarijoje ir maisto pramonėje. O ką daryti, jog sulauktumėte didelio derliaus ir kaip juos laikyti, sužinosite šiame straipsnyje....
Soduose ir daržuose dažnai stengiamės apsieiti su kuo mažiau chemikalų. Tad turime paruošę keletą natūralių receptų, kaip kovoti su šiais parazitais....
Augalų kvapas – puiki biologinė apsauga nuo kenkėjų. Paeksperimentuokime!...
Darbas sode ir darže ne visuomet džiugina – ypač jei derlius nevykęs arba augalai nunyko. Bet nereikia pasiduoti! Pateikiame sąrašą daržovių ir žolelių, kuriuos galima daiginti be galo iš jau turimų....
Dar nevėlu pasodinti žieminius česnakus. Ką apie tai reikėtų žinoti, pataria Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro (LAMMC), Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja, biomedicinos mokslų daktarė Danguolė Juškevičienė....
Per anksti iškasus česnakus suprastės skonis, o susivėlinus, česnakai neilgai išbus. Manoma, kad tinkamiausias laikas iškasti česnakus – liepos vidurys ar pabaiga, priklausomai nuo vidutinės oro temperatūros, kritulių kiekio....
Jei namuose atsirado nekviestų svečių – skruzdėlių, jų atsikratysite naminėmis priemonėmis. Pateikiame keletą efektyviausių būdų....
Visiems puikiai žinomos grupės „Išjunk šviesą“ lyderį Valdą Burnį galima išvysti ne tik ant scenos, bet ir ekologiškame ūkyje, skinantį gausų česnakų derlių. Būtent Radviliškio rajone įsikūręs Burnių ūkis jau ne vienerius metus augina sertifikuotas ekologines daržoves, o čia besidarbuojantis muzikantas tikina, kad ir šiame versle netrūksta nei kūrybos, nei improvizacijos....
Per anksti iškasus česnakus suprastės skonis, o susivėlinus česnakai neilgai išbus. Manoma, kad tinkamiausias laikas iškasti česnakus – liepos vidurys ar pabaiga, priklausomai nuo vidutinės oro temperatūros, kritulių kiekio....
Mėgstame gaminti įvairius patiekalus, o, kad jie būtų aromatingesni ir skanesni, pagardiname prieskoniais augalais. Tad susipažinkime su naujomis, o taip pat ir laiko patikrintomis, tinkamomis auginti Lietuvoje, prieskoninių daržovių veislėmis. Šiltnamyje sėjame rozmarinus, citrinžoles, salierus, porus, ropinius svogūnus, o laiškinius česnakus – tiesiai į dirvą....