Vienas svarbiausių vasaros darbų – laiku nuimti česnakus. Kitaip susproginėja jų lukštai, galvutės suyra, o tai sutrumpina laikymo trukmę....
Kuo šalčiau, tuo daugiau prieskonių reikėtų naudoti savo virtuvėje. Daugelis iš jų sušildys geriau nei šiltas gėrimas....
Pavasarį atželiantys daugiamečiai laiškiniai, tuščialaiškiai, lenktagalviai, kampuotieji ir meškiniai česnakai yra nepakeičiamos žalumyninės daržovės, vienas pirmųjų vitaminų šaltinių. Tai šviesiamėgiai, šilumai nereiklūs, dekoratyvūs, gausiai bičių lankomi, maistiniai ir vaistiniai augalai, priklausantys česnakinių (Alliaceae) šeimai....
Visada turėti ant stalo žalumynų – labai lengva. Daugelis augalų sudygsta vandenyje ir duoda naują derlių. Galite susikurti namuose mažą oranžeriją – vitaminai suteiks jėgų kiekvieną dieną. O šių daržovių Jums pakaks įsigyti vieną kartą....
Sultingų česnakų galvutės – tobulas barščių akcentas. Be to, česnakai – tai natūralus antibiotikas. Jei jo vartosite kasdien, jokios peršalimo ligos jums nebaisios....
Darbas sode ir darže ne visuomet džiugina – ypač jei derlius nevykęs arba augalai nunyko. Bet nereikia pasiduoti! Pateikiame sąrašą daržovių ir žolelių, kuriuos galima daiginti be galo iš jau turimų....
Gelstantys česnakų lapai – turbūt kiekvienos šeimininkės galvos skausmas. Pastebima, kad lietuviškų česnakų yra labai nedaug. Tad svarbu žinoti, kaip išsaugoti šiuos dėl vaistinių ir maistininių savybių vertinamus daržo papuošalus....
Derantys pomidorai, sunokę obuoliai - rugpjūčio mėnesį laukia daug darbų....
Česnakus valgyti sveika, jie stiprina organizmą, padeda apsiginti nuo virusų, su jais maistas skanesnis, pikantiškesnis, tačiau ne visi mėgsta jo specifinį aštrų skonį ir kvapą. Tad švelnesnio skonio mėgėjai gali rinktis kitą augalą „dramblinį“ česnaką – poro ir česnako giminaitį, pasižymintį žymiai švelnesniu skoniu, tačiau išlaikantį gerąsias česnakų savybes. Dabar dar kol kas apie mažai girdėtus dramblinius česnakus sutiko patirtimi pasidalinti žinomas...
Kodėl verta auginti šiuos česnakus? Viena iš priežasčių – kenkėjai dekoratyviems česnakams nebaisūs: galbūt juos atbaido kvapas. O apie kitus privalumus išsamiau sužinosite būtent šiame straipsnyje....
Mėgstame gaminti įvairius patiekalus, o, kad jie būtų aromatingesni ir skanesni, pagardiname prieskoniais augalais. Tad susipažinkime su naujomis, o taip pat ir laiko patikrintomis, tinkamomis auginti Lietuvoje, prieskoninių daržovių veislėmis. Šiltnamyje sėjame rozmarinus, citrinžoles, salierus, porus, ropinius svogūnus, o laiškinius česnakus – tiesiai į dirvą....
Per anksti iškasus česnakus suprastės skonis, o susivėlinus česnakai neilgai išbus. Manoma, kad tinkamiausias laikas iškasti česnakus – liepos vidurys ar pabaiga, priklausomai nuo vidutinės oro temperatūros, kritulių kiekio....