Skaitytojas klausė, kaip jaukiai ir protingai suplanuoti svetainės erdvę. Pateikiame architekto patarimus, kuriuos savo namuose gali pritaikyti ne vienas....
Malkos
Atsitiktiniai
Jei tai darote pirmą kartą, malkas nebūtinai sukrausite teisingai, lygiai ir gražiai. Žinoma, antrą kartą jau pasimokysite iš klaidų. Štai keli patarimai, kad jau pirmą kartą malkų krovimas nebūtų toks sudėtingas....
Kaitrioje krosnyje sudegti gali daug kas - tačiau tai nereiškia, kad į ją reikėtų mesti bet kokį kurą. Malkines krosnis turintys žmonės gali rinktis iš daugybės variantų, tiekėjų ir iš nemažai medžio rūšių, tačiau ar tikrai žinome, kokios malkos yra geriausios jūsų krosniai?...
Užmiesčio namas be malkų neįsivaizduojamas. Net jei vasarnamis šildomas elektra, malkų vis tiek prireiks pirčiai iškūrenti ar šašlykui išsikepti. Taigi, reikia pasirūpinti pakankamu jų kiekiu ir sugalvoti, kur jas laikyti. O laikyti malkas reikia taip, kad jos ne tik būtų ranka pasiekiamos, bet ir būtų tinkamos naudoti: sukapotos ir sausos. Pateikiame patarimus, kaip laikyti malkas vasarnamyje....
Norėdami greitai įšildyti ir išdžiovinti namą, patariama naudoti kaitrias beržines malkas. Jos puikiai tinka pirčiai iškūrenti, akmeninei krosniai įkaitinti ar vandeniui šildyti. Židiniui tinka pušinės, mažiau - eglinės malkos (jeigu židinys uždaras, su kapsule) - jos smagiai spragsi, gražiai dega ir maloniai kvepia....
Nors namų šildymas malkomis gali padėti sutaupyti nemažai pinigų, yra keletas kitų veiksnių, kuriuos turėtumėte žinoti ir pasirūpinti. Net ir efektyviausi šiuolaikiniai šildymo malkomis prietaisai teršia aplinką labiau nei modernios dujų ar naftos šildymo sistemos – deginama mediena skleidžia dūmus, kurie gali sukelti problemų jūsų šeimos ar netgi kaimynų sveikatai....
Pagaliau išlindusi saulė jau greitai gins gyventojus į kiemus kepti mėsos ant ugnies. Vienas iš tradicinių šilumos šaltinių yra malkos, tos pačios, kurias, tikime, jau džiovinate žiemai. Tačiau šašlykinė ar lauko židinys nėra kieto kuro katilas ar įprastas židinys – jose ruošiate maistą sau, todėl į kai kuriuos niuansus verta atkreipti dėmesį....
Malkos, kurias nusiperkate, nekalbant apie malkas, kurias patys pasiruošiate, paprastai būna stambios ir tokių į katilą ar krosnį nelabai įdėsi. Tuomet imame kirvį ar skėliklį ir lygiai taip pat kaip mūsų protėviai skaldome malkas į smulkesnes. Tačiau galbūt galima padaryti gudriau? Tai išbandė Petras Dargis....
Skirtingo dizaino, skirtingų gamintojų židiniai nevienodai paskirsto šilumą – modernesni, naujesni, žinoma, dažniausiai yra pranašesni, tačiau, atmetus šiuos skirtumus, yra pora niuansų, kaip galima pasiekti, jog malkos degtų ilgiau ir efektyviau. Taupant malkas „perspausti” taip pat nereikėtų – kai malkos vos rusena, šilumos būna per mažai, todėl tai yra tuščias malkų švaistymas....
Perfrazuojant žinomą posakį, geros malkos – pusė darbo. Pirtyje naudojamos malkos turi būti geros kokybės, nes nuo jų priklauso tiek pirtelės karštis, tiek aromatas. Taip pat – garo kokybė. Vienokia mediena degdama išskiria karštesnį dūmą, kita – lengvesnį, trečia – kvapnesnį....
Pasaulyje yra daug ir įvairių aukštų, tvirtų bei išvaizdžių medžių, tačiau dažno lietuvio favoritas yra puikiai pažįstamas ąžuolas. Nuo pagonių laikų dar nedingusi baiminga pagarba šiam medžiui mūsų požiūrį veikia ir šiandien, pavyzdžiui, vardą Ąžuolas suteikus sūnui, tikimasi, kad jis augs tvirtas ir teisingas. Tiesa, šiandien į daug ką taip pat žiūrime paprasčiau ir racionaliau....
Židinių specialistai prieš einant į saloną siūlo pirmiausia atsakyti sau į klausimą, kokiu tikslu židinys įrengiamas. Vienu šūviu galima nušauti du zuikius – židinys gali tapti puikiu estetiniu akcentu ir kartu teikti apčiuopiamos naudos, jei panaudosite jį namų erdvėms šildyti....