53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Bulvių cepelinai
Bulvių cepelinai / ELTA

Jau tįsta seilės: gardžiausių cepelinų ir bulvių plokštainio receptai tikrai rudens fiestai

Bulvių patiekalų sezonas jau prasidėjo, nesvarbu, kad vasariška kaitra neskuba trauktis. Daugelis jau pasiilgo rudeniškos vėsos ir šio sezono mėgstamiausių patiekalų. Tad savaitgalis – puiki proga jaukiai ir gardžiai jais pasidžiaugti artimųjų apsuptyje.

Gardus ir paprastai paruošiamas bulvių plokštainis

Rudeniškus patiekalus gaminti lengva ir smagu, kai produktų kainos tokios mažos. Tiems, kam trūksta idėjų, kaip šį savaitgalį nustebinti savo artimuosius, „Lidl“ ekspertai rekomenduoja išsikepti sotų bulvių plokštainį su kiaulienos mėsa ir išsivirti visų mėgstamų cepelinų su gardžiu padažu.

Gardusis bulvių plokštainis
Gardusis bulvių plokštainis / ELTA

Bulvių plokštainiui reikės:

800 g bulvių

300 g šviežio kiaulienos kumpio be kaulo

1 didelio svogūno

3 kiaušinių

200 ml pieno arba grietinėlės

2 v. š. sviesto (svogūnams kepti)

Druskos ir pipirų pagal skonį

1 a. š. mairūnų (nebūtina)

2 v. š. aliejaus ar sviesto kepimo formai patepti

Gaminimas:

Kiaulienos kumpį supjaustykite mažais kubeliais.

Gilioje keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite kiaulienos gabaliukus, kol jie taps auksiniai ir lengvai apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.

Toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepkite smulkintą svogūną, kol jis taps minkštas ir lengvai auksinis.

Bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka – kaip bulviniams blynams. Jeigu bulvės labai sultingos, galite šiek tiek nupilti perteklinį skystį.

Sutarkuotas bulves sumaišykite su kiaušiniais, pienu arba grietinėle. Įberkite druskos, pipirų ir mairūnų (jei naudojate). Įmaišykite keptus svogūnus ir apkeptus kiaulienos gabaliukus.

Kepimo formą patepkite aliejumi ar sviestu. Supilkite paruoštą bulvių ir kiaulienos masę į formą ir išlyginkite paviršių.

Kepkite iš anksto įkaitintoje orkaitėje 180°C temperatūroje apie 1–1,5 val., kol plokštainis taps gražiai auksinis ir gerai iškeps.

Iškepusį plokštainį palikite šiek tiek atvėsti prieš pjaustant, kad jis sutvirtėtų. Patiekite su grietine arba šviežiomis daržovėmis.

Rudens klasika: cepelinai su kiaulienos kumpio įdaru

Patiekalui reikės:

2 kg bulvių (apie 1,5 kg žalių ir 0,5 kg virtų)

1 v. š. bulvių krakmolo

Druskos ir pipirų pagal skonį

500 g kiaulienos kumpio be kaulo

1 mažo svogūno

1 v. š. aliejaus arba sviesto

200 g šoninės arba lašinių

1 didelio svogūno

200 ml grietinės

Gaminimas:

Kiaulienos kumpį sumalkite arba labai smulkiai supjaustykite.

Įkaitinkite aliejų arba sviestą keptuvėje, įdėkite smulkiai pjaustytą svogūną. Kepkite, kol svogūnas taps minkštas ir lengvai auksinis.

Sudėkite maltą kiaulieną, apkepkite dar 5–7 minutes, kol mėsa bus iškepusi. Pagardinkite druska ir pipirais. Leiskite įdarui atvėsti.

Nulupkite 0,5 kg bulvių ir jas išvirkite. Išvirtas bulves sutrinkite iki vientisos masės.

Likusias bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka. Išspauskite perteklinį skystį, palikite jį pastovėti, kol nusės krakmolas. Vandenį nupilkite, o dugne likusį krakmolą grąžinkite į tarkuotų bulvių masę.

Sumaišykite tarkuotas ir virtas bulves, įberkite šiek tiek druskos ir krakmolo, jei gauta masė – pernelyg skysta.

Iš bulvių masės suformuokite maždaug delno dydžio paplotėlius. Į vidurį dėkite paruoštą kiaulienos įdarą ir uždengę kraštus, suformuokite pailgos formos cepelinus.

Užvirkite didelį puodą su pasūdytu vandeniu. Atsargiai dėkite cepelinus į verdantį vandenį. Kai cepelinai pakils į paviršių, virkite dar apie 25–30 minučių, priklausomai nuo jų dydžio.

Šoninę supjaustykite mažais kubeliais ir kepkite keptuvėje, kol taps traški. Įdėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis taps minkštas ir auksinis.

Cepelinus patiekite su grietinės ir šoninės padažu. Galite pridėti šviežių krapų ar petražolių.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai