Atėjus rudeniui, tarp sodininkų kartais kyla diskusija – lapus grėbti ar palikti ramiai gulėti. Lapai, sodininkystės bei daržininkystės kontekste, vienu metu gali atlikti tiek teigiamą – natūralių trąšų vaidmenį, tiek neigiamą – ligų sukėlėjų buveinės vaidmenį. Tad ar reikia grėbti lapus ir ką vėliau su jais daryti?...
Kai už lango dar baltuoja sniego paklodės, o galvoje jau sukasi mintys apie daržus, puikus metas imtis kompostavimo darbų....
Kompostavimas – tai biologinis procesas, kurio metu veikiamos mikroorganizmų organinės atliekos virta naudingomis medžiagomis. Taip galima perdirbti daugiau nei pusę buityje susidarančių atliekų. Kompostuodami ne tik prisidedate prie aplinkos apsaugos, bet ir gaunate puikią natūralią trąšą savo dirvožemiui, gėlynams ar vazoniniams augalams. ...
Dabar gera žingsniuoti parko taku, medžių alėja ar sodyboje, krintant medžių lapams, gėrėtis jų spalvomis ir jausti jų šlamėjimą, čežėjimą po kojomis. Tačiau kaip lapus galima panaudoti praktiškai?...
Kiekvienais metais žmonės suvalgo milijardus bananų, šis ryškiai geltonos spalvos vaisius yra vienas populiariausių maisto produktų visame pasaulyje. Bananai yra labai vertinami dėl juose esančių vitaminų ir mineralų, tad visai nekeista, kad jų suvartojama yra tiek daug. Tačiau ar kada susimąstėte, kad naudingas gali būti ne tik pats banano vidus, bet ir jo žievė? Pristatome keletą netikėtų būdų, kaip panaudoti banano žievę sodininkystėje....
Kompostavimas – ekologiškas būdas pasigaminti trąšų savo daržui bei sodui, tvarkant žaliąsias atliekas, kurių rudenį susikaupia tikrai nemažai: įvairūs augmenijos likučiai, supuvę sodo vaisiai, nukritę lapai, nukarpytos šakos ir kitos biologiškai skaidžios atliekos. Kompostavimo procesui yra reikalinga šiluma, todėl šaltuoju sezonu šis procesas sulėtėja. Tačiau yra būdų, kuriuos pasitelkus, šilumą komposto krūvoje galima išlaikyti ilgiau....
Nesvarbu, ar kasdien sau pasiruošiate po puodelį kavos, ar pastebėjote, kad vietos kavinukė pradėjo išmesti maišus panaudotos kavos, jums gali būti įdomu sužinoti apie šio gėrimo tirščių kompostavimą. Gal kavos tirščiai gali pasitarnauti kaip trąšos? Kavos tirščiai sode padės ar pakenks? Viską, ką reikia žinoti apie kavos tirščius ir sodininkystę, skaitykite šiame straipsnyje....
Kompostavimas – nuostabus procesas: jis padeda sumažinti atliekų kiekį šiukšlių konteineriuose, o mūsų sodai ir daržai gauna naudingų medžiagų....
Apie mūsų sukuriamas atliekas galvojame tada, kai metame jas į šiukšlių dėžę ar nunešame iki artimiausio konteinerio. Tačiau kas nutinka su mūsų atliekomis vėliau? Nors atliekas išnešame iš namų ir jų nebematome, tai nereiškia, kad jos dingo. Mūsų atliekos atsiduria sąvartynuose, teršia aplinką, išskiria nuodingas medžiagas į orą ir dirvožemį, kurios per vandenį ir maisto grandinę grįžta atgal į mūsų organizmą....
Ruduo dovanoja daugybę sodo gėrybių: obuolių, kriaušių, slyvų, šaltalankių, svarainių, sedulų, aktinidijų, riešutų, šeivamedžių, putinų ir šermukšnių vaisių, tad ir darbų netrūksta....
Netrukus prasidės pirmosios šalnos, o su jomis ir staigus lapų kritimas. Tie, kurie patys tvarkosi savo gyvenamąją teritoriją, turėtų paskubėti pasirūpinti specialiomis taromis – konteineriais, kompostavimo dėžėmis ar maišais. Lapų deginimas ar metimas į buitinių atliekų konteinerius gresia ne tik nemalonumais, bet ir piniginėmis baudomis. Keli praktiniai patarimai, kurie padės išvengti klaidų ir leis sutaupyti. Patarimais dalinasi „Ecoservice“ komercijos ir plėtros ...
Kompostavimas – labai efektyvus piktžolių, augalų pertekliaus ir maisto likučių utilizavimo būdas. Perpuvęs kompostas vėliau panaudojamas kaip vertinga trąša. Namų ūkyje gaminamo komposto kokybė priklauso nuo tam tikrų faktorių....