Yra vienas įdomus augalas, atkeliavęs į Lietuvą prieš kokius kelis dešimtmečius, nors Europoje ir Amerikoje jis jau žinomas seniai. Apie šį augalą yra girdėję daugelis, besidomintys sveiku maistu. Tai saldžioji stevija (Stevia rebaudiana), dar vadinama medaus žole....
Stevija
Tai, kad cukrus ir įvairūs saldikliai kenkia sveikatai, žino kiekvienas, tačiau ne kiekvienas yra girdėjęs apie augalą, kuris gali puikiai pakeisti cukrų. Tai – stevija....
Augalai yra vieni svarbiausių dalykų žmonių gyvenime, be kurių neišgyventumėme. Tik jų dėka turime kuo kvėpuoti ir tai mūsų pagrindinis maistas. Be augalų neturėtume daugybės vaistų, higienos priemonių ir kosmetikos, be medienos nepastatytume namų ir negalėtume jų šildyti, be augalinio pluošto dėvėtume tik sintetinius rūbus....
Šį mėnesį pasakojome apie augalus, kurie naudojami kaip natūralūs saldikliai arba iš kurių gaminamas cukrus. Juos – cukrinius runkelius, cukranendres ar klevų sirupą žino daugelis, o štai kukurūzų sirupas, stevija ar agava – mažiau girdėti. Šį kartą pristatome dar kelis saldinančius augalus. Ir nors jie Lietuvoje yra egzotika, bet kai kurie iš jų pas mus auga arba galima nusipirkti iš jų pagamintų saldumynų....
Nors cukraus (sacharozės) kilmė natūrali, gaminamas jis dirbtiniu būdu. Naudingomis maistinėmis medžiagomis nepasižymintis produktas ne veltui laikomas „tuščiomis kalorijomis“. Augalinės mitybos ekspertės Gintarės Jonaitytės nuomone, vertėtų rinktis kuo natūralesnius saldiklius, kurie turėtų būti kuo rečiau naudojami kasdieniame racione....
Be cukraus neįmanoma įsivaizduoti šiuolaikinio maisto. Galbūt, galvojate, kad jeigu nevalgote saldumynų, tai ir nevartojate cukraus? Siūlome peržiūrėti maisto, kurį perkate prekybos centruose etiketes, galbūt jums bus staigmena, nes cukraus dedama į daugelį maisto produktų. Taigi, šįkart papasakosime daugiau apie saldžiuosius augalus ir kokį cukrų bei saldiklius geriausia rinktis.