Virtuvės baldai – vienas brangiausių pirkinių įsikuriant arba remontuojant būstą. Todėl apie būtinybę įsigyti naujus dažniausiai pagalvojame tik išvydę apdaužytus savo virtuvės spintelių kampus, išblukusį stalviršį arba kurdamiesi naujame būste. Šį savaitgalį parodoje „Baldai.Interjeras.Dizainas“ dalyvausiantys virtuvės baldų gamintojai ir stambiausių Europos gamintojų atstovai atskleidžia, kokie mechanizmai įrengiami šiuolaikinėse spintelėse ir iš kokių smulkmenų susideda lengvesnis ir patogesnis šeimininkavimas virtuvėje.
Virtuvėje – technikos ir natūralių medžiagų šokis Bendrovės „TG Baldai“, gaminančios daugiausia minimalistinio bei modernaus stiliaus virtuvės vienas iš įkūrėjų Tomas Dubinskas sako, jog iš vizito didžiulėje Milano baldų ir interjero parodoje parsivežė įspūdį, kad lietuvių gamintojai niekuo neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų.
„Į virtuves ateina naujos technologijos: atsiranda šviečiančios sienelės (jos pakeičia galinę keraminių plytelių sienelę), kai kurių spintelių durelės jau valdomos elektra. Pavyzdžiui, paspaudi mygtuką ir iš apatinės spintelės išvažiuoja visa prieskonių buteliukų lentyna. Mes šiemet tokią virtuvę pristatysime „Litexpo“ parodų centre vyksiančioje parodoje „Baldai. Interjeras. Dizainas“, – atskleidžia T.Dubinskas.
Jo teigimu, Milanas diktuoja, kad virtuvėse karaliaus žemiškos, natūralios spalvos ir medžiagos: natūralus medis, pilkas akmuo, blizgus metalas. Vyrauja matiniai paviršiai, blizgūs fasadai lieka tik kaip akcentai, dažniausiai – iš metalo. „Naudojamos medžiagos tarsi keičiasi vietomis. Anksčiau egzistavo nerašyta taisyklė: spintelės – iš medžio, stalviršis– akmeninis. Dabar viršutinės spintelės gali būti dengtos akmens apdaila, o stalviršis – medinis. Paviršiai, medžiagos pradėjo maišytis, jie labai įvairiai derinami tarpusavyje, kaip ir stiliai: modernaus stiliaus virtuvėje gali būti prisukamos žalvarinės klasikinės rankenėlės“, – sakė T. Dubinskas.
Rūpi ne tik išorė, bet ir vidus
Dar viena tendencija – kad buitinės technikos prietaisai užsakomi vienu ypu su virtuvės baldais ir jais rūpinasi tas pats baldų gamintojas. Toks pokytis įvyko todėl, kad, pasak pašnekovo, technika sudėtingėja ir nėra taip lengva iš anksto suplanuoti: „paliksime 60-ies centimetrų pločio skylę kaitlentei – vis tiek jos visos vienodos“. Technikos matmenys, vidaus įrengimai pradeda skirtis, randasi daugiau nestandartinių buities prietaisų, o baldininkams viską reikia žinoti iki milimetrų.
„Galbūt pradedame geriau gyventi, tačiau perkantiems virtuvę jau tampa svarbu ne tik fasadai, bet ir spintelių vidaus dizainas. Ar stalčių, spintelių vidus bus dekoruotas kokia nors spalva? Ar viduje bus įrengtos stiklinės pertvaros, lentynėlės? Pirkėjams tai rūpi daug labiau, negu prieš penkerius metus. Mes naudojame tik prabangią vidaus furnitūrą“, – pastebi T. Dubinskas.
Kaip jau minėta, kai kurios spintelės šiuolaikinėje virtuvėje atidaromos elektrinių mechanizmų, visuose stalčiuose
įrengti švelnaus uždarymo mechanizmai.
„Šiandien net ir spintelių lankstai gali būti kitokios spalvos, nei spintelių fasadai – jie taip pat tampa virtuvės akcentu, interjero detale. Virtuvėse daugėja metalinių detalių, akcentų. Klientai dažniau naudojasi interjero dizainerių paslaugomis, todėl dažniau išgaunamas darnios visumos vaizdas“, – sako T. Dubinskas.
Virtuvė daugiau dėmesio gavo tuomet, kai būstuose pradėta projektuoti bendra svetainės ir virtuvės erdvė. Tuomet ir virtuvės baldai tapo visuomet matomi, o virtuvė – vienas pagrindinių namų akcentų, ji turi džiuginti akį ir būti patogi naudoti.
Atviros ir uždaros virtuvės spintelės bei lentynos T. Dubinsko teigimu vis keičia viena kitą – dar visai neseniai virtuvės spintelės buvo visiškai uždaros (netgi – be rankenėlių), į tamsą uždarydavo visus namų rakandus, lėkštes, prieskonius, ir įrankius. Šiandien, populiarėjant moderniam, industriniam stiliui, virtuvėse daugėja atvirų metalinių lentynų.
Kur ir kodėl dingo rankenėlės?
Iš Milano taip pat neseniai parvyko bendrovės „Blulita“, atstovaujančios pasaulyje garsaus virtuvių ir kitų baldų vidaus įrangos gamintojo „Blum“ produkciją, vadovas Vytautas Dailidė.
Jo teigimu, Milano baldų parodoje „Blum“ įrengimus turi 9 iš 10-ies demonstruojamų baldų. Virtuvės spintelę su šio gamintojo įrangą V. Dailidė demonstruos ir baldų parodos „Litexpo“ parodų rūmuose metu.
Viena iš ryškiausiai pastebimų virtuvės baldų tendencijų – spintelės be rankenėlių. Dizaineriai sugalvojo lygius
paviršius, o štai šio gamintojo inžinieriams liko klausimas – kaip padaryti, kad stalčiai patogiai atsidarytų?
„Vidaus įranga turi įtakos baldų išorės dizainui – ir atvirkščiai. Atidaryti spinteles be rankenėlių galima su elektronika (labai patogu, tačiau tai – brangiai kainuoja), arba mechaniniu būdu. Anksčiau mechaniniam atidarymui naudotos spyruoklės, tačiau tuomet uždarant reikėdavo stipriau paspausti. Dabar stalčių ir spintelių dureles vis dar paleidžia spyruoklė, jos atsidaro, o uždarant stalčius lengvai ir minkštai suvažiuoja atgal. Tai prieštarauja fizikos dėsniams! Ir vis dėlto – tai jau sukurta. Dizaineriai reikalauja: „Padarykite, kad tai veiktų“. Atrodo – neįmanoma, bet inžinieriai padaro“, – negalėjo atsistebėti V.Dailidė.
Yra ir nepasiteisinusių sprendimų – pavyzdžiui, ilgus metus kūrę įvairias karuseles ir išvažiuojančius mechanizmus tam, kad patogiau būtų ištraukti rakandus iš kampinių spintelių, šiandien inžinieriai jums pasiūlytų verčiau jas tiesiog uždengti. „Tai – nepatogu ir neracionalu. Įrengus paprastus stalčiukus toje spintelėje tilptų tiek pat daiktų, kaip ir įrengus kampinę spintelę“, – sako pašnekovas.
Tiesa, niekas dorai negali atsakyti į klausimą, ar tikrai įsirengti virtuves be rankenėlių – patogiau? Tačiau mada atsakymo ir neieškojo – didžioji dauguma virtuvės baldų šiandien užsakoma būtent be rankenėlių.
2 mėnesiai ant kelių arba kodėl po stalviršiu – tik stalčiai
„Virtuvėje funkcionalumas – ypač svarbus. Jei šeimininkas ar šeimininkė gamina namuose, virtuvėje jis ar ji praleidžia bene daugiausia laiko, – sako V. Dailidė. – Gamintojas „Blum“ virtuvę skirsto į zonas: produktų plovimo, produktų ruošos, laikymo, gaminimo. Atrodo, kas čia tokio nueiti metrą ar du iki šaldytuvo. Tačiau per ilgą naudojimo laikotarpį taip „suvaikščiosite“ ilgą atstumą.“
Austrai net turi šūkį: „po stalviršiu – jokių spintelių!“. V. Dailidė teigia pats daugybę žmonių perkalbėjęs žemesnėje virtuvės dalyje įrengti stalčius. Spintelės kainuoja pigiau, tačiau už sutaupytus pinigus būsite pasmerktas kasdien klūpėti prieš šią spintelę. Kodėl?
„Durų vyriai kainuoja kokius 3 eurus. Stalčiaus bėgeliai – apie 200 eurų. Tačiau spintelės priekyje prisikaupia rakandų ar produktų, o esančius gale mes pamirštame. Jei toje spintelėje sudėti puodai, keptuvės – turime klauptis ant kelių ir nukrauti priekinę eilę. Kiekvieną kartą kai ko nors prireikia. Apskaičiuota, kad žmogus per 20 metų (kiek tarnauja virtuvė), taip praklūpi 2 mėnesius!“, – sakė V. Dailidė.
Beje, furnitūros gamintojai yra atlikę neįprastų eksperimentų, filmavę žmonių virtuves, kuriose jie spinteles atidarinėja bei uždarinėja klubais, sėdmenimis, keliais ir panašiai. Nors įsirengti elektroniniu būdu atidaromas spinteles – brangu, dauguma užsienio pirkėjų netaupo vienam įrengimui – elektroniniu būdu išvažiuojančiam šiukšliadėžės stalčiui. Nes prie jo dažniausiai artinamės pilnomis rankomis.
Karaliauja plonybės – tiek fasaduose, tiek už jų
„Kai kuriais atvejais vien furnitūra vienai virtuvei kainuoja kelis tūkstančius eurų. Tokios sumos pasiekiamos tuomet, kai spintelės atidaromos elektroniniu būdu. Bet virtuvėje ne tik valgome, tačiau leidžiame vis daugiau laiko, ji turi būti patogi naudoti“, – sako V. Dailidė.
Kuo labiau brangsta virtuvės „viduriai“, tuo labiau paprastėja išorė – niekas nebedemonstruoja savo finansinių galimybių per virtuvės fasadus, jie ir stalviršis vis labiau plonėja ir šiandien jau sukurti lankstai bei bėgeliai, kuriuos galima tvirtinti prie vos 8 milimetrų storio plokščių.
„Vieną dieną italai dizaineriai pareiškė, kad stalčiaus bėgelis jiems netinka – per storas. Buvo pakeistos gamybos linijos, detalės tobulintos gal penkerius metus, investuota šimtai tūkstančių eurų – ir bėgelis pagamintas keliais milimetrais plonesnis. Na, ir brangesnis, žinoma. Taip jau yra – italai dažniausiai diktuoja dizaino tendencijas visam pasauliui ir į bet kurį pasaulio kampelį nuvažiavęs rasi italų produkcijos“, – apie gamintojos „Blum“ aukas virtuvės baldų dizaineriams pasakojo V. Dailidė.