Prasidėjus ilgai lauktai kalendorinei vasarai, daugeliui gyventojų norisi laisvalaikį leisti gryname ore, o ne sukantis prie puodų. Neretai vasaros dienomis šios veiklos taupant laiką vilioja praleisti pietų ar vakarienės metą, tačiau kulinarijos meistrai įsitikinę, kad subalansuotos mitybos nereikėtų pamiršti ir šiltuoju metų sezonu. Kad netektų ilgai užtrukti virtuvėje jie dalinasi net keturiais lengvai paruošiamais maistingais receptais, kurių žvaigždė vos vienas piniginei draugiškas produktas – kiaulienos nugarinė.
„Šiltuoju sezonu įprasta rutina niekur nedingsta, todėl maistingi pusryčiai, pietūs ar vakarienė neturėtų būti pamiršti. Nenorintiems vasarą ilgai suktis prie puodų ar išlaidauti ruošiant skirtingus valgius puikiu sprendimu gali būti vos vienas ingredientas – pasirūpinę didesniu jo kiekiu galėsite nebrangiai ir lengvai paruošti net kelis skirtingus patiekalus. Tokiu baziniu produktu gali būti kiaulienos nugarinė be kaulo, kurios visą šią savaitę mūsų tinklo parduotuvėse galėsite rasti už ypač mažą kilogramo kainą – ją puikiai panaudosite mūsų meistrų siūlomiems pagrindiniams valgiams ruošti“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Kiauliena – ne tik šašlykams ruošti
Be to, prekybos tinklo atstovė taip pat pastebi, kad vasarą kiauliena daugeliui asocijuojasi su šašlykais, tačiau norintiems nustebinti artimuosius neįprastais, gardžiais ir puikiai atrodančiais patiekalais, ji rekomenduoja išbandyti orkaitėje keptos kiaulienos nugarinės su daržovėmis ir sūriu bei kiaulienos troškinio receptus, kuriais pasidalino kulinarijos meistrai.
„Abu šie patiekalai puikiai tiks ir pagrindiniams dienoms valgiams, ir draugų bei šeimos susibūrimams. Be to, kiaulienos nugarinė ar jos likučiai nuo pagrindinių patiekalų pravers ruošiant pusryčius ar pritrūkus užkandžio – iš jų lengvai pagaminsite sumuštinukus ar gaivias salotas“, – priduria I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Maistingas kiaulienos troškinys
Kulinarijos meistrai dalijasi kiaulienos troškinio receptu, kuris puikiai tiks ir pietums, ir vakarienei. Šiam patiekalui paruošti reikės:
· 500 g atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos;
· 4 v. š. perlinių kruopų;
· 3 vnt. svogūnų;
· 4 skiltelių česnako;
· 250 ml sultinio;
· 2 v. š. sviesto;
· 3 vnt. morkų;
· 2 vnt. bulvių;
· žiupsnelio kmynų (pagal skonį);
· druskos, pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
Kiaulienos nugarinę supjaustykite gabalėliais, apkepkite giliame inde. Susmulkinkite daržoves ir suberkite į indą kartu su kruopomis bei sultiniu. Viską pagardinkite česnaku, prieskoniais, sviestu. Troškinkite, kol suminkštės.
Kiaulienos nugarinė su sūriu ir keptomis daržovėmis
Receptas, puikiai tinkantis tiek pagrindiniams dienoms valgiams, tiek ir draugų bei šeimos susibūrimams. Norint paruošti šį patiekalą Jums reikės:
· 500 g atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos;
· 400 g konservuotų pomidorų;
· 150 g morkų;
· 4 vnt. pomidorų;
· 1 vnt. cukinijos;
· 1 vnt. svogūno;
· 3 skiltelių česnako;
· 250 g sūrio;
· pomidorų padažo;
· druskos, pipirų, žalumynų (pagal skonį).
Gaminimas:
Nugarinę supjaustykite riekėmis, apkepkite jas keptuvėje iš abiejų pusių, pagardinę druska ir pipirais. Griežinėliais supjaustykite cukiniją, pomidorus, sūrį. Sutarkuotas morkas ir supjaustytą svogūną apkepkite keptuvėje, o tada sudėkite daržoves, prieskonius, žalumynus, pomidorų padažą bei trumpai patroškinkite.
Kepimo popieriumi iškloję formą visus ingredientus dėliokite eilėmis – pirmiausiai dėkite mėsą, tuomet sūrį, daržoves. Ant viršaus užpilkite padažo ir viską kepkite orkaitėje įkaitintoje 180 laipsnių temperatūroje 35–45 minutes.
„Gamindami atminkite, kad nugarinė lengvai perkepa. To išvengsite, jei įpjovę ją kepdami pamatysite lengvai rausvas sultis. Tai ženklas, kad nugarinė jau yra iškepta“, – pataria kulinarijos meistrai.
Likučius panaudokite pusryčiams ar užkandžiui
Užkepti kiaulienos nugarinės sumuštiniai
Kiaulienos nugarinės likučiai nuo pagrindinių patiekalų puikiai tiks ir pusryčiams – maistingiems sumuštinukams. Jiems paruošti reikės:
· 300 g keptos kiaulienos nugarinės;
· 200 g sūrio;
· mėgstamos duonos;
· 50 g sviesto;
· mėgstamo padažo;
· aliejaus;
· druskos, pipirų (pagal skonį).
Gaminimas:
Kiaulienos nugarinę paskrudinkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol sušils ir jei reikia, supjaustykite plonomis juostelėmis išilgai kepsnio.
Duoną perpjaukite pusiau, apatinę dalį ištepkite kambario temperatūros sviestu, sudėkite pjaustytą kiaulieną, apipilkite mėgstamu padažu ir apdėkite plonai supjaustytu sūriu.
Skrudinkite gerai įkaitintoje orkaitėje, kol sūris išsilydys.
Iš likučių – gaivios salotos
Jei pietums ar vakarienei keptos kiaulienos nugarinės vis dar yra likę jūsų šaldytuve, panaudokite ją gaivioms ir vasarai puikiai tinkančioms salotoms. Jums reikės:
· 300 g keptos kiaulienos nugarinės;
· 100 g mėgstamo sūrio;
· 300 g mėgstamų salotų;
· 3–4 vnt. pomidorų;
· šlakelio alyvuogių aliejaus;
· šlakelio citrinos sulčių;
· druskos, prieskonių (pagal skonį).
Gaminimas:
Keptą mėsą supjaustykite griežinėliais. Į indą sudėkite paruoštus salotų lapus. Supjaustykite pomidorus, mėgstamą sūrį ir suberkite į salotų indą.
Apšlakstykite citrinos sultimis, aliejumi ir pagardinkite pagal skonį druska, prieskoniais. Viską gerai išmaišykite ir tuomet dėliokite supjaustytus mėsos griežinėlius. Skanaus!