53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Labai gardžių

Labai gardžių, lengvai paraugintų agurkų receptas

Lengvai parauginti agurkai – pavasariško pietų stalo pažiba.

Organizmą vitaminais papildyti siekiantys pirkėjai iš parduotuvių lentynų jau kurį laiką renkasi šviežius ridikėlius, morkas, kopūstus, salotas ar agurkus. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad greta šviežių daržovių pavasarį visuomet didelio populiarumo sulaukia ir paraugintos šviežio šiųmečio derliaus gerybės.

„Pavasaris yra tas metas, kuomet šviežių daržovių ir vaisių suvartojimas pradeda augti pastebimai. Pirkėjai ypač perka lapines salotas, šviežius ridikėlius, morkas, agurkus, taip pat paklausūs ir švieži kopūstai bei pomidorai. Kitas šviežio derliaus vartojimo etapas, kuris, pastebime, jau prasideda – lengvai apdorotų daržovių vartojimas. Pavyzdžiui, prieš kelias dienas pristatyti šviežio derliaus lengvai rauginti agurkai iš karto tarpo paklausūs tarp pirkėjų“, – pasakoja J. Sabaitienė. 

Pasak J. Sabatienės, agurkai – ne tik skanūs, gaivūs, bet ir organizmui naudingos daržovės: jie turi mažai kalorijų, tačiau yra kupini vitaminų ir mineralų, o valgant juos su žievele, žmogaus organizmas yra aprūpinamas maksimaliu kiekiu maistinių medžiagų. Agurkus sudaro 95 proc. vandens, todėl žmogaus organizmas gauna reikalingą dienos skysčių kiekį. Juose taip pat gausu ir kalio, magnio, silicio bei vitaminų A, B ir C, kurie stiprina imuninę sistemą, suteikia energijos. Anot vaisių ir daržovių ekspertės, rauginti agurkai – dviguba nauda, nes raugintos daržovės pasižymi vitaminų, antioksidantų, skaidulų, vandens, o svarbiausia – prebiotikų ir probiotikų gausa, kurie padeda virškinimo sistemai įsisavinti maistines medžiagas, skatina gerųjų bakterijų gamybą ir kartu užtikrina, kad organizmas bus stiprus ir kovos su ligomis.

Raugintų daržovių vartojimas taip pat sumažina ir gliukozės kiekį kraujyje. O taip pat organizmą papildo ir gausiomis vitamino C atsargomis. Tokiu būdu paruoštos daržovės taip pat padeda kovojant ir su papildomais kilogramais – mat rauginti produktai yra įtraukti į kūno masę mažinančių žmonių racioną. „Raugintos daržovės nuo šviežių skiriasi dar ir tuo, kad jos geriau skaido baltymus ir riebalus, todėl tinka valgyti su mėsa ar kitais riebesniais patiekalais“, – pabrėžia J. Sabaitienė. 

J. Sabaitienė pastebi, kad nors lietuvių noras mėgautis raugintomis daržovėmis niekur nedingsta, vis mažiau žmonių tam ryžtasi namuose ir renkasi tokiu būdu jau paruoštas daržoves iš parduotuvių. Visgi tvirtai nusprendusiems tai daryti namuose, ekspertė siūlo paprastą trumpavaisių agurkų parauginimo receptą, kuris taps puikiu garnyru prie mėsos ar kitų patiekalų. 

Lengvai parauginti, pavasariški agurkai

Lengvai parauginti, pavasariški agurkai
Lengvai parauginti, pavasariški agurkai
Shutterstock nuotr.

Jums reikės:

Šviežių agurkų

Saujelės krapų

Šaukštelio druskos

Kelių skiltelių česnako

Pagaminimas: 

Pirmiausiai reikėtų agurkus išilgai supjaustyti. Tuomet susmulkinti česnaką ir šviežius krapus. Galiausiai viską sudėti į maišelį, įdėti druskos ir gerai sukratyti. Agurkus su visu maišelių patalpinti į šaldytuvą ir valgyti po kelių valandų. Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai