Atėjus rudeniui, norisi pasirūpinti žiemos atsargomis, kad šaltuoju metų laiku galėtume mėgautis namuose paruoštais skanėstais. Vienas iš populiariausių būdų ilgiau išlaikyti šviežias rudens daržoves – marinuoti jas. Šis gardžių ir traškių marinuotų kopūstų receptas ne tik papuoš jūsų stalą žiemos metu, bet ir suteiks galimybę išsaugoti visus kopūstuose slypinčius vitaminus ir skonį. Lengvai paruošiamas ir gardžiai traškus – tai puikus būdas papildyti savo žiemos atsargas ir mėgautis daržovių įvairove visus metus.
Kopūstai
Rugpjūčio pabaigoje–rugsėjo pradžioje daržo lysvės ima tuštėti. Nurinktas aguročių ir cukinijų, baklažanų, pomidorų, svogūnų, morkų derlius, kamputyje vieniši tūno žieminiai kopūstai, o pilvoti moliūgai oranžiniais šonais godžiai gaudo kasdien vis labiau vėstančius saulės spindulius. Nors daržas plikas ir tuščias, nuleisti per vasarą nuo darbo sudiržusias rankas dar ankstoka. Daržininkystės naujokai dažnai pamiršta, kad net ir rudens pradžioje darže galim...
Liepą jau galime džiaugtis savo darže užaugintų daržovių derliumi: salotomis, agurkais, morkomis, prieskoninėmis žolelėmis, kai kuriomis kopūstinėmis daržovėmis. Kaip teisingai nuimti derlių ir kaip jį dar labiau pagausinti – pasakojama straipsnyje....
Pasak LAMMC SDI Daržo augalų selekcijos sektoriaus vedėjos dr. Rasos Karklelienės ir jaunesniosios mokslo darbuotojos, prieskoninių augalų kolekcijos kuratorės Nijolės Maročkienės, norint visą vasarą mėgautis daržovių gausiu derliumi ir jų atsargų turėti per žiemą, dabar dar galime spėti savo daržuose pasėti daržovių sėklas ar pasodinti jų daigus....
Švieži kopūstai yra viena mėgstamiausių naujo pavasarinio derliaus daržovių, o gardžiai juos paruošti galima vos su keliais priedais. Juose gausu maistingų medžiagų, o viso patiekalo kaina neapsunkins ir piniginės. O dar geriau – reikės visai nedaug laiko virtuvėje. Jeigu į kulinarinę kasdienybę įsisuko rutina, kulinarijos technologė dalijasi 3 receptais....
Rugpjūčio pabaigoje–rugsėjo pradžioje daržo lysvės ima tuštėti. Nurinktas aguročių ir cukinijų, baklažanų, pomidorų, svogūnų, morkų derlius, kamputyje vieniši tūno žieminiai kopūstai, o pilvoti moliūgai oranžiniais šonais godžiai gaudo kasdien vis labiau vėstančius saulės spindulius. Nors daržas plikas ir tuščias, nuleisti per vasarą nuo darbo sudiržusias rankas dar ankstoka. Daržininkystės naujokai dažnai pamiršta, kad net ir rudens pradžioje darže galim...
Keičiantis metų sezonams kartu viena kitą keičia ir daržovės, tačiau kai kurias jų galima valgyti ištisus metus. Viena tokių – dėl itin patrauklios kainos, naudos sveikatai ir plataus panaudojimo vertinamas baltagūžis kopūstas. Kulinarijos meistrai siūlo šią savaitę iš šios nė pusę euro nekainuojančios daržovės gaminti sriubas, salotas, kepti blynus, kepsnius ar net marinuoti kopūstus žiemai.
Baltagūžiai kopūstai – viena universaliausių daržovių, dažnai naudojamų įvairiems garnyrams ar salotoms ruošti. Be šios šviežios daržovės neįsivaizduojama ne tik tradicinė lietuviška virtuvė, bet ir pastaruoju metu – įmantrūs gurmaniški patiekalai. Maža to, kopūstai yra ne tik gardi bei nebrangi daržovė, pastebima ant daugelio tautiečių stalo, tačiau ir ypač naudingi organizmui. Norintiems pasimėgauti išskirtiniu šios daržovės skoniu ar netikėtais receptais šią savaitę nustebinti savo artimuosius, dietistė Vaida Kurpienė dalijasi 3 pigių gurmaniškų patiekalų idėjomis.
Įvairius kopūstus galima sodinti keletą kartų per sezoną. Liepos pradžioje dar galima sodinti daigais žiedinius ir ropinius kopūstus bei brokolius vėlyvam vasaros ir rudens derliui. Kiek vėliau patartina sodinti kininius bastučius. Vėlyvajam derliui gauti svarbu pasirinkti tinkamą kopūstų veislę ar hibridą. Kaip juos sodinti, skaitykite šiame straipsnyje....
Ieškote netikėto augalo savo gėlynui ar terasai, kuris paįvairintų aplinkos peizažą? Dekoratyviniai kopūstai gali būti originalus sprendimas, kuris ypatingas tuo, kad tai yra ne tik estetiškai patrauklūs augalai, bet ir valgomi. Susidomėjusiems šiuo kopūstu, pateikiame trumpą jo auginimo atmintinę....
Daržo augalų sėjos bei sodinimo laikas nustatomas pagal daržovių atsparumą šalnoms. Todėl šalnoms atsparūs daržo augalai sėjami ir sodinami anksti pavasarį, o šilumos reikalaujantys – tik pavasario pabaigoje ar net vasaros pradžioje. Pastariesiems reikia parinkti šaltesnes, į pietų pusę nuolaidžias ir nuo vėjų apsaugotas vietas. Daržovių augintojai visada turi atsiminti pavasarinių šalnų pavojų ir būti pasiruošę nuo jų apsisaugoti....
Actas turi valomųjų galių. Tuo įsitikinsite, jei pasinaudosite straipsnyje esančiais patarimais. Baltasis actas yra viena iš pigiausių ir universaliausių valymo priemonių. Jis nepalieka dryžių, nekenkia rankų odai ir yra saugus aplinkai....