Planuojate vakarienę draugams, tačiau sukate galvą, ką pagaminti per daug neišlaidaujant? Skubame į pagalbą ir dalijamės receptais bei pirkinių sąrašu, kuriam išleisite iki 20 Eur. Nors meniu galima planuoti pagal konkrečius receptus, nebijokite juos patobulinti pagal tai, ką jau turite šaldytuve. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai vadovaujasi sumanaus taupymo patarimais: į parduotuvę vyksta su sąrašu, pirkinius planuoja į priekį, dairosi patrauklių kainų pasiūlymų.
Kaip planuoti meniu?
„Pastaruoju metu pirkėjai apsiperka kur kas atsakingiau, perka daugiau sezoninių gėrybių, daržovių, vaisių, įvairiausių uogų, kurių šiuo metų laiku tikrai gausus pasirinkimas. Taip pat pastebime, kad pirkėjai skaito etiketes, nagrinėja jų sudėtį ir stengiasi rinktis sveikesnes alternatyvas, kokybiškus produktus, be to, dėmesį atkreipia ir į akcijas, pagal tai planuoja meniu, pavyzdžiui, ketvirtadieniais perka įvairios rūšies žuvį“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad sumaniai apsipirkti ir pasigaminti gardžią, tačiau nebrangią vakarienę – misija įmanoma.
„Peržvelgus prekybos tinklo savaitės leidinius ar pasidomėjus, kokios akcijos vyksta internetinėje parduotuvėje – nesudėtinga suplanuoti kokybišką, maistingą valgiaraštį už turimą biudžetą. Savaitės valgiaraščio sudarymas iš anksto yra puiki priemonė išvengti spontaniškų pirkinių. Be to, nereikia kaskart galvoti, ką šiandien valgyti ar pagaminti šeimai“, – teigia V. Juodkazienė.
Vakarienė 4-iems už 20 Eur.
V. Juodkazienė dalijasi paprastai pagaminamų patiekalų idėjomis, kuriems išleisite apie 20 Eur.
Siūlomas produktų sąrašas: kiaulienos kumpis, grietinė, šilauogės, pailgosios raudonosios paprikos, vyšniniai pomidorai, pievagrybiai, pusriebės varškės pakelis, česnakas, žalumynai, morkos, agurkai, salierų stiebai, medus, bananas, citrina.
Pradėkime nuo užkandžių. Gardžiam, tačiau labai maistingam užkandžiui prireiks vos kelių ingredientų – varškės, turimų žalumynų, pavyzdžiui, svogūno laiškų, krapų, ir šaukšto grietinės. Varškę išsukame su grietine ir gardiname smulkintomis žolelėmis bei pora susmulkintų skiltelių česnako, beriame žiupsnelį druskos ir pipirų. Prie jos patiekiame juostelėmis pjaustytas daržoves – morkas, agurkus, salierus.
Vakaro žvaigždė – pagrindinis patiekalas. Kiaulienos kumpis dažniausiai kepamas visas. Tereikia mėsą gausiai įtrinti druska, pipirais ir smulkintais česnakais – ją pamarinuoti galima ir iš vakaro arba bent jau kelias valandas prieš kepant. Galiausiai mėsą įvynioti į foliją ir apie valandą kepti iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, tuomet sumažinti ugnį iki 180 laipsnių ir dar kelias valandas pakepti. Nepamirškite daržovių: per pusę pjauname pievagrybius, į keturias dalis supjaustome paprikas ir dedama šalia mėsos, likus maždaug 5-7 minutėms iki kepimo pabaigos. Vyšninius pomidorus pasiliekame pačiai pabaigai, mat jiems pakaks vos 2 minučių.
Vasara – be ledų, ne vasara. Vakarienę užbaigia itin lengvai pagaminamas desertas su šilauogėmis – šilauogių šerbetas. Jis pagaminamas labai greitai: šilauoges, bananus ar kitus mėgstamus vaisius reikėtų sutrinti iki vientisos masės, pagardinti medumi arba agavų sirupu, citrinos sultimis ir užšaldyti.