Krapai – mėgstamas šeimininkių prieskonis. Be krapų dauguma patiekalų būtų visiškai kitokio skonio. Jų gydomosios ypatybės žinomos nuo senų laikų – krapuose esančios mineralinės medžiagos gerina virškinimą, valo kraują.
Krapuose yra kalcio, fosforo, geležies ir magnio, eterių aliejų, C, A, B, PP vitaminų.
Labai populiaru užšaldyti krapus – šaldiklyje turėsite krapų visus metus. Šaltai krapai gerai išsilaiko, bet netenka vertingųjų medžiagų. Yra geresnių būdų ilgam išsaugoti krapus.
Šviežius krapus nuplaukite, smulkiai supjaustykite ir sudžiovinkite. Suberkite į sausus stiklainius, uždenkite dangteliais. Taip krapus galima laikyti šaldytuve 2 mėnesius, jie nepagelsta, nepraranda aromato. Visi vitaminai ir naudingos medžiagos išlieka.
Vasarą į patiekalus dedame šviežių žalumynų. Geriau jų pirkti ne parduotuvėse, o turguje – žalumynai iš naminių daržų vertingesni. Bet kokius žalumynus galima ilgai išsaugoti su svogūnais: žalumynų nenuplaukite, įdėkite į polietileno maišelį, ten pat įdėkite ketvirtį svogūno galvutės.
Užsegtą ar užrištą pakelį laikykite šaldytuve, kas 5 dienas pravėdinkite ir įdėkite šviežio svogūno. Visus žalumynus – petražoles, krapus, kalendras, salierus galima laikyti kaip gėles pamerkus į vandenį. Kad lapeliai neprarastų drėgmės, apvyniokite polietileniniu maišeliu.
Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!