53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Architektė ir interjero dizainerė Martyna
Architektė ir interjero dizainerė Martyna / Asmeninio albumo nuotr.

Spalio mėnesio „Mano Namai“ viešnia: architektė ir interjero dizainerė Martyna, namuose siūlanti įkurdinti akmens bei mozaikinio betono gaminius

Spalio mėnesį, kai gamta nusidažo šiltais rudeniniais atspalviais, o namai tampa jaukiu prieglobsčiu nuo stipriau vėstančio oro, vis labiau vertiname jaukumą ir harmoniją savo erdvėse. Visą šį mėnesį Mano Namuose viešėsianti architektė ir interjero dizainerė Martyna, su vyru įkurusi savo dizaino studiją „Lapukas ir pieštukas“, šildys skaitytojus genialiomis namų įrengimo idėjomis, dalinsis patirtimi apie pasiteisinusius ir nepavykusius sprendimus ir, be abejonės, įkvėps kurti grožį, jaukumą ir komfortą namuose. Kalbamės apie architektūrą, verslo sukūrimą, interjero stilius, akmens ir mozaikinio betono panaudojimą bei naujausias 2024-2025 metų tendencijas. Martynos pasaulis sukasi tarp kūrybos ir tikslumo: nuo minimalistinių pastatų brėžinių iki spalvingų ir eklektiškų interjero dekoro idėjų. Tad, nerkime kartu į pokalbį apie namus, kuriuose susitinka tradicijos ir inovacijos, minimalizmas ir spalvos, akmuo ir šiluma.

Martyna, trumpai papasakok apie save. Kuo šiuo metu užsiimi?

Esu iš Alytaus, bet jau 14 metų Vilnių vadinu savo namais. Baigusi architektūros bakalauro ir magistro studijas dirbau keliose projektavimo įmonėse, o vėliau kartu su vyru Roku įkūrėme interjero studiją „Lapukas ir pieštukas“, kuri ne tik kuria interjerus, bet ir siūlo natūralaus, dirbtinio akmens bei mozaikinio betono gaminius įvairaus stiliaus erdvėms.

Iš geriausios kokybės terrazzo, kvarco, granito, marmuro, kalkakmenio, keramikos gaminame stalviršius, palanges, pakopas, židinius, plokštes, plyteles.

Dinamiškas tas mūsų gyvenimas, auginame ir savo verslą ir du darželinukus, tad veiklos netrūksta.

Šiuo metu dirbu kaip interjero architektė, laisvalaikiu (kad ir nedaug jo belieka) užsiimu tapyba, kuriu interjero dekoracijas.

Architektė ir interjero dizainerė Martyna
Architektė ir interjero dizainerė Martyna Asmeninio albumo nuotr

Kada taip stipriai susidomėjai architektūra, interjero dizainu?

Žodis „architektūra“ į mano gyvenimą atėjo 4-oje ar 5-oje klasėje. Tuo metu po pamokų lankiau braižomosios grafikos studiją pas nuostabią vadovę Danutę Želnienę. Ji ir supažindino mane su šia specialybe.

Mes mokėmės piešti pastatus, daryti jų maketus, braižyti techninius brėžinius.

Turbūt patiko pati architektūros idėja – sujungti meną ir matematiką. 

O šiaip tai mano mama dirbo braižytoja vienoje įmonėje. Prieš 30 metų brėžinius ruošdavo ranka, kompiuterių mamos darbe dar nebuvo, tad visą savo vaikystę aš žaidžiau su mamos skriestuvais ir liniuotėmis.

Kartais važiuodavau kartu su ja ir į objektus atlikti pastato matavimų.  Prisimenu kai atiduodavo man juodraštinius ar nepavykusius pastatų brėžinius, o aš juos spalvindavau.

Žinai, Gerda, dabar visai nesistebiu kodėl aš dirbu tokį darbą (šypsosi).

Kada ir nuo ko prasidėjo „Lapukas ir pieštukas“ veikla?

Idėja kurti savo interjero studiją augo pamažu. Projektuojant pastatus reikėdavo paruošti daugybę dokumentų, kad būtų gautas statybų leidimas, o man daug labiau patiko kūrybinė veikla, pastato koncepcijos rengimas, brėžinių ruošimas.

Ilgainiui tokia darbo rutina pradėjo varginti, nesijaučiau laiminga. Pradėjau galvoti apie daugiau kūrybinės laisvės suteikiantį darbą, apskritai apie laisvesnį darbo dienos grafiką.

Tad 2017 m. atsisveikinau su samdomu darbu ir kartu su vyru įregistravome įmonę.

Ar pradžioje sulaukei palaikymo iš aplinkos?

Šeima ir draugai labai palaikė. Aišku, buvo daug baimės ir nežinomybės, bet artimieji drąsino nesustoti.

Galbūt prisimeni savo pirmą namų interjero projektavimo užsakymą?

Taip, žinoma. Draugai tuo metu įsirenginėjo namą Alytuje, prisimenu paskambino, sako: „elektrikai prašo brėžinių, klausia kokie šviestuvai bus, kuriose vietose pravesti laidus, nieko nežinom, reikia pagalbos“.

Man atrodo, po šio projekto ir pradėjau rimčiau galvoti apie interjero architektės darbą ir savo studijos kūrimą.

Papasakok trumpai, kaip vyksta klientų namų projektavimas, nuo pirmo kontakto iki patenkintų namų gyventojų?

Kuomet į mane kreipiasi užsakovai dėl interjero projektavimo, visuomet siūlau susitikti gyvai ir pasikalbėti apie jų gyvenimo būdą, apie būsimų namų stilių. Tas pirmas susitikimas tarsi pasimatymas, kurio metu abi pusės pasitikrina ar tinka viena kitai, ar susikalba. Man labai svarbu, kad užsakovai manimi pasitikėtų, kad jaustųsi abipusė pagarba. 

Po to prasideda techninis darbas: patalpų apmatavimas, koncepcijos ir brėžinių ruošimas, sąmatos skaičiavimas.

Su užsakovais daug bendraujame, dalinamės patikusių projektų pavyzdžiais, lankome interjero ir apdailos medžiagų salonus, renkamės meistrus.

Dirbu su pilnos apimties projektais, tad dalyvauju visuose apdailos etapuose, atlieku autorinę priežiūrą, bendrauju su statybininkais ir tiekėjais. 

Dažnai interjero projektavimo ir vėliau įrengimo procesas trunka metus ir daugiau. Šiuo metu turiu keletą projektų, kurių pradžia 2021-2022 m., o įkurtuvės planuojamos tik 2025 m.

Su užsakovais atsisveikinu po interjero fotosesijos.

Tikiu, nors veikla maloni, kartais reikia ir iššūkius įveikti. Kokie sunkumai kyla kuriant interjerus, projektuojant namus ne tik sau, bet ir kitiems?

Tik pradėjus dirbti buvo sudėtinga bendrauti su meistrais. Statybų sektoriuje vis dar gajus požiūris, kad moterims statybų aikštelėje nelabai yra vietos, kad meistrai viską išmano daug geriau, kad neįmanoma padaryti taip, kaip „mergaitė dizainerė nupaišė“.

Aišku, galiu pasidžiaugti, kad kuo toliau, tuo mažiau susiduriu su tokiu nusistatymu. Per šį laiką dirbant interjero architektės darbą užsiauginau odą, įgavau daugiau patirties ir galiu laisvai su meistrais diskutuoti statybiniais klausimais. Dalinuosi pavyzdžiais iš kitų projektų, kartu ieškome sprendimų, kad nenukentėtų projekto dizainas.

Na, o pagrindinis iššūkis – suderinti užsakovo norus ir turimą biudžetą. Kartais apdailos metu atsiranda neplanuotų išlaidų, ypatingai senos statybos ar senamiesčio teritorijoje esančiuose pastatuose, nes tik prasidėjus apdailos procesams pamatome tikrąją darbų apimtį.

O kas labiausiai žavi šioje veikloje?

Mane labiausiai žavi galimybė kurti ir transformuoti erdves. Ta pirmoji interjero projektavimo stadija, kuomet pradedu dėlioti naują patalpų ar baldų planą, labai įkvepia. Visuomet siekiu sukurti didesnės pridėtinės vertės erdves nei jas radau projektavimo pradžioje.

Mozaikinio betono ir medžio derinys vonioje
Mozaikinio betono ir medžio derinys vonioje Asmeninio albumo nuotr

Nuo ko siūlytum pradėti namo ar buto projektavimo darbus naujakuriams?

Nuo biudžeto planavimo ir realistinių idėjų pasirinkimo. Sakyčiau čia du pagrindiniai dalykai. Kartais užsakovai labai nusivilia, kai papasakoju kiek viena ar kita idėja iš jų sudėlioto pinterest moodboard’o gali kainuoti, dažnai daugiau nei jie įsivaizdavo.

Dažnai gražūs, madingi sprendiniai realybėje nėra patogūs ar funkcionalūs, neatitinka ergonomiško projektavimo reikalavimų.

 Galbūt yra kažkokių pasiteisinusių programėlių ar mobiliųjų aplikacijų, skirtų namų projektavimui, interjero kūrimui, kuriomis ir patys būstų savininkai galėtų naudotis?

Aš pati naudoju tą pačią kaip ir dauguma – Pinterest. Labai pasiteisina, kai reikia užsakovams čia ir dabar surasti kokią nors idėją ir parodyti baldų detalę.

Taip pat rekomenduoju https://plan-home.com/colors . Šis puslapis padės išsirinkti sienų ar baldų spalvas, nes duomenų bazėje yra daugybė nuotraukų iš jau įgyvendintų projektų. Programa leidžia pasirinkti dažų gamintojus, pateikia dažų kodus.

Populiari ir lengvai naudoja programėlė Planner5D padės susikurti nesudėtingą namų 3D modelį.

Net neabejoju, kad itin dažnai sulauki klausimų socialinėje erdvėje apie interjero dizainą, erdvių išplanavimą. Papasakok, ko šiuo metu sekėjai ar klientai dažniausiai klausia, ar kokių patarimų prašo?

Kuomet pasidalinu akimirkomis iš baigiamų įrenginėti objektų ar nuotraukomis po fotosesijos, sulaukiu klausimų dėl baldinių plokščių, grindų, sienų spalvų ar audinių kodų.

Žmones dažnai sužavi galutinis rezultatas, tad sužinoję kodus jie tikisi tokį pat rezultatą turėti ir savo namuose. Visuomet rekomenduoju patikusius spalvų derinius pasitikrinti objekte prie natūralios dienos šviesos, nes tik tuomet matysis tikrasis spalvų vaizdas.

Na, pavyzdžiui, pasirinkta sienų ar grindų spalva mano užsakovų namuose idealiai tinka, tačiau kitoje erdvėje toks pasirinkimas gali būti visiškai nevykęs.

Galbūt pastebi, kokias dažniausiai klaidas žmonės daro įsirenginėdami savo namus? Gal apie kažką reikėtų pagalvoti iš anksto?

Man atrodo žmonės per dažnai klauso pašalinių nuomonių apie savo namų remontą ir  įrengimą.

Pamiršę ko iš tikrųjų patys norėtų, užsakovai kartais prašo didelio išskleidžiamo stalo arba plačios sofos-lovos, kad tik svečiai patogiai jaustųsi. Vėliau tęsiant darbus kartu, sužinau, kad svečiai jų namuose nakvoja vos du kartus per metus ir patys sutinka, kad toks baldas „suvalgys“ per daug vietos jų svetainėje. 

Kartais klientai nepasitarę išsirenka netinkamo dydžio ar proporcijų šviestuvus, kilimus ir kitas detales, kurios nelabai tinka pagal interjero projektą. Arba nedrįsta vonios kambariui rinktis ryškių spalvų plytelių, nes „visi tai dabar pilkas klijuoja, darom kaip pas visus“. 

Prieš planuojant senų ar naujų namų remontą visiems siūlau susitarti su savimi ir paklausti – o kokiuose namuose aš norėčiau gyventi? Taip pat neskubėti ir aklai nepasiduoti vyraujančioms tendencijoms.

Tavo vyras dirba su natūralaus akmens ir mozaikinio betono medžiagomis. Kur namų interjere natūralus akmuo tinkamiausias?

Natūralus akmuo tinkamas tiek sienų, tiek grindų, tiek ir baldų apdailai. Tinkamos akmens rūšies ir spalvos parinkimas priklauso nuo projekto ir turimo biudžeto.

Taip pat savo užsakovus informuojame apie tinkamą akmens priežiūrą – cheminiai, rūgšties savo sudėtyje turintys valikliai gali pažeisti paviršių, o stipriai dažantys maisto produktai – pakeisti spalvą.

Tačiau natūralus akmuo ypatingas tuo, kad tai yra pilno kūno medžiagą, kurią šlifuojant ir impregnuojant galima atnaujinti iki pirminio vaizdo.

Ką manai apie dirbtinio akmens stalviršius, pavyzdžiui, Corian? Kada juos prasminga rinktis?

Savo projektuose retai naudoju šią dirbtinę medžiagą, nors tikrai žinau, kad šio akmens panaudojimo galimybės labai plačios.

Savo užsakovams rekomenduoju rinktis Corian akmenį kuomet reikalingas nestandartinio dydžio ar formos vonios praustuvas, o natūralaus akmens gaminys yra per brangus. 

O kas yra mozaikinis betonas ir kokios jo pritaikymo galimybės?

Mozaikinis betonas arba terrazzo – akmuo, gaminamas iš aukštos kokybės marmuro, granito ar žvirgždo skaldos, surišant šias medžiagas cemento skiediniu. Dėl savo savybių šis akmuo skirtas tiek interjero, tiek ir eksterjero apdailai.

Mozaikinis betonas
Mozaikinis betonas Asmeninio albumo nuotr
Mozaikinis betonas vonioje
Mozaikinis betonas vonioje Asmeninio albumo nuotr

Iš jo gaminamos lauko ir vidaus laiptų pakopos, palangės, dengiami fasadai. Lietuvoje mozaikinis betonas dažniau naudojamas interjere. Dizaineriai ir architektai savo projektams renkasi sienų ir grindų plyteles, stalviršius virtuvės ir vonios kambario baldams, plokštes židinio apdailai ir pan.

Beje, mozaikinio betono gamintojai siūlo kiek daugiau nei 200 skirtingų šio akmens spalvų.

Koks interjero dizaino stilius tau pačiai arčiausiai širdies?

Nėra vieno atsakymo, nes šioje vietoje susiduria dvi mano pusės. Aš labai žaviuosi architekto Ludwig Mies van der Roh mintimi „Less is more“ – dievinu minimalizmą, paprastas, aiškias formas, neapkrautas ir estetiškai švarias erdves.

Tačiau kita mano pusė negali atsispirti eklektiškiems ir spalvotiems interjerams, kuriuose pilna gyvybės ir dinamikos.

Kokie yra pagrindiniai minimalistinio interjero stiliaus elementai?

Minimalistinio interjero stilių dažnai padiktuoja pastato ir vidinių erdvių architektūra. Atsakymas telpa žodyje minimal – tik tiek kiek reikia, ne daugiau.

Jeigu tenka panauodoti daugiau elementų, tuomet derinama vienoda jų spalva, kad papildomos detalės susitapatintų su aplinka.

Kokie naujų namų įsirengimo sprendimai šiuo metu tau labiausiai patinka? Atskleisk keletą tikrai daug kur pasiteisinančių gudrybių.

Kaip ir minėjau, kadangi viena mano asmenybės pusė prijaučia minimalizmo stiliui, labiausiai džiaugiuosi šiuo metu populiaria nematomų arba paslėptų durų mada, įleistomis arba mini grindjuostėmis, į sienas/lubas įleidžiamais el. instaliacijos elementams (t.y., jungikliai, kištukiniai lizdai, šviestuvai ir kt.). Tokiu būdu sumažinami horizontalūs paviršiai, ant jų nesikaupia dulkės, tad sutaupoma laiko namų valymui.

Taip pat žaviuosi, kad vis dažniau užsakovai tinkamų baldų, šviestuvų, kilimų ir kitų interjero dekoracijų dairosi vintažo ir antikvaro parduotuvėse, restauruoja daiktus iš savo senelių ar tėvų namų taip mažindami perteklinį vartojimą ir suteikdami daiktams antrą gyvenimą.

Kaip kiekvienas iš mūsų galėtume spalio mėnesį savo namams suteikti daugiau jaukumo?

Pirmiausiai, pradėčiau nuo apšvietimo ir interjero tekstilės peržiūros. Savo projektuose dažnai naudoju skirtingus apšvietimo variantus. Juk stalinius bei grindinius šviestuvus labai lengva perstatyti, pakeisti vietą patalpoje, sureguliuoti jų skleidžiamos šviesos kryptį.

Tekstilė sušvelnina interjerą, padaro jį minkštesnį, šiltesnį.

Užuolaidų keitimas tikrai užims daug laiko, bet pakeisti kilimą, atnaujinti dekoratyvines pagalvėle ar pledus tikrai gali kiekvienas.

Šiuo metu socialinėje erdvėje vis daugiau pastebiu pasidalijimų apie pervelkamus baldus: sofos, krėslai ir pufai prikeliami antram gyvenimui. Labai palaikau šią idėją.

Esi architektė, o interjero projektavime sukiesi jau 7 metus, daug bendrauji su kitais interjero dizaineriais. Tai paskutinis klausimas Tau: kaip manai, kokios yra 2024 metų pagrindinės namų projektavimo, įrengimo, dizaino tendencijos ir ko galbūt galime tikėtis 2025 metais?

Paskutiniu metu pastebiu daugiau monochrominių spalvų interjerų: vyrauja pilki, pilkšvi, rusvi ir smėliniai atspalviai.

Taip pat kolegos savo projektuose dažnai naudoja užapvalintų kampų motyvus – sienų, lubų ir baldų apdailos dekoruose. Manau ši tendencija dar labiau sustiprės ir kitais metais.

Taip pat vis daugiau naujakurių į savo namus įsileidžia meno – sienas ir lentynas puošia tapybos, grafikos darbais, įsigyja nedideles skulptūras. Labai džiaugiuosi tokiu meno įvertinimu.

Nepaisant to, kokios tendencijos vyrauja dabar ir kokios bus madingos kitąmet, palinkėčiau visiems nebijoti ir prisijaukinti spalvas, kad gyvenimas nebūtų tik juodai baltas. 

Mano išsaugoti straipsniai