Rugpjūčio pabaigoje–rugsėjo pradžioje daržo lysvės ima tuštėti. Nurinktas aguročių ir cukinijų, baklažanų, pomidorų, svogūnų, morkų derlius, kamputyje vieniši tūno žieminiai kopūstai, o pilvoti moliūgai oranžiniais šonais godžiai gaudo kasdien vis labiau vėstančius saulės spindulius. Nors daržas plikas ir tuščias, nuleisti per vasarą nuo darbo sudiržusias rankas dar ankstoka. Daržininkystės naujokai dažnai pamiršta, kad net ir rudens pradžioje darže galim...
špinatai
Rūgštynės, špinatinės rūgštynės ir špinatai yra lapinės daržovės, daug kuo jos tarpusavyje panašios, bet turi ir skirtumų. Šį kartą aptarsime pagrindines valgomųjų ir špinatinių rūgštynių auginimo ir priežiūros ypatybes....
Sėja, sėklos paskleidimas ir įterpimas į dirvą tam tikru gyliu, dažnai kartu beriant ir mineralines trąšas turi daug įtakos būsimam derliui. Kaip ir sėjos laikas, gylis, sėklos norma priklauso nuo augalo rūšies, sėklos kokybės, sėjimo būdo, pasėlio paskirties, vietos ir dirvos sąlygų....
Žiemos metu natūralios organizmo stiprinimo priemonės – sužaliavusios ar šviežiai sudygusios prieskoninės daržovės bei aromatiniai augalai. Juose gausu chlorofilo, turinčio svarbios reikšmės organizmo atsparumui infekcijoms. Jie gerina medžiagų apykaitą, stiprina ir aktyvina virškinamojo trakto veiklą. Be to, jie paskanina, papuošia valgį. Apie prieskonių augalų auginimą žiemos metu ant palangės patirtimi dalinasi LAMMC SDI Daržo augalų selekcijos sektoriaus jaunesnio...
LAMMC SDI Daržo augalų selekcijos sektoriaus vedėja dr. Rasa Karklelienė ir jaunesnioji mokslo darbuotoja, prieskoninių augalų kolekcijos kuratorė Nijolė Maročkienė pataria, ką dar galite birželio mėnesį pasėti pakartotinai....
Balandis – intensyviausias metas sodininkams. Darbų tiek, kad jau nebespėji suktis. Kaip neapsirikti ir nepadaryti lemtingų klaidų – šiame straipsnyje....
Vasara dar tik prasideda, tačiau besimėgaujant šiltais orais ir vis gausesniu šviežiu derliumi verta nepamiršti – rudenį įvairių lietuviškų gėrybių norėsis ne ką mažiau. Todėl bent dalis kvapnių ir naudingų uogų ar mėgstamų daržovių jau turėtų keliauti į stiklainius....
Nors gamtoje žiemos metu vyrauja sąstingis, tačiau tai nereiškia, kad namuose negalima pasilepinti šviežiais žalumynais. Prieskoninių žolelių darželį šiuo metų laiku galima įsirengti tiesiai ant palangės. Tad kokie augalai yra tinkamiausi tokiam darželiui?...
Šis užkandis pritiks ir šventiniam stalui, ir eiliniam savaitgaliui....
Kiekvienam daržininkui be išimties svarbus rezultatas, kurio sėkmė dažnai priklauso nuo sėklų. Kokias sėklas rinktis, kas gali užtikrinti, kad sėklos atneš išsvajotą derlių – tai klausimai, neduodantys ramybės prieš sėją. Patyrę daržininkai jau žino, kur ir kokias sėklas pirkti, o ką daryti to nežinantiems?...
Špinatų tėvynė – Senoji Persija, iš ten jie buvo įvežti į Kiniją. Špinatuose yra lengvai virškinamų baltymų, gausu vitaminų (C, B1, B2, P, K, E, D2), folinės rūgšties ir karotino. Be to, juose yra daug jodo, mineralinių druskų (geležies, fosforo, magnio, kalio, natrio, kalcio). Dėl to, jei tik turite sodą, nepraleiskite progos užsiauginti ir šių žalumynų....
Svarbiausia – turėti šaldiklyje šaldytos tešlos. Iš jos bet kada ir labai greitai galima paruošti tiek saldžių, tiek sūrių patiekalų. Indas šiam pyragui kepti tinka metalinis, keraminis. Ir net keptuvė, kurios rankena atspari karščiui....