Brokoliai (Brassica olearacea L. Convar. botrytis var. italica Plenck.) yra vienamečiai augalai, priklausantys bastutinių (Brassicaceae) šeimai. Lapai panašūs į žiedinių kopūstų, bet labiau karpytais krašteliais, tamsiai žalios spalvos arba žalios su violetiniu atspalviu spalvos. Užauga 20-60 cm aukščio. Valgomoji brokolių dalis – žiedkočiai ir žiedpumpuriai. Jie sudaro nedidelę ryškiai žalią, violetinę, baltą ar gelsvos spalvos, 8-20 cm skersmens, galvutę, sveriančią iki 300-600 g. Neprasiskleidę žiedai vartojami maistui.
Brokolių tėvynė – Pietų Italija, kur šios daržoves kultivuojamos jau daugiau nei 2 tūkst. metų. Jie yra plačiai auginami JAV, Japonijoje, Kanadoje, Anglijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir kitose šalyse. Lietuvoje auginami nuo 1930 metų.
Vertė. Brokoliai – tai dietinė, lengvai virškinama daržovė. Pagal maistingąsias savybes lenkia žiedinius kopūstus, o jų jaunieji lapai nenusileidžia špinatams ir lapiniams kopūstams. Brokoliuose gausu vitaminų – A, В1, В2, РР, С, Е bei kalio druskų, fosforo, kalcio, magnio, geležies, natrio. Baltymų brokoliuose mažiausiai 1,5 karto daugiau nei žiediniuose kopūstuose (brokoliuose – 3,2-5,9 proc., žiediniuose –2,2 proc., baltagūžiuose – 1,2 proc.). Askorbo rūgšties yra 60,7-150,1 mg% (dvigubai daugiau nei žiediniuose), o karotino net 50 kartų daugiau. Pagal aminorūgščių, esančių brokolių baltymuose, kiekį ir kokybę, juos galima prilyginti jautienos baltymams. Kadangi juose yra nedidelis kiekis angliavandenių, todėl šias vertingas daržoves gali vartoti ir diabetikai. JAV Džono Hopkinso universiteto mokslininkų duomenimis, brokolių ūgliuose rastos medžiagos teigiamai veikia žmogaus imunitetą ir aktyvina organizmo apsaugą nuo vėžio. Mokslininkų nuomone žalios spalvos vaisiai ir daržovės (brokoliai, agurkai, kiviai, špinatai, salotos) gerina medžiagų apykaitą, greičiau degina riebalus, ramina, harmonizuoja viso organizmo, ypač nervų sistemos ir plaučių, veiklą.
Auginimas ir priežiūra. Brokoliai geriausiai auga ir dera vėsesnę, kai temperatūra yra apie 16 laipsnių, ir drėgną vasarą. Jie karščius pakenčia geriau nei žiediniai kopūstai. Rudenį suformuotos galvutės pakelia iki -5 laipsnių atšalimus.
Vieta. Brokoliams auginti geriausiai tinka saulėta vieta ir derlingos, humusingos, vidutinio sunkumo, vandeniui pralaidžios dirvos, kurių pH reakcija 6,5-7,5. Lengvose dirvose auginti galima tik su sąlyga, kad laukas bus laistomas. Šie augalai turi labai stiprią šaknų sistemą, todėl būtina giliai ir puriai įdirbti žemę. Kaip ir kitiems bastutinių šeimos augalams, labai svarbi sėjomaina. Brokolius sodinkite po agurkų arba ankštinių daržovių. Tame pačiame lauke brokolių nereikėtų auginti dažniau kaip kas 3–4 metus, o taip pat po bastutinių augalų.
Sodinimas. Daigai sodinami gegužės – liepos mėn. tankiau: 50-60 cm tarp eilių ir 20-30 cm tarp augalų eilėje, o norint imti ir šoninių ataugusių žiedynėlių derlių, reikia sodinti rečiau – 60×40-45 cm atstumu. Prižiūrėkite kaip ir kopūstus, trūkstant drėgmės, per vasarą laistykite kas 7-10 dienų.
Tręšimas. Kadangi augalai išaugina daug žaliosios masės, jie, panašiai kaip ir žiediniai kopūstai, labai reiklūs maisto medžiagoms. Brokoliai gali būti tręšiami organinėmis trąšomis iš rudens arba kompleksinėmis su mikroelementais trąšomis – augalams prigijus (40-50 g/kv.m). Reikia atkreipti dėmesį į boro ir molibdeno kiekį. Jei jų dirvoje trūksta – reikia tręšti boro ir molibdeno turinčiomis kompleksinėmis trąšomis. Nuėmus pirmąjį derlių, reikia papildomai tręšti azotinėmis trąšomis, pavyzdžiui amonio salietra, įterpiant po 20-25 g/kv.m.
Priežiūros darbai ir apsauga. Priežiūros darbus sudaro sistemingas laistymas, kova su piktžolėmis, augalų kenkėjais ir ligomis. Tos pačios ligos ir kenkėjai pasireiškia daugeliui
kopūstinių daržovių, tame tarpe ir brokoliams. Tačiau šiems gali pasireikšti ir fiziologinės ligos, pavyzdžiui, brokolių žiedyno rudavimas – žiedynėliai gelsta ir ruduoja, vėliau sunyksta ir nukrenta. Tokį reiškinį sukelia aukšta temperatūra, per didelis dirvos drėgnumas ir boro trūkumas. Koto išretėjimą dažniausiai sukelia netolygus augimas, o tai laistymo ir tręšimo azotinėmis trąšomis svyravimų pasekmė bei per mažas augalų sodinimo tankumas.
Derliaus nuėmimas. Pagrindinį žiedyną reikia nupjauti, kai jis yra 7-10 cm skersmens, tvirtas ir neprasiskleidusiais žiedais iš ryto arba vakare, kartu su mėsingu, apie 15 cm ilgio, žiedynstiebiu ir iškart dėti į dėžes, nes žiedpumpuriai yra lengvai pažeidžiami. Nuimtus žiedynus reikia kuo greičiau atšaldyti. Vertingiausi neišsiskleidę žiedynai. Laiku nenupjovus pumpurų, brokoliai pradeda žydėti ir iki rudens gali subrandinti sėklas. Jei brokoliai gelstelėję – jie buvo per ilgai laikyti ir paseno, prarado vertingas medžiagas, o jų skonis bus karstelėjęs. Transportuojant svarbu žiedynų nesuspausti, lapai irgi turi būti švieži ir traškūs.
Nuėmus pirmąjį derlių, už poros savaičių iš lapų pažastyse esančių pumpurų išauga naujos galvutės, tad neskubėkite nuėmę pirmą derlių augalų išrauti. Jį nuskynus, užauga dar vienas. Derlius priklauso nuo veislės, priežiūros ir papildomo tręšimo azoto trąšomis. Karštą sausą vasarą brokolių lapai, žiedynai smulkesni, kietesni, greičiau pražysta.
Maistui vartojami švieži, termiškai apdoroti ir šaldyti brokoliai. Nupjautus žiedynus reikia tuojau suvartoti, nes jie greitai vysta, keičia spalvą, o kartais ir sužydi. Į polietileninės plėvelės maišelius sudėtus žiedynus šaldytuve galima išlaikyti kelias dienas. Šaldiklyje sušaldyti išlaiko žalią spalvą, gerą skonį. Galima šaldyti kartu su kitomis daržovėmis.
Paruošimas maistui. Ilgas plovimas ir virimas išplauna iš brokolių vertingas maisto medžiagas,
nukenčia ir skonis. Geriausia ruošti ant tinklelio, garuose arba apvirti nedideliame vandens kiekyje, žiedeliai turėtų išlikti traškūs. Žiedelius patartina nupjauti su plonais koteliais, storą kotą – nulupti ir supjaustyti griežinėliais, kad išvirtų kartu su žiedais. Kad išliktų subtilus skonis, gardinti prieskoniais reikėtų labai taupiai. Gerai tinka citrinų sultys, truputis česnako, tarkuoto muskato riešuto. Žali žiedeliai tinka į salotas ir kitokius užkandžius, apvirti – kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, pertrinti – į sriubas. Brokolius galima trumpai patroškinti ar apkepti. Tinka prie sūrio, prie makaronų į omletus.
Derlingi brokolių hibridai. ‘Ironman F1‘ – greitai augantis hibridas tinkamas auginti visą sezoną. Žiedynai kupolo formos, puikios kokybės, lengvai kertami. Žiedynai subręsta vienu laiku, todėl derliaus nuėmimo periodas gana trumpas. Sunkiausi žiedynai užauga vasarą. Augimo trukmė: pavasarį – 83 dienos, vasarą – 64 dienos, o rudenį – 77 dienos.
‘Lord F1‘ – ankstyvas hibridas. Užauga per 65-85 dienas po persodinimo. Augalas vidutinio augumo, stipriu stiebu. Žiedynai vienodi, kupolo formos, tankūs, tamsiai žalios spalvos. Rekomenduojama auginti ankstyvai produkcijai, taip pat vasaros ir rudens derliui. Derlingas ir universalios paskirties: tinka vartoti šviežius, perdirbimui ir užšaldymui.
‘Naxos F1‘ – skirtas vasaros derliui. Vegetacija 75-80 dienų. Žiedynai 400-600 g svorio, tamsiai žali, kupolo formos. Natūraliai stiprus augalas, labai greitai reaguoja patręštas azoto trąšomis. Gerai auga ir vidutinę bei karštą vasarą. Nerekomenduojama ankstyva sėja.
‘Aquiles F1‘ – labai ankstyvas hibridas. Vegetacija 65-70 dienų. Tinka sėti anksti pavasarį. Augalas kompaktiškas, žiedynai vienodi, lygūs, kupolo formos, 350-500 g svorio. Jis taip pat tinka mažų “mini” žiedynų auginimui, tik reikia sodinti tankiau. Kartais ankstyvos sėjos brokoliai ne laiku sužydi, o šis hibridas tam gana atsparus. Šis hibridas gerai auga derlinguose dirvožemiuose, kur yra pakankamai drėgmės ir azoto.
‘Fellow F1‘ – ankstyvam ir vidutinio ankstyvumo derliui. Užauga per 70-75. Žiedynai kupolo formos, tolygiai užpildyti. Gali būti auginamas po priedanga arba be jos.
‘Parthenon F1‘ – vėlyvas hibridas. Vegetacija 85 dienos. Sodinimas nuo gegužės iki liepos mėn.Galvutės 400-600 g svorio, kupoliškos. Turi stiprią šaknų sistemą, puikiai auga tiek sausomis, tiek ir drėgnomis sąlygomis, vidutiniškai reiklus azoto trąšoms. Turi mažiau šoninių atžalų, yra atsparus stiebo tuštėjimui, rausvėjimui ir stresams. Puikiai laikosi nukirsti. Tinka šviežiai produkcijai ir perdirbimui.