Šaldytuvas – prietaisas, be kurio neįsivaizduojame savo virtuvės. Tačiau naujo šaldytuvo įsigijimas gali tapti nemenku iššūkiu – juk jis perkamas ilgam ir naudojamas nuolat, todėl renkantis šaldytuvą savo namams reikia įvertinti daugybę aspektų.
Kokį šaldytuvą išsirinkti ir kaip jį prižiūrėti, kad prietaisas tarnautų ilgai, pataria „Senukų“ ekspertai.
Kurį šaldytuvą pasirinkti – įmontuojamą, laisvai pastatomą, o gal dvidurį?
Šaldytuvo tipo pasirinkimą lemia jūsų virtuvės dydis ir įrengimas.
- Įmontuojamas šaldytuvas. Šio tipo šaldytuvo išorės apdaila susilieja su bendru virtuvės komplekto dizainu, jis užima mažiau virtuvės vietos. Įmontuojami šaldytuvai turi talpias šaldytuvo ir šaldiklio erdves, kurios užtikrina tolygų oro srauto cirkuliavimą, o atskiri maisto produktų stalčiai padeda išlaikyti maistą šviežią, išsaugo maistines vertybes, leidžia išvengti nemalonių kvapų. Taip pat šio tipo šaldytuvai pasižymi paprastu valdymu bei priežiūra.
- Laisvai pastatomas šaldytuvas. Šio tipo šaldytuvai dažniausiai pasirenkami tokiu atveju, kai virtuvės dizainas išlieka toks pats, keičiamas tik pats šaldytuvas. Tokio tipo šaldytuvų modelių yra daugybė: nuo šaldytuvo su šaldikliu viršuje ar apačioje iki prancūziško tipo. Specialistai atkreipia dėmesį, kad renkantis laisvai pastatomą šaldytuvą, reikia gerai įvertinti jo stovėjimo vietą, kadangi nuo to priklauso modelio pasirinkimas. Universaliausias ir populiariausias šaldytuvo modelis yra su šaldikliu apačioje – toks šaldytuvas labiausiai tiks tiems žmonėms, kurie pageidauja laikyti tiek šviežius, tiek šaldytus produktus.
- Dviduris šaldytuvas. Šio tipo šaldytuvai tinkami tuomet, kai reikalingas itin didelis ir talpus šaldytuvas. Tokį modelį dažnai renkasi didesnės šeimos arba tikri maisto gaminimo fanai. Dviduriai šaldytuvai taip pat pasižymi gražiu dizainu bei integruotu ledo gaminimo aparatu. Nepaisant to, jog šio tipo šaldytuvai yra ypatingai talpūs, jų triukšmo lygis ir energijos sąnaudos yra sąlyginai žemos.
Buičiai palengvinti – modernūs technologiniai sprendimai
Buitinės technikos gamintojai pastaruoju metu pristato įvairių šaldytuvų modelių, turinčių inovatyvias funkcijas. Žinovai siūlo įsivertinti, kokios funkcijos jums būtinos, atsižvelgiant į gyvenimo būdą, šeimos dydį, šaldytuvo naudojimo dažnumą ir pan. Jie išskiria dažniausiai pasitaikančias funkcijas: reguliuojamos lentynos, paukštienos ir mėsos šaldymo zonos, šviežių vaisių ir daržovių skyriai, vandens dozatoriai ir kt.
Tačiau pačiuose naujausiuose šaldytuose įdiegiamos naujos funkcijos, kurios gali gerokai palengvinti kasdienybę:
- Bešerkšnė šaldymo sistema. Ši sistema iš šaldymui skirto oro pašalina drėgmę, tad šerkšnas ant produktų beveik nesusidaro – nereikia šaldytuvo atitirpinti. Tokie šaldytuvai eikvoja mažiau elektros energijos, veikia tyliau, juose telpa erdvesnė šaldymo kamera. „Senukų“ duomenimis, būtent šią funkciją turintiems šaldytuvams klientai tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje skiria prioritetą.
- Atostogų režimas. Šaldytuvas, veikdamas šiuo režimu, sumažina energijos sąnaudas atostogų metu ir neleidžia atsirasti pelėsiui bei nemaloniems kvapams.
- „WiFi“ ryšys. Ši išmani šaldytuvo funkcija suteikia galimybę nuotoliniu būdu stebėti šaldytuvo turinį, sekti produktų galiojimo terminus ir lengvai sudaryti pirkinių sąrašą.
- Automatinis temperatūros valdymas. Tam, kad uogos ar prieskoninės žolelės išliktų šviežios kuo ilgiau, naujausiuose šaldytuvuose yra įdiegti temperatūros valdikliai, kurie automatiškai subalansuoja temperatūrą ir drėgmę bei taip užtikrina maisto šviežumą.
Sklandų šaldytuvo veikimą lemia reguliari jo priežiūra
Tam, kad šaldytuvas tarnautų ilgiau ir sklandžiau, itin svarbu jį kruopščiai prižiūrėti. Specialistai išskyrė pagrindinius patarimus, kad šaldytuvas patikimai veiktų ilgus metus:
#1. Reguliariai tikrinti šaldytuvo sandariklį
Dėl nesandaraus guminio šaldytuvo durų apvado vėsus oras prasiskverbia į išorę, todėl yra eikvojama energija ir šaldytuvas dirba sunkiau. Tad reikėtų įsitikinti, ar ant sandariklių nėra maisto likučių ar dulkių – šaldytuvo durų gumas valykite maždaug du kartus per metus naudodami dantų šepetėlį ir geriamosios sodos bei vandens tirpalą.
#2. Nustatyti tinkamą temperatūrą
Šaldytuve palaikykite ne aukštesnę kaip 4 laipsnių temperatūrą, o šaldiklyje – ne žemesnę nei -19 laipsnių temperatūrą: būtent tokia temperatūra geriausia ir šaldytuvui, ir jame laikomam maistui.
#3. Rūpintis šaldytuvo higiena
Labai svarbu pasirūpinti, kad šaldytuvo sienelės būtų švarios. Bet kokie ant sienų ar dugno nusėdę nešvarumai skleis nemalonius kvapus ir gali daryti įtaką šaldytuve esantiems maisto produktams, pabrėžia „Senukų“ ekspertai.