53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Įkvepiantis penktadienis: spragėsių diena (+receptas)

Įkvepiantis penktadienis: spragėsių diena (+receptas)

Geras filmas ir įvairių skonių spragėsiai – tai dėl ko galima laukti penktadienio! Šis gardus, nebrangus ir sveikas užkandis jau seniai tapęs daugelio šalių tradicijų dalimi, o 2003 metais JAV sausio 19-toji buvo paskelbta Nacionaline spragėsių diena. 

Trumpa istorija

Iš pradžių kukurūzai buvo lyg mažos žolės, kurių grūdai nedaug kuo skyrėsi nuo kviečių. Kruopšti atranka lėmė tai, ką turime šiandien. Į Naująjį pasaulį (JAV, Australiją) atvykę naujakuriai iš Senojo pasaulio (Europa, Azija, Afrika) pastebėjo šį nuostabų augalą, bet vėliau sužinojo, kad jis genčių naudojamas jau seniai.

Vėliau pastebėta, kad tam tikri kukurūzų grūdai, veikiami karščio, iššoka ir išskleidžia savo minkštą purų endospermą, esantį aplink kevalą. Netrukus paaiškėjo, kad tai lengvas ir skanus užkandis. Jis sparčiai populiarėjo visame pasaulyje, kol galiausiai JAV nuspręsta, kad šiam skanėstui reikia atskiros pripažinimo šventės. Taip gimė Nacionalinė spragėsių diena.

Spragėsiai pasauliniu lygmeniu

Nors spragėsių gaminimo būdų nėra tiek daug, jų įvairovė tampa kone beribė, kai kalbame apie jų priedus ir skonius. Kuomet Europoje ir JAV labiausiai vertinami tradiciniai, saldūs arba sūrūs kukurūzų spragėsiai, Japonijoje galima rasti miso sriubos, o Indijoje kario, vaisių čatnio, česnakų, ančiuvių ar kokoso skonio spragėsių. Nigerijoje spragėsiai dažniausiai gaminami mikrobangų krosnelėje, mėgstami kajeno pipirų, kumino skoniai. 

Klasikinių naminių spragėsių receptas

Reikės:

  • aliejaus kepimui (labai tinka rapsų, kokosų) arba ghee sviesto
  • trečdalio stiklinės kukurūzų (netinka jau paruošti spraginimui maišelyje)
  • 40 g sviesto
  • 1 šaukštelio česnako granulių
  • šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
  • druskos
  • šaukštelio cukraus

Gaminimas:

  1. Į platų, storadugnį puodą įpilkite kaitinimui skirtą aliejų arba ghee sviestą ir įkaitinkite jį. Tada įmeskite keletą kukurūzų ir tik tada, kai jie išsprogs, suberkite likusius grūdus, kad gražiai pasidengtų visas dugnas.
  2. Uždenkite puodą dangčiu ir nuėmę nuo kaitlentės puodą pavartykite, kad grūdai pasidengtų aliejumi.
  3. Puodą vėl dėkite ant kaitlentės ir palaukite 2-3 minutes, kol kukurūzai išsproginės.
  4. Vos tik nebegirdėsite spragsėjimo, nukelkite puodą nuo ugnies, atidenkite ir suberkite į erdvų dubenį.
  5. Kol puodas karštas, dėkite į jį sviestą ir visus prieskonius, o tada užpilkite ant spragėsių.
  6. Išmaišykite spragėsius, kad pasidengtų sviestu, ir skanaukite!

Mano išsaugoti straipsniai