Šviežias bazilikas neatsiejamas nuo daugumos vasaros gardžiausių patiekalų. Tačiau kaip laikyti baziliką, kad jo aromatas maloniai džiugintų, o šviežumas išliktų kuo ilgiau? Jokiu būdu nenugrūskite į patį galą šaldytuvo ar nelaikykite viename dubenyje kartu su bananais.
Tad kaip gi laikyti baziliką?
Jei žinote, kad baziliką sunaudosite per tris dienas ar trumpiau, tuomet galite jį tiesiog nuplauti po šaltu vandeniu, nusausinti ir sandariai suvynioti į šiek tiek drėgną popierinį rankšluostį. Šį ryšuliuką padėkite šaldytuve, daržovėms skirtame stalčiuje. Šis būdas padės išsaugoti bazilikus iki trijų dienų.
Jei jums reikia šviežius bazilikus išlaikyti ilgiau nei tris dienas, tuomet su jais elkitės panašiai kaip su gėlėmis. Pirmiausiai pakirpkite bazilikų galiukus ir pamerkite į aukštą vazą. Užmeskite ant bazilikų plastikinį maišelį ir padėkite tamsesniame virtuvės kampelyje. Nepamirškite pakeisti baziliko vandenį bent kas dvi dienas. Taip bazilikai išsilaikys šiek tiek ilgiau nei savaitę.
O kaip šaldiklis?
Internete gausu patarimų, kaip išsaugoti šviežio baziliko skonį naudojantis šaldikliu. Pavyzdžiui, supjaustytą baziliką suberti į ledų kubeliams skirtus padėklus ar sudėti į šaldymo maišelius. Tačiau turėtumėte žinoti, jog užšaldytas bazilikas praras ryškią žalią spalvą, gaivų skonį ir švelnią tekstūrą.
Vis dėlto jei namuose turite daug baziliko ir nerimaujate, kad nespėsite viso suvartoti, tuomet apsvarstykite alternatyvą – pasigaminkite įvairiausių padažų (pvz., pesto), prieskonių (chimichurri) ir pan. Sutrintos žolelės tinkamos vartoti bus nuo kelių dienų iki kelių savaičių dėl tokių ingredientų kaip actas, druska ir alyvuogių aliejus. Žaliuosius padažus laikykite sandariame inde šaldytuve. Jie puikiai tiks kartu su žuvimi, kiaušiniais, apkeptomis daržovėmis, grūdų košėmis, į sriubas ir troškinius.