53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Mantas Stonkus ir Gelminė Glemžaitė dalijasi neatsivalgomu krevečių receptu

Mantas Stonkus ir Gelminė Glemžaitė dalijasi neatsivalgomu krevečių receptu

TV3 laida „Lidl grilio talentai“ visą vasarą džiugino žiūrovus ir penktadienius kvietė praleisti kartu – tiek besimokant grilio subtilybių, tiek ir bandant jas panaudoti realybėje. Laida įkvėpė žiūrovus gaminti, o taip pat parodė, jog net tuomet, kai atrodo, kad viskas klojasi ne taip, kaip planuota, gryname ore ant grilio ruoštas maistas gomurį šiltais vasaros vakarais vis tiek džiugins labiausiai.

Paskutinė sezono laida su Vytaru Radzevičiumi priešakyje Vilniuje, Pavilnių regioninio parko Burbynių gatvės regykloje, pakvies jūros gėrybių dvikovai. Šią užduotį įveikti bandys sužadėtiniai Gelminė Glemžaitė ir Mantas Stonkus, o porą savo gebėjimais nustelbti sieks grilio ekspertas Giedrius Šilkaitis.

Giedrius – neseniai savo gyvenimą išskirtinai su maistu pradėjęs sieti buvęs krepšinio treneris. „Jei gerai atsimenu, grilinu jau 8 metus. Viskas prasidėjo nuo paprastos, savadarbės kepsninės, o po 4 metų sudalyvavęs konkurse, jau laimėjau profesionalią. Tada prasidėjo rimtesnis draugavimas su griliumi“, – prisimins laidoje jis.

Grilio ekspertas šį penktadienį rinksis nustebinti ant grilio ruoštomis midijomis kokosų pieno padaže. „Patiekalo receptas – ne iš sunkiųjų, galima keisti daug ingredientų. Pavyzdžiui, kokosų pieną galima keisti grietinėle, o svogūnų laiškų, jei nemėgstate, nenaudokite išvis. Improvizuoti – lengva! Šis patiekalas ypač patinka mano šeimai“, – pasakos jis.

Giedriaus varžovai, M. Stonkus ir G. Glemžaitė, neslėps – jų patirtis prie grilio yra kur kas trumpesnė, mat pastarąjį jiedu prisijaukino tik per karantiną. „Grilinimą atradome todėl, jog daugiau nieko neveikėme, o dabar mūsų ryšys su griliu primena šviežius santykius – iš pradžių daug susižavėjimo, o po to ateina realybės suvokimas, jog į tai reikia įdėti labai daug darbo“, – sakys pora.

Šiandien, ir vėl grįžę prie grilio, jiedu gamins išskirtinį patiekalą – azijietiškas krevetes su salsa bei gaiviomis agurkų salotomis. Gelminė pripažins itin mėgstanti azijietiškus skonius – pasirodo, jog būtent tai yra stiprioji jos pusė. O, kaip paaiškės vėliau, šį receptą pora „pasiskolino“ būtent iš laidos vedėjo V. Radzevičiaus. „Jei jis sakys, kad jam – labai neskanu, mes jam atgal turėsime kontrargumentą“, – juoksis niekuomet žodžio kišenėje neieškantis M. Stonkus.

Gelminės ir Manto ruošiamoms krevetėms prireiks medinių iešmelių, argentininių krevečių, citrinos, alyvuogių aliejaus bei česnako. Vėliau krevetes užmaukite ant vandenyje išmirkytų pagaliukų ir kepkite ant grilio 2 minutes. Tuomet beliks paruošti salsa padažą: supjaustyti šalotinius svogūnus, mėtos lapelius ir kalendrą, pridėti šlakelį alyvuogių aliejaus bei druskos. Taip pat nepamirškite ant grilio pakepti čiabata duonelės, o prieš patiekiant patiekalą – įtrinti jos česnaku!

Gardžiosioms salotoms, kurios puikiai tiks prie krevečių, naudokite šviežius trumpavaisius agurkus, kalendrą, alyvuogių aliejų, sojos padažą, druską, pipirus, medų ir čili pipirus. Ir viskas – patiekalas paruoštas!

Tiesa, nors šiandien pora gamins ypatingai Azijoje mėgiamas jūros gėrybes, anot Manto, nesunku nuspėti, ką būtų galima vadinti lietuviškomis jūros gėrybėmis. „Tai – karšti čeburekai, karšta duona ir šaltas alus. Tai – vienintelės jūros gėrybės, kurias ragavau vaikystėje“, – pajūrio klasiką visiems primins M. Stonkus.

Gelminė laidos metu atskleis ir tai, kad jai visuomet norisi laimėti, tad ir ši dvikova prieš grilio ekspertą Giedrių – ne išimtis. Mantas sutiks – įveikti priešininką jiems iš tiesų yra būtina! „Jei pralaimėsime, namuose bus užkalti virtuvės langai“, – juoksis jis.

O kuris patiekalas iš tiesų pavergs V. Radzevičiaus širdį ir pradžiugins jo gomurį, pamatysime jau šiandien.

Mano išsaugoti straipsniai