Artėjant šiltajam metų laikui gyventojai daugiau dėmesio skiria sveikesnei gyvensenai, ieško lengvesnių patiekalų ir produktų bei įtraukia žuvį į savaitinį racioną.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad žuvį reikėtų valgyti reguliariai, nes žuvis yra kokybiškas baltymų šaltinis, ji lengvai virškinama ir prisideda prie geros savijautos. Taip pat žuvyje yra vitaminų A, E ir D bei omega-3 rūgščių, kurios prisideda prie tinkamos imuninės sistemos veiklos ir padeda išvengti uždegiminių procesų.
„Žuvyje esantys baltymai lengvai virškinami, taip pat žuvis gausi ir įvairių mineralų bei vitaminų. Jos rekomenduojama valgyti kelis kartus per savaitę po 150 gramų. Šiltąjį sezoną žuvis tinka ruošti ant žarijų, tuomet naudojama mažai riebalų, apsieinama be tešlos ar panašių priedų, o ir žuvies skonis išlieka dar geresnis“, – teigia V. Juodkazienė.
V. Juodkazienė dalinasi ir dviem dorados ant grilio receptais.
Su agurkais marinuota dorada
Jums reikės:
2 doradų
1 citrinos
2 trumpavaisių agurkų
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 valgomojo šaukšto sezamo sėklų
2 valgomųjų šaukštų jūros dumblių
Druskos
Pipirų
Paruošimas:
Nupjaukite nugaros peleką nuo dorados, tada žuvį nuplaukite ir nusausinkite. Įdėkite doradą į gilų indą. Apšlakstykite citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus mišiniu, sudėkite jūros dumblius, sezamo sėklas ir mažais kubeliais supjaustytus agurkus. Palikite marinuotis maždaug 30 minučių kambario temperatūroje. Iš marinato ištrauktą doradą dėkite ant grotelių ir kepkite apie 15 min. ant kiekvienos pusės. Ant iškepusios žuvies uždėkite marinato ir patiekite su ryžiais ar daržovėmis.
Ant grilio kepta dorada su šalavijais
Jums reikės:
2 doradų
2 citrinų
8 šalavijų lapų
Alyvuogių aliejus
Druskos
Pipirų
Paruošimas:
Nuplautą ir nusausintą doradą įpjaukite peiliu kas 1,5 cm iš abiejų pusių. Supjaustykite citrinas storais griežinėliais, susmulkinkite šalavijų lapus. Įspauskite citrinos skilteles į dorados pjūvius, kad citrinos žievė išsikištų. Likusią citriną su šalavijų lapais sukimškite į dorados vidų. Įtrinkite druska ir pipirais. Kepkite ant grotelių apie 15 min. ant kiekvienos pusės. Tinka patiekti su ant griliaus keptomis daržovėmis.