Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Kepsninių zona sode

Kepsninių zona sode

Daugeliui užmiesčio sodo sklypo savininkų svarbu turėti tokią vietą lauke, kurioje būtų galima gerai pailsėti su šeima ir draugais. Labai svarbu, kad poilsio zonoje gryname ore būtų galima gaminti maistą ir juo pasimėgauti.

Tokios vaišės visuomet yra patrauklios, o ir jų gaminimo procesas gryname ore suteikia daug malonumo ir šeimininkams, ir jų svečiams. Negana to, įvairūs mėsos ir daržovių patiekalai, pagaminti sode esančioje kepsnių zonoje, tampa rišančiąja grandimi tarp draugų, vaikų ir tėvų. Kepsnių diena tampa maža švente, kuri siaurame rate suvienija artimus žmones. Geriausias sprendimas – sodo sklype parinkti vietą kepsnių kepimui.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Vaismedžių genėjimas: nuo sodinuko iki derlingo medžio
Vynuogių sodinimas ir priežiūra
Lauko virtuvė: šašlykų magija

Vietą kepsnių zonos įrengimui geriausia rinktis netoli sodo namo. Mat gaminant maistą lauke, visuomet turi būti patogi galimybė užbėgti į namą pasiimti trūkstamų maisto produktų ir prieskonių. Be to, toks pasiekiamumas leis be didelių pastangų įrengti apšvietimą ir įvesti vandentiekį kepsnių zonoje. Tačiau turėkite omenyje, jog pernelyg arti sodo namo įrengta kepsnių zona gali būti kalta dėl ne itin malonių kvapų pačiame sodo name. Ne visiems patiks šašlykų arba dūmų kvapas, sklindantis po namo kambarius.

DELFI / Šarūnas Mažeika

Tam, kad sodo kepsnių zona būtų labiau apsaugota nuo galimo gaisro, būtina vidinę apsauginės sienelės pusę iškloti nedegia medžiaga. Tai gali būti plytos, keraminės plytelės arba metalo plokštės. Tik nepamirškite visa tai įrengti taip, kad kepsnių zonoje būtų pakankamai jauku. Vieta, kur lauke gaminamas maistas, neturėtų priminti bunkerio, greičiau tai turėtų atrodyti kaip vasaros pavėsinė, kurioje galima pasislėpti nuo lietaus ir vėjo, o ir grynas oras supa visuomet.

Kepsninės pasirinkimas priklausys nuo to, ką joje ketinate gaminti. Jeigu pasitenkinsite tik šašlykų arba vištienos sparnelių (šlaunelių) paruošimu keliems žmonėms, tai geriausiais variantas bus lengvai surenkama kepsninė (grilis). Tokios kepsninės gaminamos iš surenkamų ir išardomų konstrukcijų, būna nerūdijančio plieno arba ketaus, taip pat galima rasti ir tokių kepsninių modelių, kurios pagamintos iš įvairių metalo lydinių, atsparių aukštoms temperatūroms. Griliaus forma gali būti bet kokia – pradedant nuo apvalios ir baigiant stačiakampiu.

Shutterstock nuotr.

Jeigu jus labiau domina rinktinių kepsnių ruošimas, tada geriau pasirinkti specialų pečių – kepsninę. Iš esmės tai yra stacionari tvirta konstrukcija, kuri pastatoma vieną kartą ir visiems laikams ir, skirtingai nuo kilnojamos kepsninės, jos į kitą vietą nebeperkelsi. Tokio pečiaus mūrijimui paprastai naudojamos ugniai atsparios plytos, natūralūs akmenys arba tiesiog betonas. Toks pečius – kepsninė iš viršaus specialia konstrukcija yra apsaugotas nuo įvairių netinkamų oro sąlygų.

Sodo kepsnių zonos grindų danga taip pat vaidina nemenką vaidmenį. Kadangi gamindami kepsnius turėsite reikalų su ugnimi ir anglimis, įprasta medinė grindų danga netinka. Geriausia šiam reikalui panaudoti skaldą arba žvyrą, taip pat galima keliais sluoksniais sutrombuoti smėlį. Esant galimybei kepsnių zonos grindis galima iškloti specialiais gelžbetoniniais blokais arba plokštėmis. Tokioms grindims nebaisi nei ugnis, nei drėgmė, nei temperatūrų svyravimai, be to, jas lengva sumontuoti. Negana to, šie blokai ilgai nesusidėvi ir jais visiškai nereikia rūpintis. Nuo jų per kelias minutes lengva nukasti sniegą, nušluoti dulkes arba lapus.

Mano išsaugoti straipsniai