Raudonomis putino uogų kekėmis pasipuošia rudeninės pamiškės ir pagrioviai. Čia ir galime prisiskinti vaistinėmis savybėmis pasižyminčių uogų.
Putino žievė liaudyje dažniausiai naudojama moteriškiems negalavimams gydyti. Tuo tarpu putino uogų sultimis stiprinamas organizmas, gerinamas sutrikęs virškinimas, sirupu gydomas sausas kosulys bei širdies kraujagyslių ligos.
Paprastai putinas yra 2-3 m aukščio medelis. Putinams tinka sunkūs, užmirkstantys dirvožemiai. Jie geriau auga pavėsyje, tačiau tinka ir saulėtos vietovės. Vienas krūmas gali pakelti iki 12 kg vaisių. Ankstyvesnės yra veislės Zarnica, Souzga. Dauginama krūmų dalijimu, įšaknidinant ūglius, ir sėklomis.
Kontraindikacijos
Nepilnai prinokę putino uogos lengvai nuodingos. Sunaudojus didesnį jų kiekį gali pasireikšti pykinimas bei viduriavimas.
Vaistinės savybės
Liaudis gydymui naudoja putino žievę, uogas bei lapus. Kiekviena augalo dalis naudojama skirtingiems negalavimams gydyti.
Putino žievė pasižymi sutraukiančiomis, atpalaiduojančiomis savybėmis. Ja dažniausiai gydomi moterų negalavimai: skausmingos mėnesinės, gimdos spazmai po gimdymo. Taip pat padeda esant astmai, hemorojui.
Putino uogų sultys naudojamos išsekusiam organizmui atgaivinti, esant vitaminų trūkumui. Paruoštą putino uogų ir medaus sirupą galima naudoti esant sausam kosuliui, skaudančiai gerklei nuraminti.
Minima, kad uogų sirupas padeda sergant širdies kraujagyslių ligomis. Putino lapai naudojami rečiau, tačiau žinomos jų šlapimo išsiskyrimą skatinančios savybės. Antpilas naudojamas viduriams laisvinti.
Rinkimas ir paruošimas laikymui
Putino žievė renkama pavasarį lapams nespėjus išsiskleisti arba rudenį kol lapai dar neparudavę ir nepradėję kristi.
Žievė apipjaunama aplink stiebą žiedais ir perpjaunama išilgai. Nulupus susmulkinama ir džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje apie 40 C temperatūroje.
Putino uogos renkamos tik gerai prinokę, pakastos pirmųjų šalnų. Kitu atveju būna karčios. Surinktos uogos naudojamos šviežios arba džiovinamos 60 – 80 oC temperatūroje. Sudžiuvę būna karstelėję, rūgščios, tamsiai raudonos spalvos.
Putino lapai renkami vasarą, ankstyvą rudenį, kol žali. Užpilams naudojami švieži.
Putino uogos su medumi
Galbūt po pirmųjų šalnų prisirinkote nuostabaus raudonumo putino uogų ir nesugalvojate, ką daryti. Tuomet siūlau pasigaminti putinų uogų sirupo, kuris padės stiprinti žiemą išsekusį organizmą, papildys vitaminų atsargas, padės esant sausam kosuliui ar gerklės skausmui. Receptas labai paprastas.
Ingredientai
– Gerai prinokusios putino uogos (1 dalis)
– Natūralus medus (1 dalis)
Ruošimo būdas
Parenkamas vidutinio dydžio (0,7 – 1 l) stiklinis indas ir iki pusės pridedamas nuo šakelių nuskintų, sausų putino uogų. Toliau stiklainį baigiame pildyti medumi. Stiklainis uždaromas ir padedamas vėsioje vietoje, kol medus tirpdamas ištrauks iš uogų sultis ir taip pasigamins sirupas (7 – 10 d.). Jei medui tirpstant stiklainyje dar atsiras tuščios vietos, ją galite užpildyti papildomai įdėję medaus.
Naudojimas
Kai stiklainyje aiškiai nebematyti medaus, o tik rausvas sirupas, jau galime naudoti. Sirupas padės atsigauti išsekusiam organizmui, papildys vitaminų atsargas, padės skaudančiai gerklei, esant sausam kosuliui. Vartoti po vieną valgomąjį šaukštą porą kartų dienoje. Naudoti tiek sirupą tiek uogas. Jei valgysite uogas, neprarykite kauliukų.
Nepamirškite naudoti sausą šaukštą arba nesemkite sirupo iš viso indo, o įsipilkite, kiek reikia vienam kartui. Į sirupą patekus vandens, jis gali pradėti rūgti. Jei pastebėjote rūgimą nebenaudokite.