Česnakus valgyti sveika, jie stiprina organizmą, padeda apsiginti nuo virusų, su jais maistas skanesnis, pikantiškesnis, tačiau ne visi mėgsta jo specifinį aštrų skonį ir kvapą. Tad švelnesnio skonio mėgėjams puikiai tiks kiti augalai – drambliniai česnakai. Tai poro ir česnako giminaičiai, pasižymintys žymiai švelnesniu skoniu, tačiau išlaikantys gerąsias česnakų savybes. Apie dar mažai girdėtus, bet sparčiai populiarėjančius dramblinius česnakus sutiko patirtimi pasidalinti žinomas Lietuvoje gėlių selekcininkas Antanas Markevičius, juos auginantis ir pas save.
„Tiesa, pas mane šią sausą ir karštą vasarą drambliniai česnakai rekordinio dydžio nepasiekė“, – sako gėlių ir retų augalų augintojas Antanas Markevičius, – „Jeigu anglai ir amerikiečiai rašo, kad dramblinių česnakų ropelės būna apie 400 g svorio, o retesniais atvejais netgi iki 600-700 g, tai pas mane pats stambiausias siekė tik 374 g“.
Ką verta žinoti apie dramblinius česnakus?
Dramblinis česnakas (Allium ampeloprasum L.) – česnakinių (Alliaceae) šeimos, Lietuvoje beveik nežinomas Allium genties augalas. Galvutės itin stambios, iki 400 ir netgi 600 g svorio. Valgomas.
Skonis švelnesnis už įprastinio žieminio česnako ir labiau primena porą. Skirtingai negu kiti svogūniniai augalai, česnakai suformuoja sudėtingą svogūną, susidedantį iš atskirų dalelių – skiltelių. Česnako ropelė sudaryta iš 6–10 skiltelių, kurias dengia bendras, baltas ar pilkšvai baltas išorinis lukštas.
Dramblinio česnako žiedai yra įspūdingi ir dekoratyvūs. Jie formuoja didelius, apvalius žiedynus, sudarytus iš daugybės mažų, šviesiai violetinių arba alyvinių žiedelių, kurie sutelkti į rutulio formos žiedų galvutę.
Šie žiedynai dažnai siekia iki 10 cm skersmens ir yra iškilę ant aukštų, tvirtų stiebų, todėl gali tapti puikiu sodo akcentu. Žydėjimo metu dramblinio česnako žiedai pritraukia vabzdžius apdulkintojus, tokius kaip bitės ir drugeliai, todėl šis augalas ne tik papuošia sodą, bet ir prisideda prie ekosistemos palaikymo.
Drambliniai česnakai kilę iš Centrinės Azijos. Šiuo metu daugiausia jų auginama JAV, Anglijoje ir Prancūzijoje. Dydis gali skirtis. Šie česnakai auginami kaip žieminiai įprastiniai česnakai.
Kuo panašūs ir kuo skiriasi drambliniai česnakai nuo žieminių įprastų česnakų?
„Kadangi auginu ir paprastus stambiaskilčius žieminius česnakus, todėl galiu palyginti jų augimo ypatumus“, – sako A. Markevičius. Pasak augintojo, drambliniai česnakai sudygo pavasarį gana anksti, jų daigai buvo galingi ir stori.
Tačiau vėliau paprasti žieminiai česnakai ūgiu pralenkė dramblinius. „Dramblinukai“ išaugina ilgas aukštas žiedynų strėles – iki 1,50-1,60 m aukščio.
Būtent žiedynų – skirtingai, nei mūsiškiai žieminiai česnakai, drambliniai neformuoja orinių svogūnėlių, o žydi ir užmezga sėklas. Žiedynas rutuliškas, 10-12 cm skersmens.
Įdomi „dramblinukų“ savybė – požeminiai vaikučiai. Tarsi kokie kardeliai, jie ant virkštelių prie galvutės užaugina dar po 3-5 nago dydžio vaikučius.
Dramblinių česnakų skonis – panašiai kaip mūsiškių žieminių, bet su aiškiu poro prieskoniu.
Sodinimas ir priežiūra
Vieta
Geriausiai auga saulėtoje vietoje, humusingoje, laidžioje, purioje, pakankmai drėgnoje priemolio ar lengvo priemolio dirvoje, kurios pH 6,5-7.
Prieš sodinimą dirvą patartina pagerinti kompostu. Pasak A. Markevičiaus, jo darže dirvožemis – sunkus priemolis, todėl dirvą pagerino smėliu, pjuvenomis ir durpėmis, būtų nepamaišęs ir kompostas.
Kuo dirva humusingesnė, tuo didesnės užauga ropelės. Savo sklype sodino po kardelių.
Kada sodinti dramblinius česnakus?
Drambliniai česnakai sodinami spalio pabaigoje, kad dar prieš žiemą spėtų gerai įsišaknyti. Augalai turi stiprią šaknų sistemą, galingi, todėl sodinti reikia gana toli vienus nuo kitų.
„Jei paprastus žieminius česnakus sodinu į 1 m ilgio vagelę 8 ropeles, tai dramblinius – kas 25 cm skiltelė nuo skiltelės, – patirtimi dalinasi A. Markevičius. – Kur buvau pasodinęs tankiau – rezultatai prastesni, ropelės užaugo mažesnės“.
Laistymas
Kadangi vasarą buvo ypač sausa, tai jų augimui trūko drėgmės. Vienoje vietoje, kur buvo laistyta, ropelės išaugo žymiai didesnės, o kur buvo nelaistyta – tik po 200 g.
Tręšimas
Tręšimas kaip ir eilinių česnakų. Prieš sodinimą dirvą patręšė kalio ir fosforo kompleksinėmis trąšomis, skirtomis bulvių auginimui. Teigiamai reaguoja į dolomitmilčius.
Mulčiavimas
Mulčiavimas reikalingas, tinka kuo turite. „Aš neturėjau durpių, tai gruodžio mėnesį, pradėjus dirvai šalti, užpyliau pjuvenomis“, – sakė A. Markevičius.
Šalnų pavojus pavasarį. Dramblinių česnakų daigai jautrūs pavasarinėms šalnoms, kad nenušąltų patartina juos uždengti agroplėvele (daržo plėvele).
Kasimas
Kasami vėliau už mūsiškius žieminius, liepos pabaigoje (priklausomai nuo metereologinių sąlygų), nes jų vegetacija maždaug 2 savaitėmis ilgesnė už įprastinių žieminių česnakų. Dengiamieji lukštai gana ilgai būna sultingi, ilgai žaliuoja ir lapai, storas stiebas.
Nukastus česnakus džiovina kambario temperatūros patalpoje.
Paskui dramblinių česnakų ropeles reikia išskaidyti skiltelėmis žymiai anksčiau nei įprastinių, nes jų dugnelis storas ir kietas (buvęs svogūnėlis). Suvėlavus išskaidyti skiltelėmis, dugnelis išplyšta, o jų pažeistų negalima sodinti.
Panaudojimas maistui
„Dėl kulinarinių savybių dar mažai ką galiu pasakyti, nes stengiuosi, visų pirma, juos pasidauginti. Porą skiltelių suvalgėme žalių, tai, kaip jau minėjau, česnakas su poro prieskoniu.
Dėjau į troškinį, tai atskirai skonio nebeišskyriau. Anglai rašo, kad itin skanus keptas su sviestu ar alyvuogių aliejumi“, – patirtimi dalinasi selekcininkas.