Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Karšto oro gruzdintuve pagamintas receptas
Karšto oro gruzdintuve pagamintas receptas / Pexels

Karšto oro gruzdintuvės: top 5 sveikatai naudingi receptai

Keptas, sultingas, traškus maistas gali nekenkti nei jūsų sveikatai, nei figūrai? Tiems, kurie dar nėra susipažinę su karšto oro gruzdintuvių funkcionalumu tai tikriausiai skamba neįtikėtinai. Tačiau daugybė atliktų tyrimų įrodė, kad karšto oro gruzdintuvė yra tas virtuvinis prietaisas, kuris suteikia galimybę mėgautis skaniu bei sveiku maistu, turinčiu ženkliai mažiau riebalų ir kalorijų.  Žinoma, karšto oro gruzdintuvės ir sveikos mitybos draugystė prasideda nuo to, ką ruošiatės gaminti, o šis pasirinkimas yra labai platus – nuo traškių ir sveikų gruzdintų bulvyčių iki spalvingo keptų daržovių asorti. Tad jūsų dėmesiui – top 5 sveiki ir labai skanūs karšto oro gruzdintuvės receptai ir neabejotini šio virtuvinio prietaiso privalumai sveikatai, savijautai bei figūrai. 

Kuo karšto oro gruzdintuvė naudinga sveikatai? 

Karšto oro gruzdintuvės – itin funkcionalūs ir universalūs prietaisai, „sėdintys“ ant virtuvės stalviršio, į kurių ištraukiamą krepšį ar kelis krepšius galima dėti pačius įvairiausius maisto produktus ir tikėtis labai skanaus rezultato.

Naudojant karšto oro gruzdintuvę,  maistas yra veikiamas labai karšto, cirkuliuojančio oro – panašiai kaip konvekcinėje orkaitėje.

Cirkuliuodama karštą orą aplink maistą, šiuolaikiška karšto oro gruzdintuvė jį apkepa iš visų pusių, naudojant minimalų kiekį aliejaus, tad maisto išorė išlieka traški ir neriebi, o vidus – sultingas ir gardus.

Pagrindiniai karšto oro gruzdintuvės privalumai

Būtent dėl jos veikimo principo galima išskirti pagrindinius karšto oro gruzdintuvės privalumus sveikatai:

  • Maistas be riebalų. Įrodyta, jog lyginant su tradiciniais maisto kepimo būdais, karšto oro gruzdintuvė naudoja ženkliai mažiau aliejaus. Ką tai reiškia sveikatai? Žinoma, jog mitybai riebalai yra reikalingi, tačiau per didelis riebalų kiekis maiste, ypač sočiųjų riebalų, yra itin žalingas sveikatai – didėja širdies ir kraujagyslių, kepenų bei kitų ligų rizika. Tad norint mėgautis keptu maistu ir efektyviai kontroliuoti riebalų suvartojimą, karšto oro gruzdintuvė yra sveikesnė alternatyva tradiciniam kepimui.
  • Galimybė sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį. Ne paslaptis, jog keptuose maisto produktuose yra daug kalorijų, kas gali prisidėti prie nepageidaujamo kūno svorio didėjimo. Kadangi karšto oro gruzdintuvė beveik nenaudoja aliejaus, tai reiškia, jog joje pagamintas maistas yra kur kas mažiau kaloringas. 
  • Mažesnis akrilamido kiekis. Akrilamidas – kancerogeninė, genotoksiška medžiaga, kuri susidaro tuomet, kai krakmolingi maisto produktai, tokie kaip bulvės, duonos gaminiai ir kt., yra termiškai apdorojami aukštoje temperatūroje, siekiančioje daugiau nei 120ºC. Kuo ilgiau kepama ar skrudinama aukštoje temperatūroje, tuo  akrilamido maiste susidaro daugiau, o tai yra itin kenksminga sveikatai ir net gali tapti vėžio atsiradimo priežastimi. Apsisaugoti nuo šios žalingos cheminės medžiagos padeda karšto oro gruzdintuvė. Tam tikri atlikti tyrimai rodo, jog naudojant karšto oro gruzdintuvę akrilamido junginio kiekis sumažėja net iki 90 proc., lyginant su tradiciniu kepimu aliejuje. 

Sveiki karšto oro gruzdintuvės receptai, kuriuos verta išbandyti

Nors karšto oro gruzdintuvė ir yra sveikesnė alternatyva tradiciniam kepimui, jos naudojimo privalumai labiausiai išryškės tuomet, kai bus laikomasi sveikos bei subalansuotos mitybos principų. O tai padaryti itin nesunku, nes dalinamės top 5 sveikatai naudingais karšto oro gruzdintuvės receptais

1. Saldžiųjų bulvių lazdelės 

Traškios gruzdintos bulvytės ir karšto oro gruzdintuvė atrodo neatsiejama? Mėgaukitės sveikesne ir dar skanesne gruzdintų bulvyčių versija naudodami saldžiąsias bulves. 

Ko prireiks?

  • 2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių;
  • 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbatinio šaukštelio čili pipirų miltelių;
  • 1 arbatinio šaukštelio česnakų miltelių;
  • Druskos pagal skonį;
  • Juodųjų pipirų pagal skonį. 

Kaip gaminti?

  • Nuskuskite ir supjaustykite saldžiąsias bulves lazdelėmis.
  • Supilkite supjaustytas bulves į dubenį kartu su aliejumi, čili pipirų milteliais, česnakų milteliais ir viską išmaišykite. Tolygiai išmaišius, bulvių lazdeles pagardinkite druska bei pipirais ir vėl viską išmaišykite. 
  • Paruoštas bulvių lazdeles sudėkite į karšto oro gruzdintuvės krepšį ir kepkite jas 200 laipsnių temperatūroje maždaug 10 minučių. 
  • Praėjus šiam laikui, išimkite krepšelį ir apverskite bulvytes. Apvertus saldžiųjų bulvių lazdeles,  kepkite dar apie 10 minučių tol, kol jos gražiai apskrus ir taps traškios.

2. Keptų daržovių asorti

Spalvinga, sveika, skanu ir ryšku – karšto oro gruzdintuvėje keptų daržovių asorti yra būtent tai, kas taps universaliu garnyru, puikiai derančiu su klasikiniu vištienos kepsniu arba lengva ir neabejotinai sveikatai naudinga vakariene.  

Ko prireiks?

  • 500 gramų sviestinio moliūgo;
  • 1 mažos cukinijos,
  • 1 mažos raudonosios paprikos;
  • 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus; 
  • 1 šaukštelio smulkiai pjaustytų šviežių rozmarinų;
  • 2 saujų smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio;
  • Druskos pagal skonį;
  • Juodųjų pipirų pagal skonį;
  • Saujelės šviežių petražolių. 

Kaip gaminti?

  • Sviestinį moliūgą, cukiniją ir raudonąją papriką supjaustykite apvaliais gabalėliais.
  • Į didelį dubenį supilkite supjaustytas daržoves, aliejų, rozmariną, druską ir juoduosius pipirus. Viską gerai išmaišykite. 
  • Daržovių mišinį supilkite į karšto oro gruzdintuvės krepšį ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje tol, kol daržovės suminkštės ir taps auksinės spalvos – maždaug 15 minučių. 
  • Iškeptas daržovės grąžinkite į dubenį ir sumaišykite su tarkuotu parmezanu. 
  • Dėkite paruoštas daržoves į lėkštes ir pagardinkite petražolėmis. 

3. Kepti smidrai su kreminiu fetos sūrio padažu

Smidrų nauda sveikatai – neabejotina. Šios maistingos ir naudingos daržovės stiprina imuninę sistemą, gerina virškinimą ir gali padėti kontroliuoti svorį. Tad karšto oro gruzdintuvėje kepti smidrai taps itin sveiku ir labai skaniu užkandžiu.

Ko prireiks?

  • 500 gramų smidrų;
  • 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus;
  • Druskos pagal skonį;
  • Juodųjų pipirų pagal skonį;
  • 100 gramų fetos sūrio;
  • 120  gramų graikiško jogurto.

Kaip gaminti?

  • Į dubenį sudėkite smidrus, įpilkite vieną šaukštą alyvuogių aliejaus, pagal skonį įberkite druskos bei pipirų ir viską gerai išmaišykite. 
  • Sudėkite smidrus į karšto oro gruzdintuvės krepšį ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių. 
  • Kol smidrai dailiai skrunda, paruoškite kreminį fetos sūrio padažą. Sutrinkite fetą ir sumaišykite su jogurtu iki vientisos masės. 
  • Ištraukus smidrus iš karšto oro gruzdintuvės, patiekite juos kartu su kreminiu fetos sūrio padažu. 

4. Kepta menkė panko džiūvesėliuose 

Menkėje esantys vitaminai, mineralai ir sveikieji riebalai turi didelę naudą sveikatai. Įrodyta, jog valgant menkę bent kartą per savaitę galima sumažinti širdies ligų ir insulto riziką bei pagerinti smegenų veiklą, o pasinaudojus karšto oro gruzdintuve, valgysite ne tik sveikai, bet ir labai skaniai. 

Ko prireiks?

  • 400 gramų menkės file;
  • 1 kiaušinio;
  • Panko džiūvėsėlių;
  • 1 stiklinės miltų;
  • 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus;
  • Druskos pagal skonį;
  • Juodųjų pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti?

  • Jei naudojate šaldytą menkės file, ją atšildykite kambario temperatūroje ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  • Supjaustykite menkės file juostelėmis ir apibarstykite jas druska bei pipirais.
  • Paruoškite tris dubenis: į vieną dubenį įmuškite kiaušinį, į kitą – supilkite miltus, į trečią – panko džiūvėsėlius.
  • Menkes juosteles pirmiausia pamirkykite kiaušinyje, po to dubenyje su miltais ir galiausiai panardinkite į panko džiūvėsėlius.
  • Paruoštas menkės juosteles sudėkite į karšto oro gruzdintuvę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 10–13 minučių. 

5. Obuolių traškučiai

Kaipgi be deserto? Obuoliai – vitamino C, beta-karotino ir kitų naudingų medžiagų šaltinis, tad mėgaukitės traškiais ir gardžiais obuolių traškučiais be kaltės jausmo. 

Ko prireiks?

  • 2 didesnių obuolių;
  • 1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus;
  • 1 valgomojo šaukšto cinamono. 

Kaip gaminti?

  • Supjaustykite obuolius plonais griežinėliais.
  • Griežinėlius pabarstykite cukrumi ir cinamonu.
  • Dėkite obuolius į karšto oro gruzdintuvę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 10–15 minučių. Tam, kad obuoliai skrustų tolygiai, juos kepant svarbu keletą kartų pakratyti kepimo krepšį.
  • Obuolių traškučiai turi atvėsti tam, kad imtų traškėti. 
A plate of food and milk on a table

Description automatically generated

Asociatyvi nuotrauka (pexels.com)

Sveikiems kulinariniams eksperimentams nėra ribų

Pasidalinome jau išbandytais, sveikais ir labai skaniais patiekalais bei jų receptais, kuriuos lengvai ir greitai leidžia pagaminti funkcionali karšto oro gruzdintuvė.

Tačiau naudojantis šiuo virtuviniu prietaisu, jūsų kulinariniams eksperimentams nėra ribų, tad galite gaminti, ką tik panorėję ir džiaugtis, jog tai ir sveika, ir skanu. 

Mano išsaugoti straipsniai