Kas nenori rudens derliaus gėrybėmis džiaugtis kuo ilgiau? Deja, konservavimas, džiovinimas ar šaldymas, nors ir dažnai praktikuojamas šeimininkių, tinka ne visoms daržovėms. Tam, kad išsaugotume geriausias bulvių, morkų, svogūnų, moliūgų savybes, reikia specialios priežiūros ir laikymo sąlygų. Tad kaip geriausia laikyti mūsų pamėgtas daržoves žiemai?
Laikyti tinkamos temperatūros ir drėgmės rūsyje
Bulves, morkas, burokėlius tinkamiausia laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Geriausiai tam tinka rūsys. Tiesa, ne bet koks. Prieš paliekant jame daržoves, įvertinkite jo temperatūrą ir drėgmę. Ekspertų teigimu, geriausia jei rūsyje yra apie 2-3 laipsnius šilumos ir 90 proc. drėgmės. Prieš paliekant daržoves rūsyje, patariama jas gerai išdžiovinti.
Kita vertus, ne visi rūsiai atitinka šiuos kriterijus. Jei Jūsų rūsyje per šilta, tačiau yra langas – atvėsinkite patalpas kartas nuo karto jį praverdami. Jei jame per sausa, pastatykite dubenį vandens ir leiskite jam lėtai garuoti – taip padidinsite patalpos drėgmę. Temperatūrai ir drėgmei matuoti naudinga įsigyti patikimą termometrą bei hidrometrą.
Ieškoti alternatyvų rūsiui, jei jo neturite
Jei rūsio neturite arba, vis dėlto, jis nėra tinkamas daržovėms laikyti, apgalvokite kitas jų laikymo vietų alternatyvas. Antai morkos, burokėliai, ridikai puikiausiai išsilaiko per žiemą ir šaldytuvų daržovių stalčiuose. Naujausi šaldytuvai turi specialias funkcijas tokias, kurios leidžia kiekvieną produktą laikyti jam tinkamiausioje temperatūroje – vištienos filė galėsite laikyti zonoje, kur 0 laipsnių temperatūra, o daržoves, lentynoje, kur nustatėte 3 laipsnių temperatūrą.
Tuo tarpu bulve, jei neturite rūsio, galite laikyti garaže, verandoje, prieangyje, drėgnoje, retai praveriamoje spintoje ar kitur, kur pakankamai vėsu ir nėra per sausa.
Rasti geriausią vietą moliūgams ir svogūnams
Anksčiau moliūgus žmonės laikydavo palėpėse po lova, kur nebūdavo nei stingdančiai šalta, nei per šilta. Idealiausia temperatūra šiai gėrybei – nuo 10 iki 16 laipsnių šilumos, drėgmė – apie 50 proc. Geriausia juos sudėti ant lentos ar kartono. Tokiomis sąlygomis moliūgai gali išsilaikyti iki trijų mėnesių.
Svogūnus ir česnakus galima laikyti virtuvėje. Jokiu būdu nedėkite jų į plastikinius maišelius, nes dėl drėgmės gali pradėti augti daigiai. Geriausias variantas dalį svogūnų ir česnakų laikyti virtuvėje, o kita dalį vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje, įdėjus tinklinius maišelius arba į dėžės su tarpais, kad vyktų oro cirkuliacija.
Kiti naudingi patarimai
– Laikykite tik geriausios būklės daržoves ir vaisius. Pažeistos ar ligos užpultos daržovės gali pažeisti ir apkrėsti sveikas.
– Prieš dedant į rūsį, daržovių nereiki plauti. Tiesiog švelniai nuvalykite didesnius dirvožemio likučius.
– Norint paruošti šaknines daržoves, pavyzdžiui, morkas, žiemai, reikia nukirpti jų žalias viršūnes, paliekant mažą tik mažus jų galiukus. Tik nenupjaukite pačios daržovės viršūnės.
– Kopūstus taip pat geriausia laikyti rūsyje, tam skirtuose stelažuose, sudėjus gūžę prie gūžės, šaknimis į viršų.
– Nelaikykite daržovių ir vaisų kartu. Vaisai išskiria daug etileno, kuris gali paskatinti per greitą daržovių nokimą.