Maisto gaminimas orkaitėje tinka įvairiems kulinariniams atradimams – nuo pyragų iki kepsnių kepimo. Tačiau kiekviena orkaitė veikia skirtingai, todėl siekiant gardžiausių rezultatų ją būtina tinkamai naudoti ir prižiūrėti. Ekspertas dalijasi patarimais ir gudrybėmis, kaip namų orkaitėje gaminti lyg profesionalui.
„Nors orkaitę namuose turi kone kiekvienas, ne visi žino, kaip tinkamai ją naudoti ir prižiūrėti. Neatsakingai naudojamoje orkaitėje gaminamas maistas laikui bėgant ima prastėti. O visa galybė funkcijų, kurios padeda pasiekti nepriekaištingus namuose ruošto maisto rezultatus – lieka nepanaudotos metų metus. Kelios paprastos taisyklės gali ženkliai pagerinti maisto kokybę ir palengvinti kasdienę maisto ruošą“, – sako „Samsung Electronics Baltics“ buitinės technikos ekspertas Vytautas Povilas Jurgaitis.
Išnagrinėkite orkaitės funkcijas
Būna, kad ilgą laiką savo virtuvėje naudodami elektrinę orkaitę, žmonės apie naudingas jos funkcijas taip ir nesužino. Visgi, galvodami, kad užtenka tik režimo „kaitinimas viršus-apačia“, praranda daug maisto paruošimo būdų.
Šiuolaikinėje orkaitėje būna bent 4–6 skirtingi režimai, o pažangesni modeliai gali turėti net 20. Labiausiai žinomi: šildymas, maisto produktų atitirpinimas, viršaus arba apačios kaitinimas.
Norint gaminti skaniausią maistą, būtina įsigilinti į orkaitės instrukciją, kurioje aprašytos visos šios funkcijos. Skirtingi patiekalai atsiskleidžia tik gaminami naudojant jiems pritaikytą orkaitės funkciją. Ekspertas išskiria keletą funkcijų, kurios padės gaminti skaniau ir sveikiau.
„Jeigu naudosite grilio režimą, patiekalai pasidengs traškia, apskrudusia pluta, o vidus išliks sultingas. Sveikos mitybos propaguotojams ypač pasitarnaus tokios mūsų siūlomos funkcijos kaip „Natural Steam“, kuri maistą apdoroja garuose, arba „Air Fry“, kuri patiekalui suteikia traškumo be jokių riebalų“, – sako V. P. Jurgaitis.
Visada įkaitinkite
Gamindami orkaitėje, visada vadovaukitės šia auksine taisykle – prieš įdedant maistą, įkaitinkite orkaitę iki reikiamos temperatūros. Gaminant įvairius patiekalus, maisto produktams reikia nuolatinės stabilios kaitros, kad keptų tolygiai. Iš anksto įkaitinę orkaitę išvengsite perkepusios arba dar nespėjusios gerai iškepti vakarienės.
„Orkaitės įkaitinimo laikas priklauso nuo naudojamo modelio, o kai kurie naujesni pasirinkimai turi ir greito įkaitinimo funkciją. Vidutiniškai įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių užtrunka maždaug 10–15 minučių. Šį laiko tarpą galima išnaudoti pasiruošimui arba paskutiniams recepto žingsniams įgyvendinti“, – priduria V. P. Jurgaitis.
Venkite durelių atidarinėjimo
Nors ruošiant maistą gali kilti pagunda reguliariai tikrinti patiekalą, stenkitės pakartotinai neatidaryti orkaitės durelių. Pravėrus dureles, bendra temperatūra ima kristi ir tai prailgina bendrą maisto kepimo trukmę. Tokiems patiekalams kaip pyragai, duona ir mėsa rekomenduojama pastovi kepimo temperatūra, tad tokie svyravimai gali sugadinti kepinį.
„Kiekvieną kartą atidarius orkaitę gaminimo metu, iš orkaitės išeina karštis, o temperatūra gali nukristi 25 ar daugiau laipsnių, priklausomai nuo to, kiek laiko durelės būna atidarytos. Patiekalo kepimo eigą geriau tikrinkite per orkaitės langelį. Dureles atidarykite tik tada, kai patiekalas baigia iškepti, o vaizdas per langelį primena finalinį rezultatą.
Tokioje situacijoje gali pagelbėti ir naujesnėms orkaitėms būdingos sistemos. Pavyzdžiui, naujojoje BESPOKE linijos orkaitėje „Food Probe“ funkcija leidžia pamatuoti tikslią kepamo patiekalo vidinę temperatūrą, neatidarius orkaitės durelių ir nesumažinus kaitros. Jeigu ruošiate kepsnį, jutiklis itin tiksliai fiksuoja ir praneša, kiek mėsa iškepusi“ , – pasakoja buitinės technikos ekspertas.
Neperpildykite orkaitės
Orkaitės perpildymas – greitas būdas sugadinti maisto gaminimo kokybę. Stenkitės aplink indus palikti bent keletą centimetrų iki sienelės, kad oras laisvai cirkuliuotų. Tai padės užtikrinti tolygų patiekalo iškepimą ir išvengti vienos dalies parkepimo.
Kruopščiai ir reguliariai valykite
Po kiekvieno kepimo išvalykite ant orkaitės dugno nukritusį maistą ar nuvarvėjusius skysčius. Jeigu orkaitėje bus maisto likučių, ji gali perkaisti, o gaminant atsiras dūmų. Be to, maistas gali prisigerti neišvalytų maisto likučių skonio ir kvapo. Patirtis išties nemaloni – gali būti sugadinta tiek orkaitė, tiek vakarienė.
V. P. Jurgaitis siūlo išeitį ir nemėgstantiems tvarkytis: „Jeigu kiekvieną kartą valyti orkaitės kantrybės neturite, pasirinkite orkaitę, turinčią savaiminio išsivalymo funkciją – katalizinis sluoksnis orkaitėje sugeria ištekėjusius riebalus, todėl cheminės priemonės po kiekvieno kepimo nėra būtinos.“