Bet kokį patiekalą lengvai paversite tikru kulinariniu stebuklu, jei paruošite tinkamą padažą. Minkšta aksominė padažo tekstūra suteikia ypatingą akcentą, kurio skonio receptoriai ilgai nepamiršta. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, teigia, kad Prancūzijoje padažas – toks pats svarbus ingredientas kaip druska ir pipirai.
„Nuolat kruopščiai peržiūrime ir plečiame asortimentą, kad pirkėjams pasiūlytume ne tik tradicinių, bet ir įdomensių produktų, pavyzdžiui, įvairioms salotoms ir padažams gaminti tinkamų šalotinių svogūnų. Taip pat pastebime, kad pirkėjų susidomėjimo sulaukia ir plati jau parouštų padažų kategorija. Jie nevengia ekspertimentuoti ir leistis į naujų skonių paieškas“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Įvairesnių skonių tradiciniams patiekalams suteikia ir improvizacijos su skirtingais kitose šalyse pamėgstais padažais, kurie gali pavirsti tikru raktu į kulinarinius šedevrus.
„Kreminiai, skysti, saldūs ar pikantiški padažai suteikia nepakartojamą poskonių įvairovę bet kuriam patiekalui, ar tai būtų žuvis, mėsa, daržovės, ar miltų gaminiai. Prancūzijoje padažai itin vertinami – dažnai baigus valgyti padažas iš lėkštės pabaigiamas duonos riekele. Gaminant padažą atsiveria laisvės išbandyti skirtingus ingredientus, tačiau mėgstami ir tradiciniai, keletą amžių gyvuojantys padažų receptai“, – sako T. Lauvray.
Pasak T. Lauvray, prancūziškus padažus nesudėtinga pasigaminti ir namuose. Jis pateikia patarimus, kaip paruošti bešamelio padažą.
Bešamelio padažas
Šis padažas vadinamas baltųjų padažų karaliumi. Jis pavadintas Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV vyriausiojo liokajaus Louis de Béchameil garbei. Pirmą kartą šio padažo receptas parašytas 1651 m. žinomo virtuvės šefo François Pierre de la Varenne knygoje apie Prancūzijos virtuvę. Žinoma, nuo to laiko atsirado daug įvairiausių šio padažo versijų ir kiekvienas virėjas jį gali patobulinti pagal savo skonį.
T. Lauvray sako, kad bešamelio padažas puikiai dera su daugeliu mėsos ir žuvies patiekalų, daržovių apkepais. Be to, jį galima naudoti gaminant lazaniją, blynelius su kumpiu ir sūriu ar juo gardinti ant grotelių gruzdintas daržoves groteles.
Pasigaminkite bešamelio namuose:
Puode ištirpinkite 30 g sviesto. Kai jis visiškai ištirps, suberkite 30 g miltų, tada viską kruopščiai išmaišykite ir šiek tiek paskrudinkite. Puodą kaitinkite ant silpnos ugnies ir palaipsniui pilkite 500 ml šalto pieno. Įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų. Kruopščiai maišykite visą laiką, kad padažas nesušoktų gumulėliais. Maišydami kaitinkite apie 10 minučių, kol padažas sutirštės. Kai jis taps tinkamos konsistencijos, nukelkite puodą nuo ugnies ir pagardinkite žiupsneliu tarkuoto muskato riešuto.