Indijoje šių pyragėlių galima rasti beveik visur – gatvėse, mažose kavinukėse. Juos patiekia su padažu – dažniausiai pagamintu iš kalendros ir mėtos su trupučiu vandens, aliejaus ir prieskonių. Lietuvoje juos valgant galima paeksperimentuoti su padažais.
Receptas paprastas ir pagaminamas gana lengvai. Žinoma, jei jums patinka minkyti ir kočioti tešlą, tada tikrai sunkumų nekils.
Sudėtis
Tešlai:
150 g miltų;
~50 g lydyto sviesto;
Šiek tiek šilto vandens.
Įdarui:
4-5 bulvės;
Sauja žalių žirnelių;
Keli žiedinio kopūsto žiedynai;
Kalendros lapelių.
Prieskoniai:
Druska;
Garstyčių sėklos;
Maltas imbieras;
Kumino sėklos;
Maltas muskato riešutas;
Juodieji pipirai, čili pipirai;
Maltos ožragės;
Cinamonas.
(Vietoj visų prieskonių galima naudoti specialius indiškų patiekalų prieskonių mišinius).
Taip pat reikia aliejaus arba sviesto Ghee pyragėlių kepimui.
Paruošimas:
Pirmiausia reikia paruošti tešlą. Sviestą išlydyti, nugriebti susidariusias putas. Į dubenį suberti miltus, į juos supilti lydytą sviestą, sumaišyti ir įpylus šiek tiek vandens suminkyti tvirtą, bet nelabai kietą tešlą. Tada tešlą bent 30 min. palikti pailsėti. Tuomet ji tampa elastingesnė ir su ja maloniau dirbti.
Tuo tarpu, kol tešla ilsisi, vertėtų paruošti įdarą. Bulves nuskusti ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Į keptuvę pilti aliejaus (arba Ghee sviesto), suberti prieskonius (išskyrus druską) ir šiek tiek pakepinti. Tada dėti bulvių kubelius ir kepinti, kol pradeda minkštėti. Sumesti šaldytus žirnelius ir smulkiai supjaustytą žiedinį kopūstą, kepinti, kol daržovės suminkštėja. Pagardinti druska. Kai daržovės iškepa, sumesti smulkiai sukapotus kalendros lapelius ir išmaišius palikti atvėsti.
Įdarui atvėsus formuoti pyragėlius. Tešlą iškočioti labai plonai, supjaustyti trikampiais. Vieną tešlos kraštą sulipdyti kaip piltuvėlį, į vidų dėti įdaro ir kitą kraštą sulipdyti suformuojant trikampį.
Keptuvėje ar giliame puode įkaitinti aliejų ir jame kepti samosas. Galima kepti jas ir gruzdintuvėje. Užtenka kepti tiek, kol gražiai apskrunda tešla.
Skanaus!