Vaisių ir daržovių skonis vasarą – pats ryškiausias. Todėl tikri virtuvės meistrai žino, kaip išsaugoti geriausius gastronominius vasaros prisiminimus. Būtent vasarą parduodama daugiausia konservavimui ir marinavimui skirtų prekių – įvairių dydžių stiklainių ir dangtelių, džiovyklių, koštuvų ir kitų įrankių.
Įpusėjus vasarai prekyba konservavimo įrankiais ir stiklainiais įgyja didžiausią pagreitį, pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas. Jis teigia, kad šviežiomis uogomis, daržovėmis ir vaisiais besimėgaujantys pirkėjai ima aktyviai ruošti atsargas šaltajam metų laikotarpiui, išbando naujus džemų, uogienių, pagardų ir mišrainių receptus.
Šiemet klientai jau įsigijo apie 1200 vyšnių kauliukų išėmiklių, beveik 1600 plastikinių plautuvių-džiovyklių ir daugiau kaip milijoną užsukamų dangtelių. Įvairių stiklainių pardavimai šiemet siekė apie 110 tūkst. vienetų ir buvo 2 procentais didesni lyginant su pernai.
„Turint tinkamus įrankius ir indus – paprasta improvizuoti ir nustebinti namiškius bei svečius naujais skoniais. O gausus vaisių ir daržovių pasirinkimas atveria galimybes išbandyti daugybę receptų ir atrasti sau labiausiai tinkamą“, – teigia A. Poleninas ir priduria, kad vienus savarankiškai pagamintus, konservuotus produktus reikėtų suvartoti per mėnesį, kitus galima išlaikyti net metus ar ilgiau.
„Ir nors pas mus galima įsigyti visko – nuo jau paruoštų, marinuotų burokėlių ir raugintų agurkų iki spanguolių džemo, konservuotų kaparėlių, mangų ar imbierų čatnio, konservavimas ir marinavimas yra puiki galimybė eksperimentuoti ir leistis į savarankiškas „skonių keliones“, – pasakoja A. Poleninas.
Mėgstantiems išbandyti savo jėgas ir naujoves, maisto gamybos ekspertas siūlo tris skonių derinius, kurie bus gardūs tiek vos pagaminti, tiek išlaikyti ir ilgesnį laikotarpį.
Vyšnių pagardas mėsai ir sūriams
Reikės: 500 g vyšnių be kauliukų, 150 g cukraus, 5 valgomųjų šaukštų obuolių acto, 1 svogūno, pusės arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių, pusės arbatinio šaukštelio cinamono, žiupsnelio druskos ir pipirų, arbatinio šaukštelio garstyčių miltelių.
Paruošimas: į puodą suberkite vyšnias, cukrų ir susmulkintą svogūną. Leiskite įkaisti iki virimo ir pamaišykite. Tada ant nedidelės ugnies virkite 30–40 min. kol masė sutirštės. Į karštą masę įpilkite actą ir suberkite prieskonius – cinamoną, pipirus, druską, gvazdikėlius, taip pat garstyčias. Nuolat maišydami pakaitinkite dar kelias minutes ir išjunkite viryklę. Pagardą išpilstykite į švarius, orkaitėje iškaitintus stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais. Palikite atvėsti.
Pagamintą vyšnių pagardą geriausia laikyti šaldytuve arba vėsiame rūsyje. Jis tiks ir prie mėsos kepsnių, ir prie įvairių sūrių.
Agurkų ir citrinos derinys
Reikės: 2 kg šviežių trumpavaisių agurkų, 1 citrinos, 3 stiklinių vandens, 3–4 šaukštų druskos, stiklinės cukraus, 3 šaukštų 30 proc. acto, saujos krapų.
Paruošimas: Į verdantį vandenį sumeskite griežinėliais supjaustytą citriną, supilkite druską, cukrų ir maišykite kol ištirps. Tada įpilkite actą ir leiskite marinatui atvėsti. Nulupkite agurkus, supjaustykite ir apibarstykite susmulkintais krapais. Užpilkite atvėsusį marinatą ant agurkų ir maždaug parą palaikykite šaldytuve, o tada salotas sudėkite į švarius stiklainius ir užsukite. Paruoštas gėrybes laikykite šaltai – rūsyje arba šaldytuve.
Slyvos su šokoladu
Reikės: 1 kg supjaustytų slyvų be kauliukų, 500 g uogienei skirto cukraus, 160 g juodojo šokolado.
Paruošimas: Slyvas nuplaukite, supjaustykite ir išimkite kauliukus. Sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir suverskite į puodą. Pakaitinkite iki užvirs, o tada, lėtai maišant, supilkite cukrų. Pavirkite dar 15 minučių (jeigu naudojate ne uogienėms skirtą cukrų – virkite ilgiau, apie valandą, ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydami). Nugriebkite paviršiuje susidarančias putas. Kai virimo laikas baigsis, nuimkite puodą nuo viryklės ir sumeskite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą, išmaišykite, kad jis ištirptų. Palikite masę pusvalandžiui, kad pravėstų. Uogienę išpilstykite į šiltus ir švarius stiklainėlius, tada palikite, kad galutinai atvėstų ir sustingtų. Vėsioje vietoje ši uogienė gali išsilaikyti iki pat šv. Kalėdų ir tapti saldžiu vasaros prisiminimu.