Pasilepinkime šį savaitgalį!
Sudėtis:
Tešlai:
Stiklinė pieno;
Stiklinė miltų;
4 kiaušiniai;
3 valg. šaukštai cukraus;
100 g sviesto (arba margarino).
Kremui:
400 ml riebios grietinėlės;
Pusė indelio sutirštinto kondensuoto pieno su kava;
Pusė stiklinės cukraus;
Vanilinio cukraus;
1 valg. šaukštas (su kaupu) želatinos.
Paruošimas:
Pirmiausia paruošti plikytą tešlą. Cukrų suberti į pieną, įdėti sviestą (arba margariną). Indą statyti ant viryklės ir pakaitinti, kol cukrus ištirps ir sviestas išsilydys. Nuimti puodą nuo ugnies ir supilti miltus. Gerai išmaišyti ir vėl statyti ant ugnies. Kaitinti, kol tešla sušoks į vieną gniužulą ir atšoks nuo puodo sienelių. Tada puodą nuimti nuo ugnies ir po vieną įmaišyti kiaušinius. Įmušus vieną kiaušinį jį būtina labai gerai išmaišyti ir tik tada mušti kitą.
O kai kuriuose plikytos tešlos receptuose rašo, kad reikia kiekvieną įmuštą kiaušinį plakti po 5 minutes. Aš laiko neskaičiavau, bet stengiausi gerai išmaišyti. Pirmuosius du kiaušinius išmaišant reikėjo pakankamai daug jėgų – mankšta garantuota. Kiti ėjosi lengviau.
Kai visi kiaušiniai išplakti, tešla turi būti nekieta, elastinga. Nuo šaukšto turi kristi, o ne tekėti. Tešlą krauname į konditerinį švirkštą ir ant kepimo popieriaus, kur nusibraižome pieštuku apskritimą, formuojame tešlos lakštus. Man išėjo du tešlos lakštai ir dar apie 10 plikytų sausainių.
Tešlos lakštus kišti į iš anksto įkaitintą iki 200-210 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepti apie 15 minučių, kol gražiai apskrus, o po to šiek tiek sumažinti ugnį ir dar pakepti 7-10 min. Geriausia tešlos lakštus kepti atskirai, o ne abu kartu kišti į skirtingus orkaitės lygmenis. Aš dėjau iškart abu ir vienas greičiau apkepė iš viršaus, kitas – iš apačios. Tad reikėjo juos sukeisti vietomis, o plikyta tešla pretenzinga, – jai kepant orkaitės atidarinėti negalima! – tad truputį sukrito. Bet nuo to skonis nenukentėjo.
Kremui želatiną užpilti keliais šaukštais vandens ir palaukti, kol išbrinks. Vėliau indą su išbrinkusia želatina dėti ant ugnies ir pakaitinti, kol želatinos grūdeliai ištirps. Grietinėlę su cukrumi išplakti iki standžių putų. Į masę supilti sutirštintą kondensuotą pieną su kava. Jei neturite tokio pieno, galite naudoti atskirai sutirštintą kondensuotą pieną ir išpilti pusę puodelio stiprios kavos (aišku, be nuosėdų). Tik, jei naudosite skystą kavą, reikės truputį daugiau želatinos.
Gerai išmaišykite grietinėlę ir toliau plakant plakikliu, supilti želatiną. Dar paplakti ir pastatyti vėsiai.
Iš atvėsusių tešlos lakštų ir kremo formuoti tortą. Į torto formą, nuimamais kraštais, dėti vieną lakštą, užpilti puse kremo. Po to dėti antrą lakštą ir užpilti likusiu kremu. Paruoštą tortą dėti į šaldytuvą bent kelioms valandoms, o geriausia nakčiai.
Aš tortą puošiau mažais saldainiukais (pupelėmis, kaip sakė mano viena dukterėčia) – mėlynėmis baltame šokolade. Bet šiam tortui tinka ir kitokie papuošimai.
Skanaus!
Šaltinis: jaukunamuose.blogspot.com