Į tokį keistą klausimą tikriausiai nė negalvodami atsakytume – ne, dar tikrai ne, juk dabar vasara! O kartu – ir pats vaisių sezonas, tad, jei pagaminsime naminių cukatų, žiemą nebereikės sukti galvos, kokiomis savo rankų darbo dovanėlėmis nudžiuginti draugus.
Vaisius reikia paruošti
Galima cukruoti įvairiausius vaisius: slyvas, vyšnias, kriaušes, obuolius, apelsinus, mandarinus, ananasus, persikus, abrikosus. Vaisiai turi būti prinokę, kiekvieną rūšį reikia cukruoti atskirai, kad jie išsaugotų savo skonį, spalvą ir kvapą.
X Slyvas, abrikosus, vyšnias perpjaukite per pusę, kauliukus išimkite.
X Citrusinius vaisius nulupkite, nupjaukite ir baltą odelę. Pjaustykite griežinėliais arba skiltelėmis (pašalinkite ir jas jungiančią medžiagą). Beje, juos galima cukruoti ir neluptus – tokiu atveju pjaustykite centimetro storio griežinėliais.
X Kriaušes, obuolius ir persikus nulupkite, pašalinkite kauliukus ar sėklytes, supjaustykite storomis skiltelėmis.
X Ananasą nulupkite, išpjaukite šerdį, bulvių skutiklio galiuku kruopščiai išlupkite visas „akis“, supjaustykite gabaliukais arba griežinėliais.
Kaip gaminti cukruotus gardumynus
Jei planuojate cukatas dovanoti, pagaminkite jas tobulai preciziškai. Tam prireiks net dviejų savaičių, bet rimčiau padirbėti teks tik pirmąją.
Sudėkite 1 kilogramą skiltelėmis supjaustytų vaisių į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu – turi juos apsemti. Patroškinkite ant labai silpnos kaitros, kol vos vos suminkštės, kad galėtų sugerti cukrų. Jokiu būdu negalima jų suvirti, nes turi neprarasti formos ir skonio. Kiaurasamčiu ištraukite vaisius iš vandens, sudėkite vienu ar daugiausia dviem sluoksniais į platų indą. Pamatuokite vaisių nuovirą, kad būtų 600 ml, įpilkite vandens, suberkite 400 g cukraus, nuolat maišydami ištirpinkite jį ant silpnos kaitros ir stipriai virkite pusę minutės. Tokia temperatūrų kaita svarbi, kad cukrus nevirstų karamele. Verdantį sirupą iš karto užpilkite ant vaisių ir palikite parai.
Visą savaitę kiekvieną dieną nusunkite nuo vaisių visą sirupą, supilkite į puodą, įdėkite 4 šaukštus cukraus ir ištirpinkite jį ant vidutinės kaitros, nuolat nuo dugno kabindami sirupą. Užvirintą tirpalą iš karto užpilkite ant vaisių. Kitą dieną jį nusunkite, ištirpinkite jame 6 šaukštus cukraus, trumpam užvirinkite. Atsargiai kiaurasamčiu suleiskite vaisius į sirupą, palaikykite puodą kaitindami ant nedidelės kaitros 3–4 minutes. Vaisius išgriebkite, sudėkite ten pat ir užpilkite sirupu.
Dar po poros dienų pakartokite tą patį. Paskui vaisiai turi pastovėti 4 dienas. O tada juos reikia džiovinti. Patalpa turi būti šilta, gana sausa. Džiovinkite sudėję vienu sluoksniu dideliame plokščiame siete arba ant grotelių virš stalo, apdengto kepimo popieriumi, nes sirupas varvės. Iš viršaus indą galite pridengti folijos lapu, tik jis turi nesiliesti su vaisiais, o iš apačios reikia palikti nemenką oro tarpą. Džiovinkite vaisius 2–3 dienas, kasdien juos apverskite.